22 Ağustos 2020 17:40

Urfa'da fıstık tarlada 16 lira, tezgahta 80 lira

Urfa’da fıstık hasadına başlayan üreticiler, fıstığın kilosunu kendilerinin 16 liradan sattığını, tezgahta ise fiyatın 80 liraya kadar çıktığını belirtti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Urfa’da boz fıstık hasadına başlayan üreticiler, fıstığın kilogramını 16 liradan satarken fıstığın fiyatı tezgahta 80 liraya kadar çıktı. Borçları nedeniyle fıstığı tüccara ucuza satmak zorunda kaldıklarını söyleyen üreticiler, devletten taban fiyat belirlemesini istedi.

Antep fıstığının yetiştirildiği Urfa’da ürün fiyatı dip yaptı. 2019 yılında 31 bin ton 931 kilogramla en çok fıstığın hasat edildiği kentte, yetiştiriciler zor günler yaşıyor. Boz fıstık hasadını sürdüren yetiştiriciler, fıstığı kilogramı 16 liradan satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Birecik’in Kural Mahallesi’nde yaşayan Fıstık Yetiştiricisi Mahmur Dirier, tüccarların kendilerinden 16 liraya aldıkları boz fıstığı 2 ay sonra 80 lira fiyatla piyasaya sürdüğünü belirterek, “Devlet fındık için bir taban fiyat belirliyor. Peki, fıstık için neden fiyat belirlemiyor” diye sordu.  

TÜCCARLAR KAZANIYOR

Birecik’in Kural Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Haçım Dirier, 45 yıldır fıstık üreticiliği yaptığını belirterek, “Sen ağaca bakmazsan, o da sana bakmaz” diyerek fıstık üretiminin zahmetli bir iş olduğuna dikkat çekti. Yılda 2 kez fıstık ağaçlarını ilaçladığını ve girdi maliyetinin yüksek olduğunu vurgulayan Dirier, “Fıstık en az 25 liraya satılmalı ki bizi kurtarsın” dedi. Fıstığı tüccarlara ucuza satmak zorunda kaldıklarını ve tüccarların üreticiden katbekat fazla kazandığını söyledi.

"FISTIK 16 LİRA YANİ BEDAVA"

Üretici Mahmut Dirier de hasat dönemi olan boz fıstığını para etmediğini dile getirerek, “Fıstığın kilosu 16 lira. Yani bedava” dedi. Dirier, ilaç, mazot ve işçi ücretlerini karşılayabilmek için fıstığı ucuza satmak zorunda kaldığını kaydetti. Dirier, şöyle devam etti: “Bizim durumumuz fındık üreticisi gibi değil. Devlet fındığını kilosunu 25 olarak belirledi. Peki, fıstık için neden fiyat belirlemiyorlar? Mağdur durumdayız. Tüccar ‘Ben bugün fıstığı bu kadara alacağım’ diyor ve o fiyata alıyor. 2 ay sonra kilosunu 70-80 liraya piyasaya sürüyorlar. Ben o kadar emek sarf ettiğim halde kilosunu 16 liraya satacağım.” Dirier, verdikleri emeğin karşılığını almak için yetkililerin seslerini duyurmaya çağırdı. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 1309 kişi Kovid-19'a yakalandı, 22 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Hukuk ve sağlık örgütleri: Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için adalet sağlansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa