Malatyalı yurttaşlar: İktidar bizi değil kendi cebini düşünüyor
Malatya’da halk pazarında alışveriş yapan yurttaşlar, bütçeleriyle temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek “İktidar bizi değil kendi cebini düşünüyor” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Deniz ASLANTAŞ
Zeynep ALGEDİK
Malatya
Malatya’da halk pazarında alışveriş yapan yurttaşlar, iki hafta önce fiyatların iyi olduğunu ancak dolar yükseldikçe fiyatların arttığını dile getirerek bütçeleriyle temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söyledi. Yurttaşlar, “İktidar bizi değil kendi cebini düşünüyor” dedi.
"DOLAR YÜKSELDİKÇE FİYATLAR ARTIYOR"
Evli ve 2 çocuğu olan 53 yaşındaki Fidan Ağ, “Bu sene pazardaki fiyatlar daha ucuz geliyor bana ancak geçtiğimiz haftaya göre bu hafta ürünlere zam gelmiş” diyor. Bütçesinin temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyen Ağ, “Dolar kuru pazardaki fiyatları etkiliyor tabii. Dolar yükseldikçe fiyatlar da artıyor. Bir de doğal gaz bulunmuş Karadeniz’de. Bu yüzden doğal gaza da zam geleceğini düşünüyorum” diyor.
"İKİ HAFTA ÖNCE FİYATLAR İYİYDİ"
70 yaşındaki Fatma Pektaş, “Pazardaki fiyatlar çok yüksek. 2 hafta önce fiyatlar iyiydi şimdi çok pahalı, hiçbir şeye el dokunulmuyor” diyor. Bütçesinin temel ihtiyaçlarını karşılaşamadığını söyleyen Pektaş, “Emekli eşiyim, yeni bir eve taşındım. Kiraya 1200 TL vereceğim. Aldığım maaş ise 2 bin TL. 800 TL ile ben nasıl ihtiyaçlarımı karşılayayım” diye soruyor.
Doların yükselmesiyle fiyatların da yükseldiğini söyleyen Pektaş, “Dolar, altın inanılmaz yükseldi. İktidardakiler de ancak kendisinin, ailesinin, çevresinin boğazını düşünüyor. Onlar halkı görmezler. Halkı görseler halk bu kadar düşmez. Televizyonda anlatılanlarla buradakiler bir değil” diyor.
"BÜTÇEM TEMEL İHTİYAÇLARIMI KARŞILAMIYOR"
60 yaşındaki emekli Kenan Çakmak, “Geçen seneye oranla pazardaki fiyatlar zamlandı. Domates 1-1,50 TL’ydi, 3 TL’den aşağıya iyi domates yok. Karpuz 1 TL’ydi önceden şimdi 1,75-2TL. Her şeye yüzde 100 zam gelmiş. Buna karşılık gelecek bir gelir yok. Zaten pandemiden dolayı her yer kapalı. Ben emekliydim çalışıyordum, çalıştığım yer de kapandı. O konuda da mağdur olduk. Bütçem temel ihtiyaçlarımı hiçbir şekilde karşılamıyor” diyor.
Doların artmasının fiyatlara da yansıdığını söyleyen Çakmak, “Her şey dolarla geliyor. Dolara bağlı her şey. Bugün yerli malımızın bile dolar arttığı zaman fiyatı artıyor. Umuyorum ki doğal gazın bulunmasıyla fiyatlar biraz olsun düşer” diyor.
"ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ"
Pazarda yufka satan evli ve 3 çocuklu 46 yaşındaki Mesut Tunay, “Geçen seneye göre fiyatlar çok yüksek. Tabii pandemiden dolayı alım gücü düştü, fiyatlar yükseldi. Pazara kimse çıkmıyor. Bu yüzden pazardaki fiyatlarımız yükseldi” diyor. Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığından yakınan Tunay, “3 çocuk okutuyorum. Ben yufka satmakla geçiniyorum, bir de ek iş yapıyorum mecburen. Yine de yetiştiremiyoruz” diyor. Doğal gaz fiyatlarının düşeceğini düşünen Tunay, “Doğal gazın fiyatlar üzerindeki etkisi zaman içinde belli olacak. 2023’te belli olacağını söylüyorlar. O zaman ekonominin farkını gözleyeceğiz” diyor.