21 Ağustos 2020 17:26

HDP yöneticileri İsveç milletvekilleriyle telekonferansla görüştü

HDP’li yöneticiler, İsveç Parlamentosunda Dış Politika Komisyonu ve Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi üyesi milletvekilleriyle tele konferans aracılığıyla görüştü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

HDP’nin yöneticileri, İsveç Parlamentosunda Dış Politika Komisyonu ve parlamento bünyesinde bulunan tüm siyasi partilerin temsil edildikleri Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi üyesi milletvekilleriyle tele konferans aracılığıyla görüştü.

Toplantı hakkında Evrensel’i bilgilendiren Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Dış Politika Üyesi Anders Österberg, HDP’nin uluslararası ilişkiler sorumlularıyla gerçekleştirdiği konferansta Türkiye’deki son gelişmeleri ele alıp tartıştıklarını söyledi.

İnsan hakları ve demokratik değerlere saygı açısından Türkiye’de gerilemeler olduğunu gözlemlediklerini belirten Österberg, “Biz Türkiye’deki HDP’li dostlarımızla devamlı ilişki içindeyiz ve Türkiye’de olanlar hakkında anında bilgimiz oluyor” dedi.

Türkiye’de gelişmelerin olumsuz yönde olduğuna örnekler vererek dikkat çeken Österberg, “Biz, halkın oylarıyla seçilen HDP Milletvekilleri ve belediye başkanlarının görevden alınmalarını asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Hala milletvekillerinin dokunuzmazlıklarının kaldırılması ve belediye yöneticilerinin görevden alınmaları bizi kaygılandırıyor” şeklinde konuştu.

Österberg, Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin İsveç ve Avrupa’nın diğer ülkelerinin eleştirilerine rağmen muhaliflere yönelik baskılarını sürdürdüğünü belirterek “Bunun Türkiye’deki halk üzerinde çok olumsuz etkileri oluyor. Türkiye ülkede yaşayan azınlıkların ve muhaliflerin insan haklarına saygı göstermek zorunda olduğu anlamalı. Demokratik ve insan haklarına saygı gösteren bir Türkiye istiyoruz” dedi.

Österberg, HDP yöneticileriyle yaptıkları görüşmeden sonra İsveç’in muhaliflere yönelik baskılara karşı bir girişimde bulunup bulunmayacakları sorusunu şöyle yanıtladı. 

“Bu toplantıya parlamentodaki değişik partilerin temsilcileri katıldı. Ki bu partilerinn Türkiye’deki gelişmeleri bilmeleri açısından önemli. Biz ve diğer partilerden bazıları konuyu sık sık parlamentonun gündemine getirip hükümetin tutum almasını istiyoruz.”

Österberg, parlamentoya verdiği yazılı soru önergeleriyle, Kürtler, Aleviler ve HDP’ye yönelik baskı ve saldırıları pek çok kez gündeme getirmiş ve Dışişleri Bakanı Ann Linde’den konuyu Avrupa Birliği ve uluslararası platformlarda gündeme getirmesini talep etmişti.
 

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da iş cinayeti: Üzerine vinçten demir düşen genç işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de Rana Batı'ya şiddet uygulayan polisler göreve iade edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa