DERİTEKS’in örgütlü olduğu CPS’de işçiler greve çıkacak
İstanbul Tuzla’da kurulu CPS Otomotiv’de anlaşmazlıkla sonuçlanan toplu sözleşme sürecinin ardından işçiler patronun düşük zam dayatmasına karşı yarın greve çıkacak.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Tuzla’da kurulu CPS Otomotiv’de DERİTEKS üyesi işçiler yarın greve çıkacak. Fabrikada Mercedes, Volkswagen, Audi gibi markalar için araba koruma kılıfı üretiliyor.
17 Ağustos’ta fabrikaya grev kararını asan işçiler patronun düşük zam dayatmasına tepkili. CPS işçileri grev öncesi fabrika önünde bir araya gelerek patrona son kez uyarıda bulundu; "Yüzde 5 zammı al başına çal, biz bu grevden geri dönmeyeceğiz" dedi.
Evrensel’e konuşan DERİTEKS İşyeri Baştemsilcisi Mustafa Öztürk, kendilerinin ücretlere yüzde 25 zam talep ettiklerini; devir işlemlerini bahane ederek sözleşme imzalamayan patronun ise yüzde 5 ücret zammı dayattığını hatırlattı. İkramiye talepleri ile sosyal yardımlara yüzde 50 zam taleplerinin de kabul edilmediğini ifade eden Öztürk, patronun önerdiği ücret artışının resmi enflasyon oranının bile altında kaldığını ve pandemi döneminde artan fiyatlar karşısında işçilerin ciddi oranda yoksullaştığını vurguladı. Patronun pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneğinden yararlandığını ifade eden Öztürk, pandemi sürecinden önceki 6 ayda da fabrikada kısa çalışma uygulandığını dile getirdi.
Fabrikaya grev kararı asılırken Evrensel’e konuşan DERİTEKS Genel Yönetim Kurulu Üyesi Binali Tay ise “Pandemi döneminde, eskiden yasak olan ücretsiz izni siyasi iktidarın genelgelerle yasalaştırması da sermayeye koz oldu. Mevcut sözleşmelerin uygulanması konusunda da işverenler acımaksızın ücretsiz izni dayatıyor. Faturayı işçilere yıkmaya çalışıyorlar. Biz her şeye rağmen toplu sözleşme hakkımıza sahip çıkacağız” demişti.
August 27, 2020
NE OLMUŞTU?
DERİTEKS üyesi CPS işçileri, toplu sözleşmede anlaşma sağlanmaması üzerine geçtiğimiz hafta eylem yaparak alınan grev kararını fabrikaya asmıştı. 1 Ocak’ta başlayan sözleşme süreci kapsamında patron ve sendika arasında 3 görüşme gerçekleştirilmiş, idari maddelerde anlaşma sağlanırken ücret konusunda anlaşma sağlanamamıştı. İki ortaklı fabrikada ortaklardan birinin ayrılması ve devir işlemlerinin gündeme gelmesi üzerine toplu sözleşme süreci askıya alınmıştı. Ardından pandemi sürecinin başlamasıyla 3 ay daha görüşme gerçekleştirilememişti. (İstanbul/EVRENSEL)