21 Ağustos 2020 21:20

İsveç’te sendikalardan işten atmalara karşı ortak eylem

İsveç'te ulaşım sendikaları, işverenlerin almayı kararlaştırdığı tasarruf önlemleri adı altında giriştikleri hak gasplarını protesto etti.

Malmö tren istasyonu | Fotoğraf: Jorchr/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Toplu taşım araçlarında çalışan emekçileri örgütleyen Seko ve Kommunal sendikaları, işverenlerin almayı kararlaştırdığı tasarruf önlemlerini protesto etmek için İsveç’in güneyindeki Malmö ilinde ortak bir gösteri düzenledi.

Malmö Tren Garı önünde cuma günü öğleden sonra gerçekleşen eylemde sendikalar, işverenlerin aldıkları işten atma kararının geri almalarını talep etti.

Arriva adındaki şirket, Malmö ve çevresindeki tren ve otobüslerde çalışan 300 emekçinin işine son verme kararı aldı. İşveren, koronavirüsünün yayılmasından ötürü toplu taşım araçlarında seyahat edenlerin sayılarının azaldığını gerekçe göstererek bazı tren ve otobüs seferlerini iptal etmişti.

Seko sendikasının Skåne Bölgesi Yönetm Kurulu Üyesi Ola Brunnström, Arbetet (İşçi) gazetesine işvereninin aldığı tasarruf kararlarını geri almasını isteyerek “Biz toplu taşımacılıkta çalışanlar ve seyahat edenler bunu güvenli bir şekilde yapabilmeliyiz” dedi.

SÜRÜCÜLERE YÖNELİK TEHDİT VE SALDIRILAR ARTTI

Skåne Bölgesi Kommunal sendikasının Trafik Şube Başkanı Therese Ekelöv de, yaptığı yazılı açıklamada otobüsler dolu olduğu için daha fazla yolcu alamayan sürücülere yönelik tehdit ve saldırıların arttığına dikkat çekti.

Skåne’de toplu taşım şirketleri, tasarruf edebilmek için otobüs ve tren seferlerini yüzde 9 oranında azalttı. Uygulama, yaz aylarından sonra güz ve kış aylarında da devam edecek. Gece yapılan pek çok tren ve otobüs seferi de iptal edildi.

Sefer sayısının düşürülmesi tren ve otobüslerdeki yolcu sayısının artmasını ve yolcu ve sürücülerin sağlıklarını tehlikeye atıyor. Ola Brunnström,  güz aylarında öğrencilerin okula ve çalışanların da işe gitmeye başlamasıyla toplu taşım araçlarında daha fazla yoğunluk yaşanacağı uyarısında bulundu.

TOPLU TAŞIM ŞİRKETLERİNE 3 MİLYAR KRON DEVLET YARDIMI

Temmuz ayında hükümet, toplu taşım hizmetlerini yürüten şirketlere yolcu sayısındaki düşüşler için toplam 3 milyar kron yardımda bulunmayı kararlaştırmıştı.  

Skåne bölgesindeki toplu taşım şirketlerine 400 milyon kron yardım yapılacak. Ama bunu yetersiz bulan şirketler, bilet ücretlerini artırmamak için tasarruf önlemlerini yürürlüğe koymak ve bazı seferleri iptal etmek zorunda kaldıklarını öne sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Tabip Odası: Dün açıklanan vakaların yarısı ilimizde saptandı

SONRAKİ HABER

Esnaf kepenk kapatıyor, vatandaş ihtiyaçlarını karşılayamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa