23 Ağustos 2020 14:04

Denizli’de İsabey mahalle sakinleri çöp sorununun çözülmesini istiyor

Denizli’nin Çal ilçesi İsabey mahallesinde yaşanan çöp sorunu mahalleliyi rahatsız ediyor. BMİ ve mahalleli sorunun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Oytun YILDIZ
Denizli

Denizli’nin Çal İlçesi İsabey mahallesindeki çöp toplama alanının çevreye verdiği zarara mahalleliler ve Büyük Menderes İnisiyatifi tepki göstererek sorunun çözülmesini istedi. Katı atık toplanma alanı olarak isimlendirilen ve İsabey mahallesinin hemen üzerindeki Bayıralan yolunda bulunan çöp toplama alanında, sık sık küçük çaplı yangınlar da çıkıyor. Ayrıca kontrolsüzce dökülen çöpler rüzgarla beraber çevreye yayılıyor. Özellikle plastik çöplerin rüzgarla dağılması sonucunda çöpler geniş bir alana dağılmış durumda.

“BU DURUMDA SAĞLIKLI ŞEKİLDE YAŞAMALARI ÇOK ZOR”

İsabey Mahalle Muhtar Azası Hüseyin Topaloğlu ile incelemelerde bulunan Büyük Menderes İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Mustafa Çallıca, koronavirüs tehdidinin insan sağlığı ve doğaya bakış konusunda önemli dersler içerdiğini dile getirdi. Buradaki çöplerin Çal Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanması, ardından da bertaraf edileceği bir tesise götürülmesi gerekliliğine dikkat çeken Çallıca, belediyelerin bu görevi yapmayıp çöpleri bu şekilde doğaya bırakmalarının tehlikesine vurgu yaptı. Kontrolsüzce bırakılan atıkların zamanla yağmur ve kar suları ile gerek tarlalarda kullanılan sulama sularına, gerekse vatandaşın içtiği sulama suyuna karışma riski barındırdığının altını çizen Çallıca, “Bu durumda insanların sağlıklı şekilde yaşamaları çok zor. Yöneticilerin doğaya hükmeden, doğayı talan eden değil doğayla bütünleşen hizmet çalışmalarına öncelik vermeleri gerekir” dedi.

“VATANDAŞLAR GEREKEN BASKIYI YAPMALI”

Çöp atma noktasının 300- 500 metre kadar ötesinde üzüm bağları ve diğer tarım ürünlerinin yetiştirildiği tarlaların olduğuna dikkat çeken Çallıca, “Böyle bir yerde üretilen gıdaları gerek kırsalda gerekse şehirde yaşayan tüm insanlar tüketiyor. Bütün vatandaşlarımızı yetkililere görevlerini yapmaları için gereken baskıyı yapmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.  

“BURASI KÖYÜN SU ALANINI BESLEYEN BİR ALAN”

Çal ilçesi İsabey Mahallesinde çiftçilik yapmakta olan ve bölgedeki çöplerin toplandığı Bayıralan yolu güzergahında tarlası bulunan Esat Aydın, bu alanın uzun yıllardır çöp döküm yeri olarak kullanılmakta olduğunu, ama İsabey kasabasının mahalle olmasının ardından bütün mahallelerin çöpünün buraya gelmeye başladığını söyledi. Aydın, “Biz burada arazi işliyoruz. Zaman zaman görüyoruz buraya gelen çöp kamyonlarını. Günde bir kamyon, iki kamyon, üç kamyon… İsabey’den bu çöpün çıkması mümkün değil. Diğer mahallelerin de çöpleri buraya geliyor. Burası köyümüzün su alanını da besleyen bir alan, köyün üzerinde olması sebebiyle. Mutlaka köyümüzün suları da kirleniyordur bunlardan dolayı” diye konuştu.

“ÇÖPLERİN ISLAH EDİLECEĞİ BİR TESİS KURULMALI”

Bu iş için daha iyi bir alanın tesis edilmesi gerektiğini söyleyen ve çöplerin doğaya zarar vermeyeceği bir atık tesisinin yapılması gerektiğine işaret eden Aydın, Çal Belediyesinin İsabey mahallesinin dışında bir tesis kurması gerektiğini dile getirdi. Kendilerinin İsabeyliler olarak buranın kirlendiğini gördüklerini ve buranın yirmi otuz yıldır kullanıldığını belirtti.

Reklam