23 Ağustos 2020 06:18

Ankara'da pandemi hastanelerinde kalabalık nedeniyle fiziki mesafe yok

Vaka sayılarının en fazla arttığı kentlerin başında gelen Ankara'da pandemi hastanelerinde fiziki mesafe ve temasa uyulmuyor. Kayıt için isim yazan yüzlerce kişi aynı kalemi kullanıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Emrullah ACAR

Koronavirüste hızla vaka sayısı artarken, sıklıkla dile getirilen fiziki mesafe ve temas bizzat sağlık kurumlarında uygulanamıyor. Ankara’da pandemi hastanesi olan Yenimahalle Devlet Hastanesi ile Bilkent Şehir Hastanesi günün her saati tıklım tıklım. Koronavirüs (Kovid-19) polikliniklerinde kalabalık olan bekleme sıralarında ise fiziki mesafe ve temas hassasiyetinden bahsetmek olanaksız.

HERKES AYNI KALEMİ KULLANIYOR

Tüm polikliniklerin koronavirüs nedeniyle geçici bir süreliğine durdurulduğu Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde fiziki mesafeye önem verilmiyor. Hastane bahçesinde kurulan triaj çadırında hastalar, ön muayeneleri yapılıp, ateşleri ölçüldükten sonra koronavirüs polikliniğine yönlendiriliyor. Acil servisinin girişinde yerleştirilen panele, isim yazan yüzlerce kişi aynı kalemi kullanıyor. Bir saatin içinde 200 kişi söz konusu listeye isim yazdırıyor. Klinik önünde bulunan sandalyelerde aralık verilmeden oturan insanlar, fiziki mesafeyi ihlal ediyor. 

VAKALAR OTOBÜSLE EVE GÖNDERİLİYOR

Polikliniklerde çalışan özel güvenlik çalışanlardan biri, günün her saatinde aynı kalabalık yaşanmaktadır dedi. Sonucu pozitif çıkan kimi yurttaşların semptomları ağır olmadığı için eve gönderildiği bilgisini veren güvenlik çalışanı, hastaların belediye otobüsleriyle evlerine döndüğüne dikkat çekti. 

2 saat bekleyip kendisine sıra gelmediğini kaydeden hastalar arasında sıklıkla sıra tartışması yaşanıyor. Uzak yerden geldiğini belirten yaşı ilerlemiş yurttaşlardan biri, yemek için kantine gittiğinden muayene sırasını kaçırdığını bu yüzden de yeniden kuyruğa girmek yerine eve döneceğini dile getirdi. Benzer taştırmaların görevliler ile sıra bekleyen hastalar arasında tekrarlanırken, bu esnada fiziki mesafe kalmıyor. 

BİLKENT ŞEHİR HASTANESİ

Kent merkezinde kapatılan birçok hastanenin yerine açılan Bilkent Şehir Hastanesi’nde de benzer bir tablo hakim. PCR testleri için gelen çok sayıda hasta aynı koridorda soluklanıyor. Testlerin yapıldığı Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde çalışan bir sağlık görevlisi, aşırı bir yığılmanın olduğunu ve Haziran’dan bu yana yoğunluktan nefes alamadıklarını söyledi.  

FİZİKİ MESAFENİN SAĞLANMASI İMKANSIZ

Her poliklinikte günde en az yüz kişinin test yaptığının bilgisini veren hastane çalışanlarından N.A., fiziki mesafenin sağlanmasının imkansız olduğunu söyledi. Sırada bekleyen hastaların takip için kullandığı elektronik ekranların önü ise her zaman tıklım tıklım. Testlerin yarısına yakınının pozitif çıktığını belirten N.A., “Sadece bir tane hastanede 500 test pozitif çıkarken Türkiye'de nasıl bin olur?​” diye sordu. N.A. 500 kişinin pozitif çıktığı bilgisini hekimlerden edindiğini kaydetti. 21 Ağustos Cuma günü saat 13:00’de her poliklinik kapısında en az 10 kişi sıra beklerken, elektronik göstergede yaklaşık 70 kişinin muayene olduğu gösteriliyor. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’nin tek bir maddesinden bile vazgeçmiyoruz

SONRAKİ HABER

Giresun'da can alan kuvvetli yağışın bugün de devam etmesi bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa