25 Ağustos 2020 14:11

İskandinavya Havayolları (SAS) pilotları ücretlerin düşürülmesini kabul etmiyor

İsveç ve Danimarka devletinden milyarlarca kron yardım alan SAS, pilot ücretlerini yüzde 10 oranında düşürmek istiyor. Pilotları örgütleyen SAS Pilot Group ise ücretleri düşürme teklifini reddetti.

Logo: SAS

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Pilotlar İskandinavya Havayolları’nın (SAS) ücretlerini düşürme girişimine karşı çıkıyor. İsveç ve Danimarka devletinden milyarlarca kron yardım alan SAS, yılda 4 milyar kron tasarruf etmeyi amaçlayan planı yürürlüğe koyma hazırlığında. Şirketin en büyük sahipleri İsveç ve Danimarka devletleri, Knut ve Alice Wallenberg Vakfı ve Avrupa Birliği Komisyonu tasarruf planını onayladı. 

Şirket yönetimi pilotlardan ücretlerini yüzde 10 oranında düşürmelerini istiyor. İskandinavya ülkelerindeki pilotları örgütleyen SAS Pilot Group, işvereninin üçret düşürme teklifini kabul etmediğini açıkladı. 

Koronavirüs pandemisinin yaygınlaşmasından sonra SAS yöneticileri, krizden çıkabilmek gerekçesiyle çalışanlardan ücretlerinin yüzde 20'sini düşürmelerini istemiş ve kendi ücretlerini de yüzde 20 oranında düşürmüştü. Ancak yöneticilerin çalışanları ikna etmek için ücretlerini geçici olarak düşürdükleri ve haziran ayından itibaren eski ücretlerini aldıkları açığa çıktı. 

Expressen gazetesinin konu hakkındaki sorularını cevaplayan SAS’ın Basın Şefi Freja Annamtz, şirket yönetiminin ücretlerini 3 aylık süre için düşürdüğünü öne sürerek “3 aylık dönem değişiklik arz ediyor.  Ücretlerin ayrıca düşürülmesi için karar alınmadı” dedi.

SAS, daha önce personelinin yüzde 40’ına takebül eden 5 bin çalışanını işten çıkarma kararı almıştı.

SAS İsveç'te 650’si pilot toplam 1900 çalışanının işine son verecek. 

SAS, hisse senedi sahiplerinin hazırlanan planı onaylaması için 22 Eylül günü Stockholm'de genel kurulu toplama kararı aldı.

ÖNCEKİ HABER

Emekçinin gündemi gaz değil ekonomik kriz

SONRAKİ HABER

Mardin'de elektrik akımına kapılan çiftçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa