25 Ağustos 2020 07:07

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için çağrı: Adalet Bakanı inisiyatif almalı

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için “Adalet Bakanı inisiyatif almalı” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın “adil yargılanma” talebiyle başlattıkları ölüm orucu kritik eşiği aştı. Adli tıp kurumunun (ATK) cezaevinde kalamayacakları yönünde rapor vermesine rağmen tahliye edilmeyen avukatlar, farklı hastanelerde gözetim altında tutuluyor.

Mezopotamya Ajansından Eylem Akdağ'a konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Selma Güngör ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya, avukatların acilen tahliye edilmesini talep etti.

GÜNGÖR: ÇİFTE RİSK ALTINDALAR

TTB MYK Üyesi Selma Güngör, avukatların genel durumunun kötüleştiğine dikkati çekti. Koronavirüs günlerinde devam eden açlık grevinin çifte risk yarattığını vurgulayan Dr. Güngör, "Timtik ağızdan besin alamamakta, damla damla beslenmekte. Hem yeterli düzeyde şeker, tuz alamamaktan kaynaklanan enerji yoksunluğu, hem de protein, yağ gibi temel besin maddelerinin uzun zamandan beri alınmaması nedeniyle doku harabiyetinin ileri düzeyde olduğunu düşünmekteyiz. Bunu düşündüren nedenler olarak da Timtik'in karnın şişkinleşmesi ve bir biçimiyle hareket kabiliyetinin azalması, belki de çevreye karşı uyanık olma durumunun azalmasını sayabiliriz” dedi.

Avukatların ATK'nin “hastanede kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmediklerini hatırlatan Güngör, zorla müdahale yetkisinin hiçbir hekime verilmediğini hatırlattı.

Güngör, "Yetkilileri Timtik ve Ünsal'ın infazını erteleyerek eve çıkmalarını ve yargılanma biçiminin, insan onuruna yakışır biçimde düzenlenmesi için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz" dedi.

TÜRKDOĞAN: DERHAL TAHLİYE KARARI VERİLMELİ

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da yaşam hakkının öncelikli olduğunu hatırlattı ancak açlık grevindekilerin iradesine saygı duyulmasını gerektiğini belirtti.

Adil yargılanma ilkelerinin yerle bir edildiğine vurgu yapan Türkdoğan, açlık grevlerinin 200’üncü gününde Adalet Bakanlığı ile görüştüklerini ve duruma ilişkin bilgilendirmelerde bulunduklarını aktardı.

Türkdoğan, "Fakat ATK'nin hapishanede kalamaz raporuna rağmen İstanbul 37’nci mahkemesi ısrar ve inatla tahliye kararı vermedi. Dolayısıyla Adalet Bakanlığı'nın bu konuda inisiyatif alması gerektiğini belirttik. Yargıtay'ın tutumunu da anlayabilmiş değiliz.  Böyle bir durumda yapması gereken şey; derhal tahliye kararı vermesi" dedi.

Türkdoğan ayrıca “Kamuoyu duyarlılığı oluşturulmasında üstümüze düşeni yapacağız. Ama arkadaşlarımızın da yaşamdan yana tutum alma konusundaki görüşümüzü bir kez daha paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

KAYA: YAŞAMALARI SAĞLANMALIDIR

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Ankara Şubesi Başkanı Şevin Kaya ise şunları söyledi:

"Yaşamları için artık her dakika kritik öneme sahip. Yargıtay dosyaları hakkında karar vermediği her an sorumluluklarını daha da büyütüyor. Ölüm orucunun kritik evresinde olan meslektaşlarımız hastane mahkûm koğuşunda tutularak ayrı bir işkenceye maruz bırakılıyor. ATK raporu derhal uygulansın ve meslektaşlarımız acilen tahliye edilsin. Ebru ve Aytaç’ın adil yargılanma talebi yerine getirilmeli ve yaşamaları sağlanmalıdır. Acil olarak bu hukuksuzluğa son verilmelidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu yakınlarında alev alan metrobüs küle döndü

SONRAKİ HABER

Fındık toplarken göğsüne kurşun isabet eden çocuk işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa