24 Ağustos 2020 13:37

Giresun'da sel zararı büyük: Herkes kendi başının çaresine düştü

Sel felaketinin yaşandığı Giresun’un Dereli ilçesinde büyük maddi hasar yaşandı. İlçede kahvehane işleten Yılmaz Aydın, “Herkes kendi başının çaresine düştü" dedi.

Giresun’un Dereli ilçesinde selin hasar verdiği bir mahalle | Fotoğraf: MA

Paylaş

Selin vurduğu Dereli’de zarar gün yüzüne çıkmaya başladı. Temizlik çalışmaların başladığı ilçede kahvehane işleten Yılmaz Aydın, “Sadece asfaltın üstünde 3 metre moloz yığını var. Herkes kendi başının çaresine düştü” dedi.

Mezopotamya Haber Ajansından Tolga Güney'in haberine göre, sel felaketinin yaşandığı Giresun’un Dereli ilçesinde büyük maddi hasar yaşandı. Cumartesi akşamı etkili olan sağanak yağış ile beraber Akkaya ve Aksu derelerinin taşması sonucu ilçe merkezine dolan sel suları beraberinde getirdiği çamur ve molozlar ilçe merkezini kaplamış durumda. İlçenin çarşısı olarak kullanılan İsmail Naycı Caddesi ve caddeye paralel uzanan sokaklarda bulunan bütün dükkanlar sular altında kaldı.

AFAD ve belediye ekiplerinin yanı sıra yurttaşların da kendi çabaları ile cadde ve sokakları temizleme işlemleri devam ediyor. Dükkanların önünden iş makinaları ile kaldırılan yığınlar caddenin ortasına yığılmış durumda. Dükkanların önlerinin açılması ile birlikte esnaf, dükkanların içlerini temizlemeye ve zarar boyutunu hesaplamaya başladı.

"20 TON FINDIĞIM SULAR ALTINDA"

Yaşananların büyük bir afet olduğunu çarşı esnafı Nedim Aydın, felaketin Dereli’nin giriş kısmının dar olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Sorumlularını Allaha havale ettiklerini aktaran Aydın, “Yetkililerde geldi gördü. Umarım gereken yapılır. Dükkanların hali ortada. 2 metreye yakın balçık ile kaplandı. Dükkanlardaki mallar kullanılacak gibi değil, zayiat büyük. Umarım bir daha böyle bir afet yaşamayız” dedi. Çarşıda bulunan dükkanında fındık alımı yaptığını da sözlerine ekleyen Aydın, dükkanında bulunan 20 ton fındığını kaybettiğini ifade etti.

"BÖYLE BİR YIKIM YAŞANMADI"

Kahvehane dükkanı işleten Yılmaz Aydın bir daha böyle bir afeti kimsenin görmemesini diledi. 2002’de de sel yaşandığını hatırlatan Aydın, o dönemde böyle bir yıkım yaşanmadığını söyledi. “Türkiye’de hiçbir yerde böyle bir felaket yaşanmamıştır” diyen Aydın, “Sadece asfaltın üstünde 3 metre moloz yığını var. Esnaf arkadaşlarımızdan da ölenler olduğunu duyduk. Herkes kendi başının çaresine düştü. Herkese Allah sabır versin” diye konuştu.

SELDEN SON ANDA KURTULDU

İsmail Naycı Caddesi üzerinde restorant işleten Salim Öztürk, sel sırasında dükkanda olduğunu ve canını zor kurtardığını söyledi. O esnada restoranda 4 kişi olduklarını belirten Öztürk, “Buzdolabı devrildi, onun üstüne çıkıp kendimizi kurtardık. Üst katı tüple kırıp kendimizi oraya attık” ifadelerini kullandı. Öztürk, ayrıca hasarının da 200-250 bin lira olduğunu vurguladı.

"AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN"

Dereli’de incelemelerde bulunan İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, Dereli’de bulunan 190 dükkanın hiç birinin sağlam olmadığını dile getirdi. Eğer devlet elini uzatmazsa Dereli’nin yok olacağını sözlerine ekleyen Eroğlu, “Her bir dükkana 200-300 bin lira masraf edilmesi lazım. Bunu hiçbir esnafın yapabileceğini sanmıyorum. O yüzden devlete önerilerim, Giresun afet bölgesi ilan edilsin. Kredi borçları affedilsin ya da ertelensin. Faizsiz kredi verilmesi sağlansın. Vergi ve sigorta borçları affedilsin ve ya ertelensin. Esnafların zararı karşılansın” şeklinde konuştu. (Giresun/MA)

ÖNCEKİ HABER

İpek Er’in ailesi, Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Müjde halka verildi, kaynaklar yandaşlara aktarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa