24 Ağustos 2020 20:51

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Muhalefete barış anayasası için çağrı yapıyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Demokratik Mücadele Programının 3’üncü aşaması dahilinde Bodrum’da düzenlenen etkinlikte konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar | Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Demokratik Mücadele Programının 3’üncü aşaması kapsamında Bodrum’da düzenlenen halk buluşmasına katıldı. Burada yaptığı konuşmada gündemi değerlendiren Sancar, "Demokrasi için de özgürlük için de barışa ihtiyaç var" dedi.

Sancar, konuşmasında muhalefete çağrıda bulunarak "Barış için bir yol haritanız varsa bu toplumla paylaşın" ifadelerini kullandı. Muhalefete de görevler düşüyor. Somut olarak barışın nasıl inşa edileceğine dair önerilerin ortaya konması gerektiğini vurgulayan Sancar, "Hangi yöntemlerle barışı sağlayacağınız konusunda fikirlerinizi bizlerle paylaşın, halkla paylaşın. Somut olarak hangi yolu yürümek gerektiği konusunda ne düşündüğünüzü söyleyin. Varsa yol haritanız, varsa bir barış planınız bu toplumla paylaşın. Sadece güzel mesajlar vermek, sadece heyecan verici cümleler kurmak yetmiyor. 100 yıllık Kürt sorunu var, 40 yıla yaklaşan bir savaş var. Bu 40 yıla yaklaşan savaşı sona erdirecek barış planınız nedir?" dedi.

"İKTİDARLA AYNI DİLİ KONUŞUYORSANUZ BU İKTİDARI DEĞİŞTİRECEĞİNİZE NEDEN İNANALIM?"

İktidarın HDP’yi yalnızlaştırmak, Kürtleri izole etmek için her türlü kirli yönteme başvurduğunu ifade eden Mithat Sancar, "Eğer o iktidarın diliyle konuşursanız, bu iktidarı değiştirmek istediğiniz konusunda samimiyetinize inanmamız zordur. Neden inanalım aynı dili konuşuyorsanız bu iktidarı değiştireceğinize? Ya da şöyle diyelim iktidar değişikliği sadece yöneten, yönetecek isimlerin değiştirilmesinden ibaretse bu bir değişim değildir" ifadelerini kullandı.

"DEMOKRASİ İTTİFAKI OLUŞTURMANIN YOLU SAVAŞI DURDURMAKTIR"

Muhalefetin iktidarı değiştirmek istiyorsa savaş politikalarına karşı birlikte itiraz etmesi gerektiğini belirten Sancar konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Herkes bir daha bulunduğu yeri değerlendirsin, sorgulasın. İktidar bize saldırırken, bize terörist muamelesi yaparken eğer muhalefetten bazıları buna alet oluyor ya da onunla aynı dili kuruyorsa o güçlerin bir demokrasi hedefi olduğunu söylemek mümkün değildir. Demokrasi ittifakı oluşturmanın temel yolu bu iktidarın yararlandığı en temel kaynağı kurutmaktır, o da savaştır. Ülkede savaş politikalarını kendi iktidarının geleceği için güvence gören bir iktidar var. Sadece ülkede değil. Savaşı bütün bölgeye yaydı. Libya, Suriye, Irak, Doğu Akdeniz'de gerilim ve çatışma stratejisi izliyor, böylece ömrünü uzattığını ve böylece iktidarını sürdüreceğini düşünüyor. İşte demokrasi güçlerinin bir araya gelmesi için en temel şart bu iktidarı ayakta tutan bu politikaya apaçık tavır almaktır. Barış politikalarında bir arada yürümeye hazır olmaktır. Bunun için de herkes iktidarın diliyle konuşmak yerine barışın yolunu nasıl açacağına dair kafa yormalıdır."

"BARIŞ ANAYASASI ÜZERİNDE ÇALIŞALIM"

Mithat Sancar, bir 'barış anayasası' üzerinde çalışmak üzere muhalefete çağrı yaptı. Sancar, "Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit politikası sonlandırılırsa barış konusunda çok önemli rol oynayacağını biliyoruz. Bu iktidar barış için insanların yol almasını engellemek istiyor. Yol açabilecekleri de tecrit altında tutuyor. İşte biz 'barış için hep birlikte mücadele edelim' derken bu yolu açabilecek olan partilerin, kurumların katkı sunmasını istiyoruz, bu konuda katkı sunacak insanların da önünün açılmasını istiyoruz. Barışı hep birlikte inşa edebiliriz. Bu konuda önyargılara, komplekse gerek yok. Hepimiz tarihi sorumluluklar altındayız. Herkesin de bu sorumlulukların ağırlığını idrak etmesi gerekiyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de polis şiddeti karşıtı protestoları bastırmak için ulusal muhafızlar çağrıldı

SONRAKİ HABER

Dersim Barosu: Timtik ve Ünsal’ın adil yargılanma talebi yerine getirilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa