21 Ağustos 2020 11:45

Tabip Odaları: Sağlıkçıların tükenmişliğinin farkına varın

Tabip odaları, ülke genelinde yaptıkları eş zamanlı açıklamayla sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde artan sorunlarına ve tükenmişliğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tabip odaları ülke genelinde yaptıkları eş zamanlı açıklamayla hekimlerin ve sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde artan sorunlarına ve tükenmişliğine dikkat çekerek iktidara “Sağlık çalışanlarının sesine kulak verin.  Ekonomisini ve çalışma koşullarını düzeltin” diye seslendi. 

İstanbul Tabip Odası, pandemide yaşanan sorunların artarak devam ettiğine dikkati çekerek sağlık çalışanlarının tükenme aşamasına geldiğini belirtti. İktidara, başarı hikayesi yaratmak yerine gerçekleri açıklama çağrısı yapan İstanbul Tabip Odası, hekimler korunmadığı takdirde toplumun da korunmayacağının altını çizdi.

Açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Prof. Dr. Rukiye Eser, sağlık sistemindeki sorunların üstüne şimdi de pandeminin yükünün bindirildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmezden geldiğinin anlatan Eser, ‘Sesini duyuramayan, umudunu yitiren hekimlerin emeklilik ya da istifa sayısındaki artış ciddiye alınmalıdır” dedi.  

"SAĞLIKÇILARI KORUYAMAZSANIZ, TOPLUMU HİÇ KORUYAMAZSINIZ"

Ekonomik kriz ve pandemi dikkate alınarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının performans dahil hiçbir ön koşul aranmadan emekliliğe yansıyan temel maaş alabilmelerinin sağlanmasını isteyen Eser “Bu gerçekleşinceye kadar döner sermaye ödemeleri tavandan ödenmeli. Bu aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi ve ilçe sağlık müdürlüklerinde çalışanlara da yansıtılmalı” ifadelerini kullandı. İşlerini severek ve onurla yapmaya devam edeceklerine vurgu yapan Eser, “Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız toplumu hiç koruyamazsınız” uyarısında bulundu. 

SAİP: GENÇ HEKİMLER YURT DIŞINA GİDİYOR

Emekliliğe ayrılma ve istifalara ilişkin soruları yanıtlayan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise çok sayıda hekim ve sağlıkçının ya istifa ettiğini ya da emekliliklerini istediklerini belirterek “Genç hekimlerin bir çoğu yurt dışına gidiyor” dedi. Açıkların yeni mezun hekim ve sağlık çalışanlarıyla doldurulduğunu belirten Saip “Veya diğer hastanelerden görevlendirme yapılıyor. Bu da büyük sıkıntı yaratıyor” dedi. Sağlık çalışanlarının ciddi bir desteğe, moral ve motivasyona ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Saip “Bunu özellikle Sağlık Bakanlığının duymasını istiyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


"SAĞLIKÇILARIN SESİNE KULAK VERİN"

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, hekim ve sağlıkçılar arasında emeklilik talebi ve istifalardaki artışlara dikkati çekerek “Bu tablonun sorumluluğu Sağlık Bakanlığındadır” dedi. Aylardır özveriyle çalışan hekimleri emeklilik ya da istifa noktasına getirenin yöneticilerin beceriksiz ve çözüm üretmeyen dayatmaları olduğunu ifade eden Çamlı “Meslektaşlarımızı görevlerinden uzaklaşmamaya, Sağlık Bakanlığını ve ülkeyi yönetenleri ise hekimlerdeki bu tükenmişliğin farkına varmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

Çamlı, Kovid-19 pandemisi sürecini yönetemeyen yöneticilerin, hastanelerin salgınla kuşatıldığı bu günlerde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Ekonomik kriz ve pandemi dikkate alınarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarına performans dahil hiçbir ön koşul aranmadan emekliliğe yansıyan, temel maaş artışı sağlanmasını isteyen Çamlı “Bu gerçekleşinceye kadar mevcut döner sermaye ödemeleri salgın bitinceye kadar tavandan ödenmeli”  dedi. (İzmir/EVERENSEL)


"ALKIŞLARIN YERİNİ HÜZÜN ALDI"

Adana Tabip Odası, Yüreğir Devlet Hastanesinde yaptığı açıklamayla “Hekimleri ve sağlık çalışanlarını koruyamaz, maddi ve manevi destek sağlayamazsanız toplumu hiç koruyamazsınız” dedi. 

Açıklamaya Eczacılar Odası, SES, Genel Sağlık İş, Dev Sağlık İş, Aile Hekimleri Derneği de destek verdi. Burada konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının artık nefes alamayacak hale geldiklerini belirterek  “Hekimler için alkışların yerini uzun süredir hüzün almıştır. Hemen her gün onlarca meslektaşımızın hastalık haberini alıyoruz, birileri televizyonlardan, Twitter mesajlarından başarı hikayeleri anlatırken bizler ölüyoruz!” diye konuştu.  

Sağlık çalışanlarında enfekte olma ve ölüm oranlarının arttığına dikkati çeken TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Yaşar Ulutaş da  “Önlem alınmazsa bu kışı birçok sağlık çalışanı atlatamayacaktır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Güleda Cankel'in babası: Sanığa mükafat gibi ceza verilmiş oldu

SONRAKİ HABER

Ankara'da Eğitim Sen'liler, okullarda alınması gereken önlemleri konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa