27 Ağustos 2020 10:02

Ankara’da vaka artışı nedeniyle kapatılan hastanelerin açılması gündemde

Ankara’da şehir hastanesinin kurulmasıyla birlikte kapatılan hastanelerin koronavirüs vakalarının artması nedeniyle yeniden açılması gündemde.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara 

Ankara’da şehir hastanesinin kurulmasıyla birlikte kapatılan hastanelerin yeniden açılması gündemde. Kovid-19 vakalarının artması sonucunda bazı hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin dolduğu başkentte, Ankara Numune Hastanesi ve Yüksek İhtisas Hastanesinin pandemi hastanesi olarak yeniden açılması planlanıyor.

İktidarın koronavirüs tedbirlerini kaldırmasının ardından vaka sayıları yeniden binli rakamaların üzerine çıkarken birçok ilde de yoğun bakım üniteleri doldu. Vaka artışı yaşanan illerden olan Ankara’da da şehir hastanesi kurulurken kapanan hastanelerin yeniden açılması gündeme geldi. Ankara’daki sağlık meslek örgütleri ve bazı siyasi partilerin oluşturduğu Hastanemi Kapatma Platformu, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de arasında bulunduğu hastanelerin kapanmamasını talep ediyordu.

ATO: SEVİNDİRİCİ AMA KALICI OLARAK AÇILMALI

Ankara’da birçok hastane yarı pandemi hastanesi olarak çalışırken, Kovid-19 vakalarıyla dolan şehir hastanesinin salgına karşı mücadelede yeterli olmadığı görüldü. Ankara’da kapatılan hastanelerden Ankara Numune Hastanesinin Ankara Hastanesine, Yüksek İhtisas Hastanesinin ise Gülhane’ye bağlı olarak yeniden açılması üzerinde duruluyor. 

Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, sağlık meslek örgütleri olarak yıllardır bu hastanelerin açılmasını talep ettiklerini hatırlattı. Ankara’da çoğu hastanenin yarı pandemi hastanesi olarak hizmet verdiğini, pandemi hastanelerinde ise yoğun bakım ve servislerde vaka artışı nedeniyle sorun yaşandığına dikkati çeken Karakoç şunları söyledi: “Covid-19 vakalarının izole olması lazım. Ancak çoğu hastane yarı pandemi olarak hizmet verdiği için, kanser ve kronik hastalıklar başta olmak üzere diğer hastaların sağlık hizmetine erişemediğini görüyoruz. Bu nedenle uzun süredir talep ettiğimiz gibi kapatılan hastaneler yeniden açılırsa sevindirici bir gelişme olur.”  

Ancak bunun yeterli olmadığını şehir merkezine yakın ve yatak kapasitesi 200-600 arası olan hastanelerin daha verimli olduğunu bu yüzden de bu hastanelerin kalıcı olarak açılmasını istediklerini ifade eden Karakoç “Şehir hastaneleri sadece ulaşım anlamında değil, hastane içi ulaşımda da oldukça verimsiz. Her gün kapatılan hastanelerden şehir hastanesine gönderilen meslektaşlarımızın şikayetlerini dinliyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

DERİTEKS’in örgütlü olduğu CPS’de işçiler greve çıkacak

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Okulları şirkete dönüştürmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa