BMGK'de "Kuzey Suriye'nin suyunu kesme" tartışması
Kuzey Suriye'deki Aluk su istasyonundan gelen suyun Türkiye destekli silahlı gruplar tarafından kesilmesi iddiası BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme geldi.
Arşiv | Fotoğraf: IAEA Imagebank (CC BY 2.0)
Kuzey Suriye’deki El Hol Kampı ve Haseke kenti dahil birçok yere su sağlayan Aluk su istasyonundan gelen suyun Türkiye destekli silahlı gruplar tarafından kesildiği iddiaları Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde gündeme geldi.
YÜZ BİNLERCE SİVİLİ ETKİLEDİ
Rudaw Haber Ajansının haberine göre, BM Güvenlik Konseyinin Suriye’deki insani durumu görüştüğü oturumda, BM Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatörü Yardımcısı Ramesh Rajasingham, yaşanan su kesintilerine dikkati çekti. Aluk Su Tesisinde bu yıl en az 13 kesinti yaşandığını belirten Rajasingham, Haseke bölgesindeki 460 bin sivilin kesintilerden olumsuz etkilendiğini söyledi.
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de su kesintilerinden Türkiye yönetimini sorumlu tuttu. Caferi, Haseke kenti ve çevresinde bir milyondan fazla sivilin susuz kaldığını ve yirmi günden fazla süredir susuzluktan mustarip olduklarını belirtti.
SİNİROĞLU İDDİALARI KABUL ETMEDİ
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu ise Türkiye’nin su kesintisi uyguladığı yönündeki haberlerin “iddia” olduğunu, Aluk su tesisinin YPG’nin kontrolündeki Tişrin Barajından gelen elektrikle çalıştığını ve Aluk’un elektriğinin kasım 2019’dan bu yana YPG tarafından düzenli ve kasıtlı olarak kesildiğini ileri sürdü. Sinirlioğlu, “Haseki’ye sürdürülebilir ve tam kapasite su temini, elektrik enerjisinin kesintisiz olarak sağlanmasına bağlı ve biz, kalıcı bir çözüm için BM ile çalışmaya hazırız” dedi.
HRW RAPOR HAZIRLADI
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), daha önce paylaştığı raporunda Türkiye destekli cihatçı gruplardan oluşturulan Suriye Milli Ordusuna (SMO) bağlı grupların Rojava’ya su sağlayan kaynağı kestiğini ve bu durumun kodronavirüsle mücadeleyi tehlikeye attığını açıklamıştı.
HRW, Serekane (Resulayn) yakınlarındaki Aluk Su Tedarik İstasyonunun kontrolünün geçen ekim 2018’dan bu yana Türkiye destekli güçlerin kontrolünde olduğunu, bu istasyonun toplam 460 bin kişinin yaşadığı Heseke kenti ile yerlerinden ayrılmak zorunda kalanların yaşadığı üç ayrı kampa su sağladığını belirtmişti.
Mart ayında açıklama yapan 49 Suriyeli örgüt de Türkiye’nin kasıtlı olarak suyu kesmesini kınamış, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumdan AKP hükümetine baskı yapılmasını talep edilmişti. (DIŞ HABERLER)