18 Ağustos 2020 14:54

"AKP döneminde örgütlü çalışma hayatı sona erdi"

CHP Milletvekili Fethi Gürer, AKP döneminde örgütlü çalışma hayatının sona erdiğini belirterek çeşitli iş kollarında işçilerin sendikalaşmak istediği için baskı gördüğünü işten atıldığını belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarılan işçilerin yaşadığı mağduriyetle ilgili soru önergesine yanıt veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son 5 yılda sendikal baskı nedeniyle bakanlığa 207 başvuru yapıldığını açıkladı. Bakan Selçuk, bu başvurular kapsamında patronlara 3 milyon 10 bin TL idari para cezası uygulandığını bildirdi. 

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, sendikal baskı uygulandığının tespit edilmesi halinde de ilgililer hakkında adli makamlara bildirimde bulunulduğuna, yürürlükteki mevzuat uyarınca, sendikal tazminata ilişkin hükümlerin mahkemeler tarafından verildiğine vurgu yaptı. 

SENDİKALAŞMAK İSTEYEN İŞÇİ İŞTEN ATILIYOR

Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili açıklamasında AKP iktidarı döneminde hayata getirilen düzenleme ve uygulamalarla, çalışma hayatındaki örgütlülüğün neredeyse bitme noktasına getirildiğine dikkat çekti. Hemen hemen her iş kolunda yandaş sendikaların oluşturulduğunu ve bu sendikaların bazılarının işçilerin hakkını aramak yerine, işçiler üzerinde bir baskı uygular hale geldiğine işaret eden Gürer, “25 milyonu aşkın SGK kayıtlı kişi bulunduğu ülkemizde örgütlü ve sendikalı çalışanların sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Bunların içinde grevli toplu sözleşme yapabilen işçe sayısı ise 1 milyon civarındadır. Çoğu da belediyelerde çalışanlardır. Diğer taraftan işveren, herhangi bir sendikaya üye olan işçiyi farklı bahanelerle işten çıkarmakta, AKP iktidarının getirdiği düzenlemeler de işverenin bu konudaki tavrına olanak tanımaktadır” diye konuştu.

İŞÇİ BASKI GÖRÜYOR AMA ŞİKAYET EDEMİYOR

Gürer, son 5 yılda sadece 207 sendikal baskı başvurusunun yapılmış olmasının ise düşündürücü olduğuna vurgu yaparak, “Hemen her gün işçilerin sendika tercihine yöneldiği için işten çıkarıldığı ya da farklı uygulamalara maruz kaldığı ülkemizde, 5 yılda sadece 207 başvuru yapılması sorunun boyutunun göstergesi değildir. Ülkemizde çalışanların özgürce istediği sendikayı seçme ya da sendikalı olma hakkı önemli ölçüde engellenmektedir. Bu bağlamda daha ağır yaptırım ve düzenlemeler şarttır ancak iktidarın, işçiyi modern köle gibi görmesi nedeniyle bu alanda düzenlemelere gerek duymadığı görülüyor. AKP’nin çalışanların sorunlarına karşı duyarsız davranması sorunları katlıyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Amed Sağlık Platformu: Diyarbakır'da enfekte sağlık çalışanı sayısı 400’ü geçti

SONRAKİ HABER

Suruç Katliamı davasında Davutoğlu'nun dinlenmesi talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa