Prof. Dr. Hasan Bayram: Özeller kabul etmeyince kamuda yoğun bakım yetmiyor
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Türkiye’nin koronavirüs mücadelesinde 5’nci ayını ve sonbahara girerken bu konuda yaşanabilecek değişimleri Evrensel’e anlattı.
Fotoğraf: DHA
Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Türkiye’nin Kovid-19 mücadelesindeki 5’nci ayını değerlendirdi. Dünyaca ünlü Lancet dergisine yazdıkları yazıyla gündeme gelen derneğin başkanı Bayram, “Özel sektörde yoğun bakım yatakları Kovid-19 için aktif kullanılmadığından kamuda zaman zaman ciddi sıkışıklıklar yaşanıyor” dedi.
Türk Toraks Derneği Başkanı Hasan Bayram, Türkiye’nin koronavirüs mücadelesinde 5’nci ayını ve sonbahara girerken bu konuda yaşanabilecek değişimleri Evrensel’e anlattı. Vaka artışıyla birlikte yoğun bakımdaki sıkışmaya dikkat çeken Bayram, “Türkiye, OECD ülkeleri arasında nüfus başına düşen hastane yatağı sıralamasında alt sıralardayken, yoğun bakım yatağı konusunda ilk sıralarda yer alıyor. Ancak özel sektördeki yoğun bakım yatakları Kovid-19 için aktif kullanılmadığından kamuda zaman zaman ciddi sıkışıklıklar yaşanıyor. Bu sıkışıklık son zamanlarda Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’deki kimi illerimizde yaşanmaktadır” dedi.
SONBAHARDA VAKALARIN ARTMASI BEKLENİYOR
Sonbaharın yaklaşması ve havaların soğumasıyla beraber salgının seyrinde yaşanacak değişikliklere değinen Bayram, “Eylül ayından itibaren havaların soğumaya başlaması, yağışlı döneme girilmesiyle insanlar daha fazla zamanını kapalı ortamlarda geçirmeye başlayacak. Bu sebeple Kovid-19 vakalarının artması beklenmektedir. Eylül-mart ayları her yıl bütün dünyayı etkisi altına alan grip yani influenza salgınının da olduğu bir dönemdir. Grip hastalığının her yıl dünyada yarım ile bir milyar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Hem Kovid-19 hem de grip salgınının aynı anda toplumu etkilemesinin sağlık sisteminin karşılayabileceğinden büyük bir yük olmasından korkulmaktadır” diye konuştu.
HAREKETSİZLİĞE DİKKAT
Kovid-19 nedeniyle solunum yolu hastalıklarında ne gibi değişimler gözlendiğini sorduğumuz Bayram, diğer akciğer hastalıklarının bundan nasıl etkilendiğine dair ellerinde net bir veri bulunmadığını söyledi. Hekimlerin genel gözleminin hastaların sıkıntılar yaşadığını gösterdiğini aktaran Bayram, “Hastalar bir süre rutin kontrol ve tedavileri için hastaneye gidemediler. Her ne kadar ilaç raporu olan hastaların raporları sistem üzerinden uzatıldıysa da hastalar doktorları ile yüz yüze görüşüp muayene olmada sıkıntı yaşadı. Kimi zaman telefon ile destek olmaya çalışıldı. Kimi hastalıklarda, örneğin akciğer pıhtı atması hastalığı gibi, evde hareketsizliğe bağlı bir takım artışlar olması muhtemel” dedi.