İstanbul’da ilk: İki klavsen aynı sahnede buluştu
Klavsen virtüözü Márton Borsányi İstanbul’da müzikseverlere buluştu. Borsányi’ye İklim Tamkan ve Senem Demircioğlu da eşlik ederken iki klavsenin aynı sahneyi paylaşması İstanbul’da bir ilkti.
Fotoğraf: Hakan Erdoğan Productions
Macar Klavsen virtüözü Márton Borsányi ve arkadaşları İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras'ta müzikseverlerle buluştu. Borsányi’ye gecede İklim Tamkan (klavsen) ve Senem Demircioğlu (mezzosoprano), Özge Özerbek (keman), Billur Kibritçioğlu (keman), Dinç Nayan (viyola), Mehmet Gökhan Bağcı (çello), Deniz Yurdakul (kontrbas) eşlik etti. İstanbul Boğazı’nın yanı başında gerçekleştirilen konserde melodilerin arasına şehrin sembollerinden olan vapur sesleri de sızdı.
Borsányi ve arkadaşları gece boyu sergiledikleri performansla dinleyicileri kendilerine hayran bıraktı. Konser, İstanbul’da ilk kez iki klavsenin aynı anda sahnede bulunduğu bir topluluğun konseri olması bakımından da önem taşıdı.
Konser programı ise şu şekildeydi:
- G. P. Telemann Suite in e TWV 42:e4
- H. Purcell ‘Dido and Aeneas’
“Ah Belinda” - A. Vivaldi Cello Sonata in g 1. Rv 42
- G. F. Handel Ariodante
“Dopo notte, atra e funesta” HWV33 - A. Vivaldi Cello Sonata in g 2. Rv 42
- J. Bach Concerto for 2 Harpsichord in C minor BWV 1060
- A. Vivaldi Stabat Mater 1. Rv 621
- A. Vivaldi Cello Sonata in g 3. Rv 42
- A. Vivaldi Stabat Mater 7. Rv 621
- A. Vivaldi Cello Sonata 4 rv 42
- H. Purcell ‘Dido and Aeneas’
“When I am laid” - G. P. Telemann Suite in g TWV 42:g3
MÁRTON BORSÁNYİ KİMDİR?
1984’te Macaristan’ın Budapeşte kentinde doğan Márton Borsányi, öncesinde Leipzig Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu’nda (Hochschule für Musik und Theater ‘Felix Mendelssohn Bartholdy’), sonrasında ise Nicholas Parle, Jesper Christensen ve Rudolf Lutz gibi isimlerle beraber Schola Cantorum Basiliensis müzik akademisinde klavsen, sürekli bas (basso continuo) ve tarihsel doğaçlama çalıştı. 2009 yılında İtalya’nın Mondovì şehrindeki Montis Regalis Akademisi’nde bursiyer olmaya hak kazandı. Borsányi müziğe dair uğraşını uzun yıllar boyunca 17. yüzyılda Almanca konuşulan Lutherci bölgelerin klavye müziğine odakladı.Sanatçı klavsende ve orgda hem solist hem de oda müzisyeni olarak düzenli konserler vermektedir. Güncel olarak Oberwil’deki (Basel-Landschaft) Reform Kilisesi’nin ve Egerkingen’deki Aziz Martin Roman-Katolik Kilisesi’nin orgcusudur. Bunun yanı sıra, 2016 ve 2019 yılları arasında Graz’daki Müzik ve Gösteri Sanatları Yüksek Okulu’nda ders vermiştir. 2017’den beri ise Budapeşte’deki Ferenc Lizst Müzik Akademisi’nde klavsen üzerine yoğunlaşmış organoloji (müzik enstrumanları ve sınıflandırılmaları ile ilgili bilim dalı) dersleri vermektedir. Yine 2017’den beri Varşova’daki ISAEM Festivalinde klavsen dersleri vermekte ve Macaristan’daki Pannonia Erken Müzik Akademisini organize etmektedir. Son olarak, 2019’dan beri MDW Viyana’da dersler vermektedir.Borsányi organoloji ve erken müzik araştırmaları alanında büyük ilgisi ve deneyimi olan tutkulu bir klavsen ve org eğitmenidir. Aynı zamanda bir klavsen uzmanı ve “intonateuer” (tonlama) olarak Liszt Müzik Akademisinde, Ljubljana Konservatuarında, Basel’deki Schola Cantorum Basiliensis’te ve Graz Sanat Üniversitesinde çalışmış, bu uzmanlığıyla Bartók ve Baroque gibi CD kayıtlarında da yer almış (Helga Váradi Klavsen, ya da J. S. Bach’tan 7 Toccatas), son olarak da Eva Maria Pollerus ile ve Almanya, İsviçre, Macaristan ve Slovenya’dan birçok özel müşteri için çalışmıştır. Klavsen için kullanılan kuş tüyleri ve delrin üzerine bir “intonateuer” olarak 10 yılı aşkın bir deneyime sahip olup klavsen bakımı ve tanzimi üzerine dersler vermektedir. (İstanbul/EVRENSEL)