20 Ağustos 2020 07:15

CHP'den "eğitim" raporu: Maske ve temizlik yetmez, 57 bin dersliğe ihtiyaç var

CHP'den “Covid-19 Salgını ve Eğitim” raporu: Pandemi koşullarında öğrencilerin sağlıklı bir şekilde eğitim-öğretime devam edebilmesi için 57 bin dersliğe ihtiyaç var, 34.2 milyar TL bütçe ayrılmalı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, hazırladığı “Covid-19 Salgını ve Eğitim” başlıklı raporunda, pandemi koşullarında öğrencilerin sağlıklı bir şekilde eğitim-öğretime devam edebilmesi için en az 57 bin dersliğe ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek bu konuda gerekirse TOKİ ile yerel yönetimlerin işbirliği yapması gerektiğine işaret etti.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre; CHP’li Karabıyık, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına sunduğu “Covid-19 Salgını ve Eğitim” başlıklı raporda, “Eğitim alanında kalıcı ve ciddi tedbirler alınmamıştır. Alınan tedbirler bazı okulların dezenfekte edilmesinden öteye gitmemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Karabıyık, “Maske, mesafe ve temizlik üçlemesi ile eğitimin sorunlarının çözülemeyeceği görülmelidir. Bunların yanı sıra ek kaynak, derslik ve personel atamasının yapılmadığı sürece eğitim sorunlarının çözülmesi mümkün değildir” görüşünü dile getirdi. Karabıyık, çalışmasında şu bilgilere yer verdi:

57 bin dersliğe ihtiyaç var: Tüm okulların tekli eğitim-öğretim yaptığı varsayıldığında; derslik başına 26.40 öğrenci düşüyor. Eğitim Yapıları Mimari Proje Hazırlanması Genel İlkeleri’ne göre derslikler ilkokullarda öğrenci başına 1.60 metrekare; ortaokul ve liselerde ise 1.85 metrekare alan düşecek şekilde yapılıyor. Buna göre 30 öğrencili bir ilkokul sınıfının 48 metrekare olması gerekirken sınıflarda 12 öğrenci bulunması ve ikili eğitim-öğretim yapılması koşulu ile 57 bin 340 dersliğe daha ihtiyaç duyuluyor

34.2 milyar TL bütçe lazım: Başka bir deyiş ile 24 derslikli 2 bin 389 okulun yapılması için 34 milyar 920 milyon TL bütçe gerekiyor. Derslik sorununun çözülmesi için gerekirse derslik yapımı için bağış kampanyası yapılmalı. Kampanya ile birlikte TOKİ ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle hızla bir şekilde derslik yapılması sağlanmalı.

İnternet erişimi yeterli değil: Uzaktan eğitim kapsamında kullanılan internet ve televizyona bazı öğrencilerin erişiminde sıkıntılar yaşanıyor. Devlet okullarında bulunan öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’sinin internete erişimi, yüzde 5’inin ise televizyona erişimi bulunmuyor. Bu, internet erişiminde sıkıntı yaşayan öğrenci sayısının 3 milyon, TV’ye erişmekte sıkıntı yaşayan öğrenci sayısının ise 750 bini bulduğunu gösteriyor.

Temizlik sürekli olmalı: Örgün eğitim kapsamında 54 bin 36 devlet okulu, 12 bin 809 da özel okul olmak üzere toplam 66 bin 849 okul bulunuyor. 2019 Yılı İdare Faaliyet Raporu’na göre MEB kadrosunda 29 bin 106 yardımcı hizmetler sınıfı çalışanı görev yapıyor. Buna göre eğitim kurumlarında özellikle pandemi döneminde temizliğin sürekliliğinin sağlanması için personel temini gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da sağanak: Hazırlıksız yakalanan vatandaşlar oldu, bazı yerleri su bastı

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de bir kadına sert müdahalede bulunarak gözaltına alan 2 polise uzaklaştırma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa