20 Ağustos 2020 14:21

Doğu Akdeniz gerginliği Yunanistan’da istifa getirdi

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Aleksandros Diakopulos, Doğu Akdeniz’deki gerginlikle ilgili sarf ettiği sözlerin bir karışıklık yarattığını belirterek istifa etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Aleksandros Diakopulos istifa etti. Aleksandros Diakopulos, bir televizyon kanalına verdiği demeçte Türkiye’ye ait Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Yunanistan’ın kendi yetkisi dahilinde gördüğü alanda hidrokarbon kaynak bulabilmek için arama yapabildiğini, Yunanistan’ın buna engel olamadığını söylemişti. Bu sözler, Yunan hükümetinin Türk gemisi Oruç Reis’in Yunanistan’ın yetki alanı içerisinde çalışma yapmasına izin verilmediği yönündeki söylemiyle ters düşüyor. Özellikle muhalefetteki Syriza Partisinden konuyla ilgili tepki gelmesi üzerine Diakopulos sözlerini geri aldığını belirtmişti.

Dün istifasını açıklayan Diakopulos, televizyon yayınında söylediği sözlerin Başbakan Mitsotakis ve partisi için “Karışıklık ve sorun yarattığını” belirtti. Diakopulos, “Amacım bu değildi” dedi.

GERGİNLİK DE SÜRÜYOR DİPLOMASİ DE

Türkiye ile Yunanistan arasında ağustos başından bu yana Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz arama konusunda yetki alanı üzerine gerginlik yaşanıyor. Oruç Reis gemisi, Türk donanmasına ait savaş gemileri eşliğinde Doğu Akdeniz’de sismik araştırma faaliyetleri yürütmek için seyrini gerçekleştiriyor. Yunanistan ise Oruç Reis’in kendi kıta sahanlığı ve deniz yetki alanı içerisinde “yasa dışı” olarak hareket ettiğini belirterek Yunan donanma gemileriyle Oruç Reis’i takip ediyor ve geminin işini yapmasına engel olmaya çalışıyor.

Türkiye, Yunanistan’ın iddiasını reddediyor ve Oruç Reis’in faaliyet gösterdiği alanların Türk yetki alanı içerisinde olduğunu belirtiyor.

Doğu Akdeniz’de gerginlik devam ederken, uluslararası diplomatik alanda gerginliği azaltma girişimleri de sürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyesi iki ülkeye aralarındaki tansiyonu düşürmeleri yönünde çağrıda bulundu. 

ABD GEMİSİ BÖLGEDE

Doğu Akdeniz’de NATO üyeleri Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin tırmanmasının ardından gözlemci rolü üstlenen ABD savaş gemisi USS Hershel Woody Williams, Girit Adası’na vardı. VoA’nın aktardığına göre Amerikalı yetkililer geminin Girit’in batı ucundaki Suda Körfezi’ndeki ABD üssünde ne kadar süreyle kalacağı ya da ne tür bir rol üstleneceğini henüz ayrıntılı bir şekilde açıklamadı.

ALMANYA’DAN YUNANİSTAN’A DAYANIŞMA MESAJI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Akdeniz’deki gerilimden kaygılı ve hakları ihlal edildiğini iddia ettiği Yunanistan ve Kıbrıs’la dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

AB’ye üye ülkelerin liderlerinin video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği olağanüstü zirvenin ardından basın toplantısında konuşan Merkel, “Doğu Akdeniz’deki gerilimle ilgili ortak kaygımızı dile getirdik. Gerilimi azaltmak için her türlü çaba gösterilmeli, bu durum çok tehlikeli. Yunanistan ve Kıbrıs’a onlarla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ettik, zira söz konusu olan onların hakları. Ve eylül ayındaki olağanüstü AB Konseyinde Türkiye ile ilişkilerimizi derinlemesine ele alacağımızı belirttik” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uzman çavuş Musa Orhan hakkında intihara sürüklemekten suç duyusunda bulunulacak

SONRAKİ HABER

Gazeteci İskender Bayhan: Libya - Akdeniz politikası temelden yanlış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa