19 Ağustos 2020 10:48

Özgür Özel: Verileri gizleyerek bu vahim tablo iyileşmez

Kovid-19 ile mücadelede verilerin gizlenmesini ve şeffaflık olmamasını eleştiren CHP'li Özgür Özel "Sağlık Bakanlığı vakit kaybetmeksizin durumun ciddiyetine uygun önlemler almak zorundadır” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koronavirüs salgınıyla mücadele noktasında bir türlü istenilen seviyeye gelinemediğine dikkat çekerek, bazı verileri gizleyerek, şeffaflıktan uzak davranarak, rakamlara da yansıyan bu vahim tablonun iyileşmesinin beklenemeyeceğini söyledi.

CHP’li Özel yaptığı açıklamada, mayıs ayı içinde koronavirüs salgınıyla mücadeleye yönelik olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi sunduğunu ve mücadeleye ilişkin bazı verileri talep ettiğini hatırlattı. Ancak aradan geçen 3 aya rağmen yanıt verilmediğini aktaran Özel, bakanlığın ısrarla vakalara ilişkin il, yaş grubu, meslek dağılımı gibi kritik verileri gizlediini söyledi. Oysa, virüsle bilimsel mücadele için vaka sayılarının, il bazlı hatta gelinen noktada hastane bazlı açıklanması gerektiğini vurguladı.

Bir Bilim Kurulu üyesinin virüsün kontrolsüz şekilde yayılmaya başladığı ve bazı verilerin kendisinde olmadığına yönelik açıklamaları ile Türk Toraks Derneği üyelerince bir tıp dergisine yazılan makalede, “Sağlık Bakanlığı’nın verileri paylaşma konusunda şeffaf davranmaması ve bilimsel araştırmaların gerekçesiz reddedilmesi” eleştirilerinin yapıldığının altını çizen Özel, “Bazı verileri gizleyerek, şeffaflıktan uzak davranarak, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve dernekleri dışlayarak, rakamlara da yansıyan bu vahim tablonun iyileşmesi ve koronavirüsle mücadelenin istenen noktaya gelmesi beklenemez. Aktif hasta sayısının 13 bine yaklaştığı ve giderek arttığı bir ortamda, ekonomik gerekçelerle risk altında çalışmaya devam eden meslek grupları için önlem almayarak ve yalnızca vatandaşlara ‘maske takın’ çağrıları yaparak tüm sorumluluğu vatandaşların üzerine atarak kolaycılığa kaçmaktır. Bu yöntemle bu tablonun iyileşmesi mümkün değildir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı vakit kaybetmeksizin durumun ciddiyetine uygun önlemler almak zorundadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Çiğli OSB'de Kovid-19 vakaları yayılıyor, önlem alınmıyor

SONRAKİ HABER

Ürdün'de sendikalarının kapatılmasını protesto eden 1000 öğretmen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa