İktidarın 'müjde'sini değerlendiren işçiler soruyor: Bize nasıl yansıyacak?
İktidarın müjde olarak sunduğu doğal gaz rezervi keşfi, işçilerin büyük bölümünde heyecan yaratmadı.
Fotoğraf: DHA
Sinan CEVİZ
İstanbul
Çarşı pazar el yakarken hükümet adeta “Ekonomi tıkırında” nakaratı tutturmuş gidiyor. Temel tüketim maddelerine gelen zamlar nedeniyle asgari ücretin eridiği, geçim sıkıntısının giderek arttığı, insanların en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı şu günlerde herkesin beklentisi elbette bir müjde!
Fabrikalarda, işyerlerinde çalışan işçilerin hayalleri, özlemleri ve talepleri artık gece yastığa başını koyarken düşünülen fikirlerin ötesine geçip, serviste, yemek molasında dertleşirken ifade edilen beklentiler haline gelmiş durumda.
“Aslında bizde iş yok, kriz hep bize mi, yokluk, yoksulluk? Bunların karşısına bir bütün olarak dikileceksin, vuracaksın masaya yumruğu, bak bakalım memlekette açlık kalır mı?” Bu temenni aslında beraberinde birlik olmak mümkün mü tartışmasını da getiriyor. “Yok la, bu fabrikada böyle şeyler olmaz” diyenlerin sesi henüz baskın olsa da bir arayışın giderek büyüdüğünü söylemek mümkün.
BEKLENTİ VAR ANCAK...
Hal böyle iken işçiler elbette bir müjde duymak, bu darboğazdan kurtulmanın formülünü dinlemek, duymak istiyorlar. Ancak işçiler sorunlarını nasıl çözeceklerine ilişkin yanıt bulamamışken, henüz “örgütlü” gücünü kullanamaz durumdayken, beklentileri başka yerlerden bekledikleri bir gerçek olarak orta yerde duruyor.
Ama işçilerin ezici çoğunluğunun artık iktidardan gelen açıklamalara temkinli yaklaştığını, “Yunan’a had bildiriyoruz”, “Dış güçlerin döviz üzerindeki oyununu bozuyoruz” gibi açıklamalarına tepkili/eleştirel yaklaştığını söylemek mümkün. Çünkü ilan edilen her müjde sonrasında elektrik, su, ekmek fiyatları düşmüyor, ücretler artmıyor, aksine düşüyor.
“Müjde” diye duyurulan ve Cumhurbaşkanının açıkladığı Karadeniz’de doğal gazın bulunmasına, işçilerin Bakan Albayrak gibi sevinmediklerini söylemek mümkün. Depo ve liman işçilerinin açıklama sonrasındaki tepkileri de bu gözlemi doğrular nitelikte. Elbette iktidarın açıklamalarını ne olursa olsun savunan bir kesim var. “Müjde budur işte, daha ne olsun? Biz de doğal gazla zengin bir ülke olacağız” gibi söylemleri ifade edenler olsa da ezici çoğunluğun çok da heyecanlanmadığını söyleyebiliriz.
KARIN DOYURMADIKTAN SONRA?
Bir liman işçisi “Abi Allah seni inandırsın bu Ayasofya ibadete açıldı ya işte bak o müjdeydi. Ama gaz bulduk deniyor, ya kardeşim zaten memleketin taşı toprağı altın. Bunlar var, var ama hep yabancılar çıkarıyor, alıyor faydalanıyor, biz yine kuru soğana talim ediyoruz” diyor.
Başka bir liman işçisi de şunları söylüyor: “Bulduk, yendik deyip deyip duruyorlar. İşte okullar açılmıyor. Açılsa çocukların eksiklerini tamamlayamıyorum. Evde tablet yok, bilgisayar yok. Nasıl olacak, doğal gaz müjdeymiş, karın doymadıktan sonra...”
Bir depo işçisi de “Cumhurbaşkanımıza saygımız sonsuz da valla artık gülesim geliyor böyle işlere ne diyeyim memleket için hayırlı olur inşallah” derken başka bir depo işçisi de “Meral Hanım diyor ya, ağam bizle eğlenir, durum tam da böyle. Hastalanırız koruyan yok, kira ödeyemeyiz soran yok. Neymiş gaz bulmuşuz. Onu da alır ABD’li firmalar bize de geçmediğimiz köprü parası gibi gaz parası ödetirler.”
'BU MÜJDELERİN TEK UĞRAMADIĞI YER CEBİMİZ'
Tarhan SITKI
Tekirdağ
İktidarın müjde olarak duyurduğu doğal gaz rezervi keşfi işçilerin büyük bir bölümünde heyecan yaratmadı. Çerkezköy ve Kapaklı’da çalışan metal işçileri bunun kendilerine nasıl yansıyacağını soruyor.
Hükümetin artık çıkmazda olduğunu ve gittikçe eriyen oyları geri kazanmak için bu hamleleri yaptığını belirten işçiler, bunun daha öncesinde AKP’ye oy vermiş ancak bugün kararsız olan işçileri de ikna edecek düzeyde olmadığını söylüyor. Bir Arçelik işçisi, “Açıklamayı dinlemedim bile, çünkü artık güvenim kalmadı. Doğal gaz bulunduğu konuşuluyor. Doğal gaz bulundu diyelim, ne olacak, benim faturama indirim mi gelecek?” diye sorarken başka bir Arçelik işçisi şunları söylüyor: “Her gün yeni bir müjde açıklanıyor. Mesela ben Ayasofya kararını doğru bulmuştum, doğal gaz bulunmasını da iyi bir şey olarak değerlendiriyorum ama açıklanan her müjdeye baktığımızda bu müjdelerin tek uğramadığı yer cebimiz.”
Genç bir metal işçisi ise “Ben pandemi sürecinde de olanları gördükten sonra müjde diye yine bize IBAN numarası dağıtılıp yine bizden para toplanacağını düşündüm. Gerçi bu doğal gazı çıkarıyoruz masraflı oluyor diye yine bize yeni bir vergi koyabilirler” diyor.
EYT’li bir metal işçisi ise şunları söyledi: “Dağ fare doğurdu bile denmez çünkü her başları sıkıştıkça ortaya bir şey atıyorlar. Daha 8-9 ay önce Muratlı’da bulduk demişlerdi şimdi Karadeniz’de bulduk diyorlar. Ben bu hikayeyi en az 20 kere dinledim. Peki bu kadar müjdeye boğulmuşken neden bir tanesi de benim geçimimi rahatlatmıyor. Bu müjdelerden kimler faydalanıyor? Kim zengin oluyor ya da bu müjde bizim hayatımıza nerede dokunuyor?”