Eğitimciler: Açıköğretimdeki çocuk gelişimi bölümlerinin kapatılması gerek
Açıköğretimde yer alan ve uygulamalı olması gerekek bölümlerin yetersiz eğitim sunması tartışmasının ardından eğitimciler, çocuk gelişimi bölümlerinin de açıköğretimden kaldırılmasını istiyor.
Fotoğraf: Pixabay
Çocuk gelişiminde örgün eğitim okuyan ve mezun olanlar açıköğretimden bu bölümün kaldırılmasını istiyor. Konuya dair konuşan eğitimciler, bu bölümünün açıköğretime uygun olmadığını ifade etti.
BirGün'den Mustafa Kömüş'e konuşan Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol ve Çocuk Gelişimi Eğitimcisi Pelinsu Türkkol, "Çocuğu tanımayan, çocukla uygulama deneyimleri olmadan mezun olanların bebeğe, çocuğa ve ailesine katkısı olamaz" dedi.
Psikoloji bölümünün açıköğretim programından çıkarılmasının ardından açıköğretimde yer alan diğer uygulamalı bölümlerin de kapatılmasına dair çok sayıda talep dile getirilmeye başlandı. Çocuk gelişimi bölümlerinde dört yıl boyunca çok yoğun bir teorik eğitimden geçildiğini aktaran Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol, teorik bilgilerin uygulama ile anlam kazandığını vurgulayarak "Bu nedenle lisans eğitim sürecinde, öğrencilerimiz farklı yaş gruplarından çocuklar ve aileleri ile yüz yüze iletişimde oldukları uygulama derslerini almaktadır. Dört yıl boyunca öğrencilerimize her fırsatta söylediğimiz 'Her çocuğun biricik' ve 'Her ailenin biricik' oluşunu yaptıkları uygulamalar ile deneyimlemektedirler. Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültelerinde olan bölümlerin lisans programları incelendiğinde uygulamaya yönelik derslerin yok denecek kadar az olduğu görülmektedir" dedi.
Akyol, açıköğretimdeki bu bölümlerin acilen kapatılması gerektiğini belirterek "Çocuğu tanımayan, çocukla uygulama deneyimleri olmadan mezun olanların 'bir bebeğe ya da bir çocuğa ve ailesine' katkısı ne olabilir?" dedi.
Çocuk Gelişimi Eğitimcisi Pelinsu Türkkol ise bu işin mutfağında çalışmadan bu işin yapılamayacağını vurgulayarak "Staj zorunluluğu bile olmayan açıköğretim mezunları yerine alanından örgün olarak mezun olmuş, işin mutfağında yer almış kişilerin bu eğitimi vermesi lazım. Mesleğimiz yalnızca kitap okuyarak yapılacak bir iş değil. Açıköğretimde mesleği yaşayarak öğrenme diye bir şey yok. Kişinin aldığı akademik bilgileri öğrenip çocuğa aktarılması bekleniyor ancak mümkün değil. Çocuk beslenmesi, anne çocuk sağlığı, çocuk ruh sağlığı, gelişim alanları, oyun dersleri… Bunların hepsi örgünde yaşayarak öğrenilecek şeyler" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)