21 Ağustos 2020 13:10

Mali’deki askeri cuntadan "geçiş dönemi" açıklaması

Yönetimin askeri darbeyle devrildiği Mali'de cunta; 6 asker, 18 sivilden oluşan 24 üyeli bir Geçiş Konseyi oluşturulacağını ve konseyin 9 ay görev yapacağını duyurdu.

Fotoğraf: (Stringer) AA

Paylaş

Batı Afrika ülkesi Mali’de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ve yönetiminin askeri darbeyle devrilmesinin ardından cuntanın ilan ettiği “geçiş dönemi” tartışılıyor.

Kendilerine Halkın Kurtuluşu Ulusal Komitesi (CNSP) ismini veren Askeri Cuntanın Sözcüsü İsmael Wague, France24 televizyonuna konuştu. Wague, “Geçiş dönemi cumhurbaşkanı asker ya da sivil olabilir. Geçiş süreci için başta sivil toplum ve muhalefet olmak üzere toplumun her kesimiyle görüşme halindeyiz” dedi. Geçiş sürecinin mümkün olduğunca kısa olacağını ileri süren Wague, 2022-2023’e uzamayacağını söyledi. Wague, “İktidarı sivillere ne zaman devredeceğimizi söyleyemem zira geçiş sürecini halletmeliyiz” ifadesini kullandı.

AA’nın haberine göre, CNSP’den yapılan başka bir açıklamada, 6 asker, 18 sivilden oluşan 24 üyeli bir Geçiş Konseyi oluşturulacağı ve konseyin 9 ay görev yapacağı belirtildi. Konsey üyeleri tarafından bir başbakan seçileceği kaydedilen açıklamada, 15 bakandan oluşan sınırlandırılmış ulusal birlik hükümetinin de kurulacağı açıklandı. Açıklamada, nisanda genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra bir referandum yapılacağı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Uzun zamandır yolsuzluklara, yoksulluğa ve Cumhurbaşkanı İbrahim Keita ve yönetiminin Kovid-19 salgını politikalarına yönelik ve Keita’nın istifası talebiyle kitlesel protestolar düzenlenen Batı Afrika ülkesi Mali’de, geçtiğimiz salı günü askeri darbe gerçekleştirildi.

Başkent Bamako’ya 15 kilometre mesafede bulunan ve 2012’de Dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’nin yine askeri bir darbeyle devrilmesinde de önemli rol oynayan Kati Garnizonunda ayaklanan bir grup asker, araçlarla başkente gelerek, bazı bakanlarla, yüksek rütbeli bazı askerleri alıkoydu. Hükümet binaları ve resmi kurumlar boşaltıldı. Cumhurbaşkanı Keita da, konutundan askerler tarafından alınarak Kati Kışlasına götürüldü ve gece yarısı devlet televizyonundan istifa ettiğini duyurdu.

Keita’nın istifasından birkaç saat sonra aynı televizyona çıkan darbeciler, seçimlerin kısa sürede yapılacağını belirterek, siyasi ve sivil bir geçiş döneminin yaşanacağını ilan etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İHD, Yeni Asır gazetesinin MYK Üyesi Aker'i hedef almasına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Doğal gaz müjdesi tekellere verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa