İşe alımlarda istifa dilekçesi dayatması
İşe alınırken patronun istediği zaman yürürlüğe sokmak üzere kendilerinden istifa dilekçesi aldığını ifade eden iplik fabrikası işçileri her an işten atılma baskısı altında çalıştıklarını ifade etti.
ARŞİV | Fotoğraf: DHA
Mesut BAYLAV
Adana
Adana’nın Ceyhan ilçesinde iplik üreten bir fabrikada iş başvurusunda bulunan işçiler başvuru sırasında firmanın, istedikleri zaman yürürlüğe sokmak için kendilerinden istifa dilekçesi aldığını iddia etti. Her an tazminatsız işten atılma baskısı altında çalışan işçiler “Bu uygulama patronun işçiyi sömürmesinin daha fazla artması için uygulanan bir yöntem” dedi. Firmanın İş Güvenliği Uzmanı ise böyle bir uygulamalarının olmadığını söyledi.
Fabrikaya başvuru yapan bir kadın işçi “Evraklarını hazırla gel dediler. Önce hastaneye 50 TL verdim iş için rapor aldım. Sonra İŞKUR girişi istediler, emekliliğe yansımayacak, sadece sağlıktan faydalanacaksın dediler, altı ay. Yani işbaşı eğitim programı. Ona da tamam dedik. Bütün evraklarımı alıp muhasebeye gittim. Bir sürü kağıt imzalatıyorlar fakat bir tanesi dikkatimi çekti. Aynen şöyle yazıyor: ‘Kendi isteğimle işten istifa ediyorum’ bu kabul edilir bir durum değil” dedi.
İstifa dilekçesi vermeyince işe alınmadığını anlatan işçi, “Üzüldüm, sigorta yok, üstelik ağır iş. Bir de devletin verdiği destekten faydalanıp bizi zaten çıkaracaksınız, bu şartları kabul etmiyorum dedim. Onlar da ‘Herkes kabul ediyor, patron böyle istiyor o zaman sizi işe alamayız’ dediler. Ben de ofisten çıktım. Birkaç arkadaş var orada çalışan. Oranın bütün işçilerine bu şekilde istifa dilekçesi imzalatıyorlar. Gerçekten çok berbat bir durum” diye konuştu.
"ATEŞİ YÜKSEK ÇIKANA ELİNİ YÜZÜNÜ YIKATIYORLAR"
Fabrikada çalışan bir işçi ise “İşçiler İŞKUR üzerinden işe alınırken imzalanan evraklar arasında istifa mektubu da yazdırılıyor ve imzalanıyor ve sonrasında evraklar muhasebeciye teslim ediliyor” dedi. Bu uygulamayı patronun işçiyi sömürmesinin daha fazla artması için uygulanan bir yöntem olarak değerlendirirken “Bunun için de istifa dilekçesinin ellerinde bulunması gerekiyor” dedi.
Fabrikadaki çalışma şartlarına da dikkat çeken işçi, “Maaş yatma süresi 40-50 güne kadar uzadığı oldu. Virüs çıktığı dönemlerde fabrika kapatıldı. Şu an virüsün olup olmadığı belirsiz durumda. Öyle dedikodular yayılıyor ara sıra. Fabrikaya giriş çıkış yapılan kapıda mesafeye uyulmuyor. Bir tek maske ve ateş ölçümüyle koruma sağlanmaya çalışılıyor. Ama bu tedbirler ise eksik uygulanıyor, ateşi yüksek çıkan işçileri yandaki camiye gönderip ateşinin düşmesi için elini yüzünü yıkamaları söyleniyor” dedi.
FABRİKA İDDİALARI KABUL ETMEDİ
İddialara ilişkin aradığımız fabrikada, İş Güvenliği Uzmanı M.C.D. ile konuşabildik. M.C.D, “Öyle bir şey yok bizim burada. Ben çalışmama rağmen benim istifamı alıyorlar, işten çıkarıyorlar diyen bir işçi varsa onunla görüşebilirsiniz. Böyle bir durumun olması etik değil. Biz elemanlardan sadece devamsızlıklardan dolayı istifa alırız” dedi.