Açılsa bir dert, açılmazsa ayrı bir dert
Maske ve mesafe ile her gün bakımı sağlanan, dezenfekte olan sınıflarda derslerimiz sürdürülebilir. Fakat her okul bunu sağlayacak düzene, yeterli sınıfa sahip mi orası meçhul.
Görsel: Pixabay
Ankara’da farklı üniversitelerde okuyan arkadaşlarımızla uzaktan eğitimin nasıl geçtiğini, ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını ve güz döneminde eğitimin nasıl devam etmesi gerektiğine dair düşüncelerini sorduk.
“ALINACAK ÖNLEMLERİN GARANTİSİ YOK”
İlayda
Başkent Üniversitesi
Sağlık açısından zor bir süreçten geçiyoruz ve eğitim sürecimizde bir o kadar stresli geçiyor.
Bahar dönemini üniversitemizin moodle sisteminden ders alarak, vize ve finali de bu sistemden sınava katılarak geçirdik. Moodle gerçekten kullanışlı bir sistem fakat bazı dersler uzaktan eğitime uygun değildi. Vize ve finaller benim sınıfıma bir kere uygulandı. İnternet sıkıntısı yaşayan arkadaşlarım oldu. Sınavlar dışında ödev yüklediğimiz bir sistemdi. Ödev tarihlerini ve ödevde yapılan değişiklikleri takip etmek okula gitmekten daha stresliydi. Sürekli bir sorun yaşamaktan tedirgin oldum ama süreci bu şekilde atlattık.
Yeni dönemdeki online eğitim %40 olmuş umarım online eğitime uygun dersleri online şekilde alırız. Çünkü her ders uzaktan verilmeye uygun değil. Uzaktan ödevlendirme ve sınav sistemini uygun bulamıyorum. Teknik sorunlarda benim bölümüm ne kadar destekçi olsa da diğer bölümlerde sorun yaşayan arkadaşlarım olmuş. Eğer okulda sınav olacaksak veya uygulamalı dersleri okula alacaksak ciddi bir denetim gerektiriyor. Sonuçta üniversiteler kalabalık, umarım bir değil birkaç sınıf açılır ve daha az kişiyle daha iyi bir oturma düzeniyle, girişlerde ateş ölçümleri yapılarak dersler işlenir.
ÖNLEMLER ALINMAZSA VİRÜSE DAVETİYE ÇIKARTMIŞ OLACAĞIZ
Maske ve mesafe ile her gün bakımı sağlanan, dezenfekte olan sınıflarda derslerimiz sürdürülebilir. Fakat bunların olacağının bir garantisi yok. Her okul bunu sağlayacak düzene, yeterli sınıf, yeterli temizliğe ve sıkı kurallara sahip mi orası meçhul. Şimdi çoğu öğrenci evinde ama okul açıldığında okula gelmek için hepimizin imkanları uygun değil. Özel arabayla okula gelip kimseyle temas etmeden çıkayım diyemiyoruz. Mecbur otobüs, dolmuş, metro kullanacağız. Virüsün yayılmasına davetiye çıkaracağız. Eğer bu söylediklerim yapılmazsa ciddi bir ikinci dalga bizi bekliyor demektir. Yeni normal hayata geçmek için sıkı bir denetime sahip olmalıyız. Çünkü sağlığımız her şeyden önemli. Ben ne kendime ne da aileme okuldan virüs taşımak istemiyorum.
YETİŞSİN DİYE SIKIŞTIRILAN KONULAR
Doğa
Başkent Üniversitesi
Online eğitimde bağlantı kesilmesi, derslere geç başladığımız için konuların sıkıştırılarak yetiştirilmeye çalışılması, online sınavlarda sınavın güvenliği sağlanamadığından öğrencilerin notlarında beklenmedik dalgalanmalar olması ve özel üniversitelerin ücretlerinin artması gibi sorunlarla karşılaştım. Güz dönemi bence yüz yüze olmalı, öğrencilerin ve öğretmenlerin maske takması her dersten sonra sınıfların ve laboratuvarın temizlenmesi, dezenfekte edilmesi gibi önlemler alınabilir. Online devam ederse de sınav güvenliğinin sağlanması iyi olabilir.
SOSYAL MESAFEYE DİKKAT ETSEK DE RİSKLİ
Melis
Atılım Üniversitesi
Ben güz döneminin de online olması gerektiğini düşünüyorum. Hepimizin okullarında yabancı öğrenciler var, yer bulmak için erken gittiğimiz dersler var, ulaşım için 3 vesait yapan, iş çıkışı saatlerine denk geldiği zaman kalabalıkta kapı ağzında gidenler var. Okulumuz dezenfektan ediliyor ya da giriş çıkışlarımızda el dezenfektanları bulunuyor fakat mesela ben okul çıkışı başka arkadaşlarımla görüşüyorum, diğer öğrenciler de görüşüyor. Hiç kimse sürekli gördüğü kişilerle olmayacak sonuçta. Ne kadar sosyal mesafeye dikkat de etsek, maske de taksak çok fazla riskli görüyorum bu olayı.
Online eğitimde Atılım Üniversitesi olarak bütün durumları bizim lehimize olacak şekilde ayarladılar. Derslerden kalma durumu kalktı, mazerete isteyen herkes girebildi, en yüksek notlar geçerli oldu. Zaten çok kalabalık olmayan ve özel bir okul olduğu için bütün hocalarımıza rektörümüzde dahil çok kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Bir sorun olduğunda kendimizi anlatabiliyoruz ve cevap almak için haftalarca beklemiyoruz. Yüz yüze olanaklarda nasıl kolay ulaşabiliyorsak online olarak da kolay ulaşabildik. Online eğitim süresince sınavlarda internet bağlantımız sebebiyle koptuğumuz zaman tekrar girdiğimizde kaldığımız yer ve zamandan devam edebiliyorduk. Sürekli sınav, ödev şeklinde gittiğimiz için dersleri pekiştirme şansımız oldu.
ONLİNE SİSTEM KURULDU FAKAT SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ
Hukuk öğrencisi
TOBB ETÜ
Online eğitim döneminde devam zorunluluğu olduğu için hafta hafta ders işlediler. Zoom programı üzerinden yoklama alındı dediler ama nasıl yoklama alındığını tam bilmiyoruz. Derslerimizde %70 devam zorunluluğu var. Hangi dersten devamsızlıktan kaldığımı bilmiyorum. Örneğin yalnızca borçlar hukuku dersi için 3 farklı online sınav yöntemi denedik. Kâğıda yazdığımızda kamera açtırıyorlar. Bilgisayardan yüklememiz gerekiyor fakat bu kez de okulun sistemi yıprandı ve el yazısını kabul etmedi. Bir online eğitim sistemi oluşturdular fakat bunun üzerine düşmediler o nedenle sıkıntısını da görmediler.