21 Ağustos 2020 14:43

Karadeniz'deki doğal gaz keşfi ekonomik ve politik olarak ne anlama geliyor?

Evrensel yazarları Fatih Polat, Nuray Sancar, Yusuf Karataş ve Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan "doğal gaz müjde"sini değerlendirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Evrensel yazarları Fatih Polat, Nuray Sancar, Yusuf Karataş ve Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Karadeniz'de doğal gaz bulunduğu yönündeki "müjde"sini Evrensel'e değerlendirdi. 

KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ KEŞFİ HALKA NASIL YANSIYACAK, ONA BAKALIM

Evrensel Yazarı Fatih Polat: "Tüm bu gelişmelerin, abartıldığı gibi bir eksen değişikliği getirmeyeceği açık olsa dahi, propaganda boyutu yanında bir anlamı ve önemi olduğu da yadsınamaz. Ancak bu bile önümüze şöyle bir soruyu yeniden getiriyor: Türkiye bölgede görece artan gücüyle, oyun bozucu bir ülke olmayı marifet sayarak mı yol almaya çalışacaktır, yoksa komşularıyla ve bölge halklarıyla pozitif etkiye dayalı bir politikaya mı yönelecektir? İkincisi, böyle bir iktidar ile çok da mümkün gözükmüyor."

Yazının tamamı için tıklayınız.

KARADENİZ’DE BULUNAN DOĞAL GAZ REZERVİ NEYİ KURTARIR?

Evrensel Yazarı Nuray Sancar: "Bugün yandaş gazetenin manşetine ‘köşe olduk” biçiminde yansıyan mesaj, Erdoğan’ın ‘yerli milli imkanlarla hareket ederek’ keşfettik dediği doğal gaz kaynağında herkesin paylaşacağı bir zenginlik olduğu yönünde. Türkiye’nin aynı zamanda enerji işleriyle de uğraşan, her taşın altındaki üç beş yandaş şirketini zenginleştiren ekonomik hamlelere cümleten sevinme ayininin tekrarlanabileceği umudu, bu yokluk ve sıkışmışlık zamanında iktidarın sarıldığı bir can simidi. Ama ne gitmediği köprüler ne uğramadığı havaalanları ne yollar, köprüler işinde gücünde emekçileri zenginleştirebildi şimdiye kadar. Devlet HES, JES şirketlerine kasadan milyon milyon aktarırken işsizlerin sayısı arttı, enflasyon ücretleri ezdi; yoksulların hayatında hiçbir değişiklik olmadı. Ekonomik olarak oldukça kötü bir tablo var ve ancak birkaç yıl sonra sonuç alınabilecek bir rezervin müjdesiyle halkın avunması bekleniyor."

Yazının tamamı için tıklayınız.

DOĞAL GAZ MÜJDESİ TEKELLERE VERİLDİ

Evrensel Yazarı Yusuf Karataş: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjde” diye ifade ettiği haber, beklendiği gibi Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunması oldu. Zaten bir süredir devam eden aramalar ve iktidara yakın kesimlerin açıklamaları nedeniyle bu biliniyordu. Büyük bir müjde olarak sunulan doğal gaz rezervinin 320 milyar metreküp olduğu düşünüldüğünde; bunun dünyadaki rezervin binde bir buçuğuna tekabül ettiği, Türkiye’nin sadece 5-6 yıllık ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor. Bu anlamda Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının sona ermesi ve eksen değişikliği gibi bir durumun söz konusu olmayacağı ortada. Bu nedenle doğal gaz rezervi bulunmasından “büyük bir müjde” çıkarılmak istenmesinin; kuşkusuz ülkede ciddi sıkıntıların yaşandığı, kriz ve pandeminin etkisiyle halkın iktidardan uzaklaştığı bir süreçte yeni bir umut dağıtma amacı taşıdığını söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı her ne kadar 2023 yılında doğal gazın kullanıma açılacağını duyursa da uzmanlar bunun için 7-10 yıl geçmesi gerektiğini söylüyor."

Yazının tamamı için tıklayınız.

DOĞAL GAZ MÜJDESİ 83 MİLYONA DEĞİL

Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş: "2023 yılında doğal gazın sunulacağını açıkladı Cumhurbaşkanı. Fakat 2023 yılı biliyorsunuz takıntılı bir yıl. Uzmanlar 7-10 yıl arası bir zaman alacağını söylüyor. Böyle bir teknolojiye sahip miyiz bilmiyorum. O nedenle bu politik bir söylem olabilir. Kitleleri biraz yukarıda tutmak… ‘Biz bunları yapıyorsak siz de bize desteğinizi sürdürün ve 2023 yılında iktidarda olalım, kaynakları en iyi şekilde kullanalım’ mesajı çıkıyor. İşin şöyle tartışmalı bir boyutu var. Var sayalım ki bu kaynak bulundu, işletildi, ekonomi de büyüdü. Bütün toplumsal sınıflara eşit derecede faydası olacak mı? Yoksa bundan birileri nemalanacak mı? Böyle bir gelişim bütün toplumun yararına işletilebilir mi? Yoksa fiilen bir grubun yararına mı işleyecek? Bunları sormak lazım. Türkiye bunu kendisi işletecekse ayrı bir konu."

Yazının tamamı için tıklayınız.

ÖNCEKİ HABER

Doğal gaz müjdesi 83 milyona değil

SONRAKİ HABER

Pınar Gültekin'in dosyasındaki belgeler ailenin avukatına verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa