Savunma Bakanı Hulusi Akar: Navtex deniz kuvvetlerinin atış eğitimiyle alakalı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, katıldığı bir programda yeni açıklanan Navtex'e ilişkin açıklamalarda bulundu.
Fotoğraf: AA
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AA Editör Masası programında gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Akar, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim’den Suriye’deki gelişmelere ve Libya’daki son duruma kadar pek çok konuya değindi. Akar, bugün ilan edilen Navtex’e ilişkin “Atış eğitimiyle alakalı” derken; Yunanistan’la Türkiye arasında artan gerilim konusunda yaşanan gerilim konusunda ise “Biz konuşmaktan yanayız. Türkiye'nin gücünü, kuvvetini test etmemek lazım” ifadelerini kullandı.
Libya’da Türkiye’nin üs kuracağı iddialarını da değerlendiren Akar, “Eğitim merkezleri kurmak suretiyle Libyalı kardeşlerimize Silahlı Kuvvetleri mensuplarımız eğitim veriyor. Bunun abartılması doğru değil” dedi.
“ÇALIŞMALARIN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLUYUZ”
Milli Savunma Bakanı Akar’ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:
"Terör belasından asil milletimizi kurtacağız. Hudutlarımızın, halkımızın güvenliğini sağlayacağız, amacımız bu.
(Son yayımlanan Navtex) İskenderun bölgesinde Deniz Kuvvetlerimizin atış eğitimi ile alakalı güvenlik bakımından yayımlanmış bir Navtex'tir.
(Doğu Akdeniz’de) Enerji Bakanlığı'mız çalışmalarını sürdürürken biz de oradaki faaliyetlerin güvenliğini sağlamaktan sorumluyuz.
SURİYE’DE ORTAK DEVRİYE
Şu ana kadar M4 kara yolu üzerinde 26. devriyeyi tamamladık. Devriyeler devam edecek, iş birliğimiz sürüyor.
(İdlib) Ateşkesi bozma gayretlerini akamete uğratmak için Rusya ile devamlı temas halindeyiz, oradaki istikrarın bozulmaması için çalışıyoruz.
AKDENİZ’DE TATBİKAT KARARI
Tatbikatlarla, benzer girişimlerle Türkiye'nin, TSK'nın faaliyetlerini engellemek, değiştirmek gibi şeyleri düşünmek boş bir hayaldir.
(Fransa'nın açıklamaları) Kabadayılık dönemi geçti, kabadayılıkla bazı hareketleri yaptırmaya zorlamak gibi şansınız yok.
Kendi sınırlarımızda kalmak kaydıyla hakkımızı, hukukumuzu istiyoruz, diğer taraftan da bir damla suyunu dahi vermeyiz, hakkımızı yedirmeyiz.
(Ege'deki sorunlar) Biz konuşmaktan yanayız. Gelin konuşalım. Diyaloğa açığız, barış, huzur istiyoruz ama hakkımızı, hukukumuzu da istiyoruz.
Önümüzdeki günlerde Yunan mevkidaşlarımız karar verirlerse, biz onları burada ağırlamaktan memnuniyet duyarız.
Biz Avrupa'ya, AB'ye ya da Fransa'ya sığınarak değil, Türkler ve Yunanlar olarak kendi problemlerimizi konuşup görüşüp çözmemiz lazım.
Türkiye'nin gücünü, kuvvetini test etmemek lazım. Hak ve menfaatlerimizi korumak, kollamak konusunda azimliyiz, kararlıyız, muktediriz.
(Oruç Reis) Bizim yaptığımız şey sondaj ve araştırma. Hak, alaka ve menfaatlerimiz çerçevesinde barışçıl yol ve yöntemlerle bize ait olan alanda çalışmalarımızı yapıyoruz.
Ekonomik bir faaliyetin çeşitli yönlere çekilmesinin yanlış olduğunu değerlendiriyoruz. Gemilerimiz çalışmanın güvenliği için onları koruyor. Bunun ötesinde anlam yüklemek yanlış.
Bizim sınırlarımız belli, kurallarımızı koyduk. Bunları ihlal ederseniz, bunlara karşı bir tecavüz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Fakat biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu her zaman söylüyoruz.
LİBYA’DA ÜS İDDİASINA YANIT: EĞİTİM VERİYORUZ, ABARTILMAMALI
Eğitim merkezleri kurmak suretiyle Libyalı kardeşlerimize Silahlı Kuvvetleri mensuplarımız eğitim veriyor. Bunun abartılması doğru değil. Aleni konuları görmeyip Türkiye'yi suçlayıcı bir bakışla olaya yaklaşmak insanları gerçeğe götürmez. Biz orada hem insani hem uluslararası hukuka uygun anlamda faaliyetler yapıyoruz, bu faaliyetleri sürdüreceğiz.” (HABER MERKEZİ)