19 Ağustos 2020 15:05

SES Manisa Şubesi: Halk sağlığını korumayı değil, kazancı tercih ediyorlar

Manisa’da artan vakalara ilişkin açıklama yapan SES "Vestel bir virüs yayma yuvası oldu. Binlerle ile ifade edilen vaka sayıları, maalesef ki can kayıpları patronun kar hırsını durdurmamıştır" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Manisa OSB’de Vestel başta olmak üzere fabrikalarda koronavirüs vakaları artarken Merkezefendi Devlet Hastanesi, Hafsa Sultan Hastanesi ve Manisa Şehir Hastanesi gibi hastanelerde de doluluk oranı sebebiyle sıkıntılar sürüyor. Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla 65 yaş üstü vatandaşlara yeni yasaklar getirilirken, Turgutlu’da Lezita, Manisa Merkez’de Vestel, Kula OSB gibi fabrikalarda vakaların hızla artmasına rağmen üretim devam ediyor.

Pandeminin başından beri durumu takip eden SES Manisa SES Şubesi, artan vakalarla ve Manisa’daki sağlık emekçilerinin durumuyla ilgili açıklama yaptı. Dönem dönem tüm yerel ve merkezi düzeydeki yetkililerle görüştüklerini belirten SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, Vestel fabrikasının koronavirüs vakalarını dile getirerek sanayiden yayılan virüsün Akhisar, Turgutlu, İzmir gibi pek çok yeri etkilediğini belirtti. 

"İL İDARELERİ HALKIN DEĞİL, SERMAYENİN YANINDA"

Haziran ayının başında başlatılan normalleşme süreciyle birlikte fiziksel mesafeyi ortadan kaldıran etkinliklerin olağanlaştırıldığı ve korunmanın bireyselleştirildiğini söyleyen Demirel, “İlimizde de sanayi ve tarım işçiliği vaka sayılarının artmasında büyük önem taşımaktadır. Özellikle Vestel bir virüs yayma yuvası olmuş, Manisa’nın emekten yana sendikaları ve kitle örgütlerinin uyarılarını hiç dinlememiş ve karına kar katmak için işçilerinin ölümünü göze almıştır. 1000’ler ile ifade edilen vaka sayıları, maalesef ki can kayıpları patronun kar hırsını durdurmamıştır. Bu kayıpların suçlusu aynı zamanda konuyla ilgili uyarılar yapmamıza rağmen önlemler almayan Valilik, İl Hıfsı Sıhha kuruludur. Görerek ve bilerek sanayide işçilerin yaşadığı sorunlar ve bulaş kaynaklarına doğru bir şekilde müdahale edilmemiştir. Biz sendika ve kitle örgütlerinin eylemlerini 15 kişi ile sınırlayan Valilik ve Hıfsı Sıhha Kurulu, binlerce işçinin birarada sağlıksız koşullarda çalışmasına ses çıkarmayarak aslında yapılanı onaylanmıştır. Demek ki il idareleri halkın değil sermayedarın yanındadır. Sanayiden yayılan virüs Akhisar, Turgutlu, İzmir gibi pek çok yeride etkilenmiştir" dedi.

"ÇALIŞMA SAATLERİYLE BİRLİKTE BULAŞ ORANI DA ARTIYOR"

Sağlık çalışanlarının normal çalışma düzenine geçirilmesiyle iş yüklerinin dolayısıyla kendilerine ve ailelerine bulaş oranlarının da arttığını belirten Demirel, "İlimizde hemen hemen tüm yoğun bakımlar dolmuş ilçeler dahil her hastanede yeni Kovid servisleri açılmıştır. İşyerlerinden aldığımız bilgiler ışığında ilimizde yaklaşık 45 sağlık emekçisinin Kovid olduğu tespit edilmiştir. Ağırlıkla Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi çalışanlarında görülen bulaş tam da yukarda bahsettiğimiz gibi normalleşmenin ve eksik önlemlerin sonucudur. Ayrıca virüsü kurum içinde değil de kurum dışında kaptığı varsayımıyla sağlık emekçilerini suçlamaktadırlar. Başta Hafsa Sultan Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi olmak üzere yöneticilerin çalışma saatlerinin fazlalığında, hasta sayısının artırılmasında, asansörlere bile tıka basa dolarak çıkılmasında, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasında, enfekte atık çöpüyle personelin aynı asansörde taşınmasında hiçbir sakınca görmeyip birlikte çalışan sağlık emekçilerine saldırması ne kadar manidardır" diye konuştu.

"HALK SAĞLIĞINI KORUMAYI DEĞİL, DAHA ÇOK KAZANMAYI TERCİH EDİYORLAR"

Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimliği’nin bütün bu olumsuz koşullarda para kazanma hırsıyla özel muayenehaneler açtığını söyleyen Demirel, "Yan yana gelen 3 sağlık çalışanı onları rahatsız etmekte ancak koridorlarda hastaların dip dibe özel muayene sırası beklemesinde hiçbir sakınca görmemektedirler" dedi. Demirel, Hafsa Sultan Hastanesi yönetiminin tercihini halk sağlını korumaktan yana değil, paradan yana kulllandığını ekledi.

"YAŞATMAK İÇİN YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Sağlık çalışanları olarak taleplerini yineleyen Demirel, "Yeniden tekrar ediyoruz: Biz yaşatmak için yaşamak istiyoruz. Bu sürecin tüm yönetenlerinin de sendikamızın tespit ve önerilerini dikkate almasını, sağlık emekçilerinin çığlığının duyulması konusunda hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Çünkü biz sağlık emekçilerine hem toplumun hem de sizlerin ihtiyacı var" dedi. (Manisa/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dayanışmayla başardık, sıra meslek yasasında

SONRAKİ HABER

Rabia Naz soruşturmasında takipsizlik kararına itiraz reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa