Ankara'da Eğitim Sen'liler, okullarda alınması gereken önlemleri konuştu
Ankara’da birçok okuldan Eğitim Sen işyeri temsilcisi, salgın koşullarında okulların açılması nedeniyle yaşanacak sorunları tartıştı.
Fotoğraf: DHA
Ankara’da birçok okuldan Eğitim Sen işyeri temsilcisi, salgın koşullarında okulların açılması nedeniyle yaşanacak sorunları tartıştı. Yüzyüze eğitimin gerekli olduğunu belirterek alınması gereken önlemleri sıralayan eğitimciler, okulların derslik sayısından hijyene ve buna uygun personel alımına kadar taleplerini anlattı. Eğitimciler salgın koşullarındaki sorunlara karşı sendikal faaliyetin de aksamaması gerktiğini vuguladı.
Eğitim Sen Ankara 1 ve 4 No'lu Şubelerindeki işyeri temsilcileri, salgın sürecinde eğitim ve öğretimin yapılacağı koşulları tartışarak bir rapor hazırladı. Başkentteki birçok okulda işyeri temsilcisi öğretmenlerin katıldığı toplantı sonucunda hazırlanan rapor, Eğitim Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Sultan Saygılı ve Eğitim Sen Ankara 4 No'lu Şube Başkanı Eyüp Köse imzasıyla paylaşıldı. Rapora göre uzaktan eğitim eşitsizliği daha da derinleştirdi, yüzyüze eğitimin sorunlarını ise daha da ağırlaştırdı. Gerek seminerlerin, gerekse eğitimin yüz yüze yapılması gerektiği konusunda öğretmenlerin çoğu hemfikir. Öğretmenler sağlıklı bir okul ortamını hazırlama görevinin bakanlığın yükümlülüğü altında olduğunu vurguluyor. Öğretmenlerin bu noktadaki en önemli talepleri ise şöyle; “Öğretmen ve öğrencilere yaygın test uygulanmalı, okullarda kronik hastalığı olan öğretmen, öğrenci ve veliler tespit edilerek risk haritası çıkarılmalı, sınıf mevcutlarının azaltılması için yeni derslikler üretilmeli, ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapılmalı, okullara ilave yarımcı personel alımı yapılmalı, tüm okullarda sürekli hijyenik bir ortam sağlanmalı, her sınıfa ateş ölçer, dezenfektan verilmeli, teneffüs saatleri ayarlanmalı, her teneffüs sonrası koridorlar, WC’ler dezenfekte edilmeli, dezenfektanlar, temizlik malzemeleri MEB’ tarafından tüm okullara eşit bir şekilde sağlanmalı, iş yerlerinde yetkili, denetimden sorumlu hijyen birimleri kurulmalı ve sendikalardan mutlaka en az birer temsilci, öğretmenler kurulunda ayrıca seçilecek temsilciler burada bulunmalıdır.”
ÖĞRETMENLER AÇIK ALANDA TOPLANMALI
İşyeri temsilcileri seminerlerinin de testten geçirilmesi, öğretmenler kurulunun açık alanda yapılması, kapalı alanda yapılacaksa sürenin kısa tutulmasını istedi. Personel sayısının 100’ü aştığı göz önünde bulundurulduğunda toplantıların zümre zümre yapılması gerektiği vurgulanan raporda, sendikal faaliyetin aksamaması gerektiği de vurgulanarak şöyle denildi: “Gerek seminer dönemi gerekse de yüz yüze eğitim için gerekli sendikal kararlar, kurumsal olarak oluşturulamamıştır. Tüm şubelerde işyeri temsilciler meclisi toplantıları, genel üye toplantıları yapılmalıdır. İçinden geçilen ekonomik krize, küresel salgının etkisi eklenmiştir. Eğitime gerekli bütçe ayrılmalıdır. Sendikamız bu konuda ayrıntılı bir çalışmayı kamuoyu ile paylaşmalıdır. MEB’in yanlış uygulamalarını teşhir etmeli, kamuoyunun bilgilenmesi sağlanmalıdır. Eğitim emekçileri olarak kendimizi kamuoyuna doğru açıklayabilmeliyiz. Salgın bahane edilerek esnek çalışma uygulamalarına ve bu uygulamanın kurumsallaştırılmasına izin verilmemelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)