23 Ağustos 2020 08:39
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2020 11:52

HDP: Artık yeter, Karadeniz’i rahat bırakın

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Giresun’daki sel felaketine ilişkin HES projelerine ve imar rantına dikkat çekerek, “Artık yeteri, Karadeniz’i rahat bırakın” dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Giresun’daki sel felaketine ilişkin olarak paylaşımda bulundu. Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan eş genel başkanlar, Karadeniz’deki HES projelerine ve imar rantlarına dikkat çekti. HDP Giresun İl Temsilciliği, sel felaketiyle ilgili Tüm Emekliler Sendikası Espiye Temsilciği’nde açıklama yaptı.

BULDAN: ARTIK YETER DEME ZAMANI 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Giresun’da yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Karadeniz’de yaşananlar kader değil, doğaya düşmanlığın, açgözlülüğün sonucudur. Bitmek bilmeyen HES projelerine, betona sevdalı imar ve rant anlayışına artık yeter deme zamanıdır.”

SANCAR: KARADENİZ’İ RAHAT BIRAKIN

Twitter hesabından sel felaketine vurgu yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Giresun’da yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Acımız da öfkemiz de büyük. Karadeniz’de yaşananlar asla kader değildir. Felaketin nedeni dere yataklarının işgali, HES inşaatları, imar rantlarıdır. Karadeniz’i rahat bırakın” dedi.

HDP GİRESUN İL TEMSİLCİLİĞİ: KARADENİZ'DEN ELİNİZİ ÇEKİN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Giresun İl Temsilciliği, sel felaketiyle ilgili Tüm Emekliler Sendikası Espiye Temsilciği’nde açıklama yaptı. HDP İl Temsilcisi Hulusi Bilgin, "Doğaya sahip çıkılsaydı bu felaket yaşanmazdı” dedi. Vadi planlaması yapılmadan inşa edilen HES’ler sonucu bu felaketin olduğunu aktaran Bilgin, derelerin kenarlarına kurulan taş ocaklarının da bu felakette payının olduğunu vurguladı. Doğanın dengesinin bozulması sonucu yağış oranlarının değiştiğini söyleyen Bilgin, çözüm olarak yeniden bir vadi planlaması yapılması ve var olan HES’lerin yıkılması gerektiğini vurguladı. 

"BÖLGENİN İKLİMİ BOZULDU"

Bu yıkımlara alışmak zorunda kaldıklarını dile getiren Bilgin, belki 15-20 gün sonra bunların yine yaşanacağını söyledi. Yurttaşların ürünlerinin sele kapıldığını da sözlerine ekleyen Bilgin, vadilerde kurulan HES ve taş ocaklarının iklimi değiştirdiğine dikkat çekti. Bilgin, “Dört mevsimi düzgün bir şekilde yaşanan bölgemizde artık yaz ve kış diye iki mevsim yaşanmaya başlanmıştır. Bu bağlamda çevre ve ekoloji mücadelesi veren aktivistlere, derneklere ve siyasilere kimliğine bakılmaksınız büyük görevler düştüğü aşikardır. Ekoloji dostları kişi ve kurumların tespitlerinde bugün Giresun ve çevresinde hatta bölgemizde ne kadar haklı oldukları ortaya çıkmıştır” dedi.

"TAHRİBATA DUR DİYELİM"

Yaşanan yıkımdan türküleri ile dillerde olan Gelevera Vadisi’nin de nasibini aldığını belirten Bilgin, dere üzerinde kurulu olan köprülerin yıkıldığını, tarım alanlarının ise zarar gördüğünü aktardı. Dereli, Tirebolu, Espiye, Yağlıdere Harşit ilçelerinde yoğun tahribatlar yaşandığını ifade eden Bilgin, “Bu tahribatlar sonucu biri asker olmak üzere dört ölüm vakası, 11 kayıp yaşanmıştır. Özellikle Aksu Vadisi içinde kurulu olan Dereli ilçesinde ve Harşit Vadisi içerisinde kurulu olan Doğankent’te yerleşim alanlarında yoğun bir tahribat yaşanmıştır” diye belirtti. 
 
Karadeniz’de doğa tahribatlarına “dur” çağrısı yapan Bilgin, “Karadeniz’in doğasından, deresinden, yaylalarından elinizi çekin. Halklarımızın yaşam alanlarını tahrip ederek, yaşanmaz kılmaktan vazgeçin” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlığın "mevzuata uygun" dediği elektrik kesintilerine 100 yıl hapis istendi

SONRAKİ HABER

CHP'den Giresun açıklaması: Artık bir ders almamız gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa