İşçi ve işveren örgütleri “patronlara teşvik” için ikinci kez ortak açıklama yaptı
Pandemi sürecine ilişlin ikinci kez ortak açıklama yapan Türk-İş, Hak-İş ve TİSK patronlara yeni teşvikler sağlanmasını istedi.
Ergün Atalay (solda), Mahmut Arslan (sağda) | Fotoğraflar: Türk-İş ve Hak-İş
Pandemi sürecinin başında ortak açıklama yapan Türk-İş, Hak-İş ve TİSK, yeniden bir araya gelerek patronlara ek teşvikler açıklanması talebiyle ortak metne imza attı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol imzasıyla yapılan ortak açıklamada işveren tarafından kısa çalışma ödeneği kapsamındaki çalışana yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyeti sağlanması, istihdamını koruyan işletmelere normalleşme sürecinde ilave teşvikler sağlanması istendi. Açıklamada kısa çalışma ödeneğinin süresinin yıl sonuna kadar uzatılması ve kapsamının genişletilmesi talepleri de yer aldı.
TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ “PATRONA CAN SİMİDİ” İÇİN ORTAKLAŞTI
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol imzasıyla ortak yazılı açıklama yapıldı.
“Hepimizin ortak gayesi istihdamın korunması oldu” denilen açıklamada talepler şöyle sıralandı:
- Yeni düzenlemede de belirtildiği gibi kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılması. Kısa çalışma ödeneği uygulamasından sistem dışında kalanların yararlanabilmesi için ödeneğe erişimin kolaylaştırılması.
- Çalışma barışı ve sosyal adaletin korunması amacıyla kısa çalışma ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler için getirilecek teşvik mekanizması ile işverenin fark ödemesi hususunun özendirilmesi.
- İşveren tarafından kısa çalışma ödeneği kapsamındaki çalışana yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyeti sağlanması.
- İŞKUR tarafından bazı iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden sehven yapılan ve işverenle-çalışanın kusurunun bulunmadığı fazla ödemelerde, geri ödeme hususunun işçi-işveren ilişkilerini bozmayacak şekilde İŞKUR tarafından giderilmesi, tarafları mağdur etmeyecek bir çözümün bulunması.
- İstihdamını koruyan ve toplu iş sözleşmesi ile çalışan işletmelerin, normalleşme sürecinde ilave teşviklerle desteklenmesi.
Türk-İş, Hak-İş ve TİSK pandemi sürecine ilişkin 14 Mayıs tarihinde de ortak imzalı bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada aynı talepler yer almıştı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)