Eğitim Sen: Önlemler alınmadan yüz yüze eğitim başlarsa büyük sıkıntılar yaşanır
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, okulların hâlâ yüzyüze eğitime hazırlanmadığını, gerekli önlemler alınmadan eğitime başlamanın salgını artıracağını belirtti.
Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA
Koronavirüs salgını nedeniyle eğitimlere uzaktan devam eden öğretmenlerin, 5 ay aradan sonra başlayan okul mesaisi sorunlarla başladı. Okullarda önlemlerin alınmadığını ve fiziksel mesafe kurallarına uyulmadığını belirten Eğitim Sen uyardı: “Eylülle birlikte tüm bilim insanları salgının artacağına dair uyarıları yapıyorlar. Hâlâ ek bütçe açıklanmadı, okulların ihtiyacı olan temizlik, koruyucu malzemelerin eksiksiz olarak sağlanmaması, okulların hazır hale getirilmemesi çok büyük bir problem. Eğer yeterli önlemler alınmadan yüz yüze eğitim başlarsa bu sıkıntılar çok ciddi bir şekilde artacak.”
ÖĞRETMENLERİN MESAİSİ SORUNLARLA BAŞLADI
Yeni öğretim yılına hazırlık kapsamında mesleki gelişim programıyla öğretmenler okullarda mesailerine pazartesi günü başladı. Okul yöneticileri ve öğretmenlerin okullardaki mesleki çalışmaları 18 Eylül Cuma gününe kadar devam edecek.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un EBA üzerinden açılış konuşmasıyla başlayan programda ilk ders, Kovid-19 salgınına karşı koruyucu ve önleyici tedbirler ile okulda uyulması gereken kurallar oldu ancak derste anlatılanlar hayata geçmedi.
Okulların durumuna ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Okullarda salgına ilişkin gerekli tedbirlerin alınmadığı arkadaşlarımız tarafından her yerden iletilmişti. Buna rağmen yeterli önlemler alınmadan mesleki çalışmalar başlatıldı” dedi.
"ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLER ÖNLEMLER YETERSİZ DEDİ"
Sendikanın Twitter hesabı üzerinden bir anket yaptığını söyleyen Feray Aytekin Aydoğan, “Çok kısa süreli bir anket olmasına rağmen 1000 üzerinde arkadaşımız katıldı. Ve bu anketi dolduran arkadaşlarımızın yüzde 9’u okullarda yeterli önlem alındığını söyledi. Bu gerçekten kaygılarımızı artıran bir durum. Yine arkadaşlarımızın yüzde 25’i hiçbir şekilde önlem alınmadığını, yüzde 66’sı ise önlemlerin kısmen ve yetersiz olduğunu belirtti. Kısmı bir şekilde okul yönetimleri tarafından birtakım tedbirler alınmaya çalışılmış. Ama bu var olan sorunu çözen nitelikte değil” dedi.
"BAKANLIK ‘ÖNLEM ALIN’ DEMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYOR"
İlgili bakanlıklar ve siyasi iktidarın sürekli "Önlem alın" çağrısı yaptığını ancak önlem alınması için adım atmadığını söyleyen Aydoğan devamında şu değerlendirmeyi yaptı: “Sadece çağrı yapmakla kalıyorlar, gerekli önlemler alınmadan okulların açılması İsrail örneğinde olduğu gibi vaka sayılarını artmasına, salgının yayılmasına neden olacak. İsrail’de öğretmenler ve öğrenciler karantinaya alınıyor. Okulların açılmasıyla birlikte ikinci dalganın oluşmasıyla karşı karşıya kalacağız. Amerika’da birçok eyalette, Madrid’de eylülle birlikte eğitim sendikaları grev kararlarını açıklıyor. Bu bize şunu net olarak gösteriyor ki eğer yeterli önlemler alınmadan yüz yüze eğitim başlarsa bu sıkıntılar çok ciddi bir şekilde artacak. Eylülle birlikte tüm bilim insanları salgının artacağına dair uyarıları yapıyorlar. Hâlâ ek bütçe açıklanmadı, okulların ihtiyacı olan temizlik, koruyucu malzemelerin eksiksiz olarak sağlanmaması, okulların hazır hale getirilmemesi çok büyük bir problem.
Aynı zamanda siyasi iktidarın bir tercihi. Sermayeye sürekli kaynak aktaran siyasi iktidar söz konusu öğrencilerin eğitim hakkı, hem eğitim emekçilerin hem öğrencilerin sağlık hakkı ve dolasıyla bütün toplumun sağlık hakkı olmasına rağmen bütçe ayırmama noktasındaki ısrarını devam ettiriyor.”
"ÖĞRETMENLER UZMANLIK ALANI DIŞINDA GÖREVLENDİRİLİYOR"
Eğitim emekçilerinin uzmanlık alanları dışında işlerde görevlendirildiklerini de belirten Aydoğan, “Arkadaşlarımızın saha çalışmalarında, filyasyon grupları adı altında görevlendirildiğini görüyoruz. Bunu da kesinlikle kabul etmiyoruz. Okullarda veya uzmanlık alanı dışında işlerde görevlendirilmelere zorlanmamız halinde hem uluslararası sözleşmeler hem de iç hukuktan kaynaklı haklarımız var. Bu haklarımızı kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz. Aslolan eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin, tüm toplumun sağlık hakkı, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkacağız. Bütün önlemleri denetliyoruz” diye konuştu.
"GEREKLİ TÜM ÖNLENMLER ALINMALI YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLAMALIDIR"
Aydoğan son olarak şunları söyledı: “Yüz yüze eğitime başlamayı en çok biz öğretmenler istiyoruz. Uzaktan eğitim sürecinde özellikle yoksul öğrencilerimizin, dezavantajlı grupların, göçmen çocukların eğitimden kopuş süreci hızlanıyor. O yüzden kesinlikle yüz yüze eğitimin başlaması için gerekli önlemler bir an önce alınmalıdır. Okulların uzun süre kapalı kaldığı ülkelerde çok net olarak görüyoruz ki çocuk işçiliği artıyor, çocuk evliliklerinin arttığını görüyoruz. Çok riskli bir süreç, kaygı verici süreç. Bu yüzden yüz yüze eğitim bir an önce başlatılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı hızlı bir şekilde ek bütçe, ek personel alınmasıyla birlikte bütün okulların sosyal medya hesapları başta olmak üzere hangi önlemlerin alındığını eğitim emekçileri, öğrenciler ve velilerle açıklamak zorundadır. Bu en temel hakkımızdır.” (İstanbul/EVRENSEL)