Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan: Kentte 3 gün test yapılmadı
Diyarbakır'ın adeta alarm verdiğini ifade eden Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentte 3 gün test yapılmadığını ve enfekte sağlık çalışanı sayısının da yükseldiğini söyledi.
Elif Turan | Fotoğraf: MA
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Kovid-19 pandemisi nedeniyle kentin adeta alarm verdiğini ve 3 gün test yapılmadığını belirterek, 6 Ağustos itibarıyla enfekte olan 346 sağlık çalışanı sayısının son iki haftada 84 kişi artarak 430’a yükseldiğini söyledi.
Koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının hızla artığı kentlerin başında gelen Diyarbakır’da günlük vaka sayısının 300 ile 600 arasında değiştiği belirtiliyor. Son duruma ilişkin bilgi veren Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Elif Turan, kentte 3 gün testlerin durdurulduğunu belirterek, testler öncesi kendilerine 600 ile 700 vaka sayısının bildirildiğini kaydetti. Önceki gün testlerin tekrar yapılmaya başlandığını ve kendilerine gelen vaka sayısının 300 bandında olduğunu kaydeden Turan, “Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerde ilimizdeki vaka artışının ciddi boyutta olduğunu görüyoruz. Sahadan aldığımız veriler vakaların arttığı yönünde. Bu verilere göre, Bakanlığının açıkladığı tablonun üstünde vaka sayısı var. Diyarbakır’da günlük vaka artışı 300’dür. Belki bazı günlerde 400 olabiliyor. Ama ortalama 300 bandında gidiyor. Vaka artışında bir gün 700’den bahsedildi. Bir gün 600’den bahsedildi. Bugün sorduğumda 300-350 arasında. Diyarbakır’da 3 gün test yapılmadı. Dün (önceki gün) test yapılmaya başlandı. Test olmayınca sayı düşer elbette. 3 gün boyunca burada test yapılmadı” diye konuştu.
HASTANELERDE YATAN HASTA SAYISI 600
Tüm il genelinde yatan hasta sayısının 600 olduğunu ifade eden Turan, hasta yoğunluğunun en çok yaşandığı hastanenin Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğuna işaret ederek, burada 200 hastanın bulunduğu, bunlardan 75’inin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüklerini dile getirdi.
2 HAFTADA 84 SAĞLIKÇI ENFEKTE OLDU
Kentteki vaka sayılarını “alarm verici” olarak değerlendiren Turan, kentte 6 Ağustos itibarıyla enfekte olan 346 sağlık çalışanı sayısının 84 artarak 430’a yükseldiğini aktaran Turan, “Diyarbakır’da bize ulaşan sayıya göre 430 sağlık emekçisinin enfekte oldu. 6 Ağustos’ta enfekte olan sağlık çalışanı tablosunu yayınladı. O zaman 346 kişi enfekte olmuştu. Son 2 haftada, yani 13-14 günde 84 sağlık çalışını daha enfekte oldu. Bunlar bizim ulaşabildiğimiz, hasta olup belirti gösteren sağlık çalışanları bir de asemptomik, yani belirti göstermeyen sağlık çalışanları da var” ifadelerini kullandı.
İSTİFA HABERLERİ GELİYOR
Sağlıkçıların süre giden bir enfekte olma riski ile karşı karşıya olması ve çalışma koşullarının hastalığın yayılma hızı ile paralel bir şekilde artmasının çalışanlar üzerindeki olumsuz etkisini anlatan Turan, “Sağlık çalışanlarının iş yükü her geçen gün artmaktadır. Çalışma koşullarının da düzenlenmesi gerekir. Sağlıkçılar bir çöküş noktasına, bir tükenmişlik noktasına gelmişler. Böyle devam ederse daha da tükeneceğiz ve önünü alamayacağız bu pandeminin. İlimizde 1-2 sağlık çalışanının istifa ettiği bilgisi geldi. Daha Türkiye genelinde de istifaların başladığı haberi geliyor” diye konuştu.
"BİRİNCİ BASAMAK GÜÇLENDİRİLMELİ"
Diyarbakır’daki pandemi hastanelerinin full kapasite ile çalıştıklarını dile getiren Turan, hastalığın yayılmasında etkin faktörlere işaret ederek, “Testi pozitif olanlar evlere gönderiliyor. Bu ciddi bir handikaptır. Bu kişi eve gidene kadar bir sürü kişi ile temas ediyor. Eve gidince aile içi bulaşa sebep oluyor. Biz bu yüzden evde karantinaya alınacak kişilerin de takibinin yapılmasını önemsiyoruz. Filyasyon çalışmalarına önem verilmesini söylüyoruz. Bu süreç şeffaf, toplumsal katılımla yürütülmeli, tabi sağlık meslek örgütlerinin de sürece dahil edilmesi lazım. Toplumun katılımı önemsenmeli. Birinci basamağı güçlendirmeliyiz muhakkak” diye kaydetti.
BAKANLIĞIN VERİLERİ GÜVENİLİR DEĞİL
Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilerin kendilerine güvenilir gelmemesinin sahadan aldıkları bilgiler olduğunun altını çizen Turan, Bakanlığın verilerinin güvenilmezliğini, “Diyarbakır ve Urfa’da günlük vaka sayısı yaklaşık 300-350 civarında Ankara’da bin civarında şimdi sahadan topladığımız bu verilerle Bakanlığın açıkladığı veriler birbirini pek karşılamıyor. Bir de valiliklerin açıkladığı veriler var. Buna dayanarak diyoruz: Bu veriler bize pek güvenilir gelmiyor” sözleriyle anlattı.
"PANDEMİ BİTMİŞ ALGISI YARATILDI"
Koroanvirüsün yayılma hızının artmasında 1 Haziran itibarıyla başlatılan normalleşmenin etkili olduğunun altını çizen Turan, şöyle konuştu: “Halk tarafından normalleşme süreci yanlış anlaşıldı, çünkü yanlış aktarıldı. Yani pandemi bitmiş algısı yaratıldı. Aslında verilerin arttığını hepimiz görüyoruz. Her ne kadar bir meslek örgütü olarak da saha da çalışıyor olsak da bu toplumun bir parçasıyız. Kendi çevremizde bile her gün vakaları arttığını görüyoruz. Artık neredeyse Diyarbakır’da korona bulaşmamış bir aile nadirdir. Yani Bakanlığın neden öyle yaptığını hala anlamış değilim. Bir Haziran’dan sonra yaşanan normalleşme daha çok ekonomik kaygıları gözeterek yapıldı aslında. Eğer tedbirler gevşetilecekse Epidemiyolojik veriler ışığında, bilimsel veriler ışığında her bölgeye özgü şekilde tedbirlerin gevşetilmesi gerekirdi.”
Turan, en fazla koronavirüs vakalarının görüldüğü Diyarbakır ilçelerinin başında Silvan ve Bismil'in geldiğini kaydetti. (Diyarbakır/MA)