29 Ağustos 2020 10:13

Prof. Dr. Ünal: Sağlık Bakanlığının Kovid-19 verileri çelişiyor, olay korkunç boyutta

Prof. Dr. Necmettin Ünal, Sağlık Bakanlığı verilerinin güvenilirliğinin azaldığını ifade etti. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Recep Öztürk ise "Salgın henüz istenen düzeyde kontrol altında değil" dedi

Fotoğraf: Fabio Teixeira/AA

Paylaş

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilerde bile kendi içerisinde çelişkiye düştüğüne dikkat çekti.

Habertürk TV’de yayımlanan ‘Enine Boyuna’ programına konuk olan Prof. Dr. Ünal, hastanelerin tıklım tıklım dolu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: Resmi veriler üzerinden konuşacağım. Sağlık Bakanlığı 17-23 Ağustos haftası durumu özetleyen bir rapor yayınladı. Bu rapora göre, Türkiye’de 260 bin hasta çıkmış, bu hastaların 137 bini hastaneye yatırılmış. Yüzde 97,7’si taburcu edilmiş. Hastanede kalan yüzde 2,3. Ölüm oranımız yüzde 2,36. Sağlık Bakanlığının tespiti. Yani hastanede kalandan daha fazla hasta ölmüş.

“HASTANELER TIKLIM TIKLIM”

Yüzde 0,6’sı dışarıda öldü diyelim. Şu anda hastanelerin bomboş olması lazım. Hastaneler tıklım tıklım. Yani sonuçta Sağlık Bakanlığının kendi verileri üzerinden gittiğimiz zaman da olay hakikaten korkunç boyutta, Sağlık Bakanlığının verilerinin son zamanlarda güvenilirlik olasılığı azaldı.

KORONAVİRÜS BİLİM KURULU ÜYESİNDEN “SALGIN İSTENEN DÜZEYDE KONTROL ALTINDA DEĞİL” UYARISI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında son dönemde yaşanan artışa ilişkin, "Salgın henüz istenen düzeyde kontrol altında değil. Israr eden yeni vakalar da bunu gösteriyor" uyarısında bulundu.

Öztürk, Türkiye'deki Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 45-47'sinin İstanbul'da olduğunu, diğer illere göre son zamanlarda kentte kısmen daha az vaka görüldüğünü ifade etti. 

Prof. Dr. Öztürk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri ile Konya ve Ankara'da belirgin bir artış yaşandığını, Batı Marmara'daki bazı iller ve İzmir'de ise Türkiye ortalamasının altında bir rakam gözlendiğini anlattı.

"SALGIN HENÜZ İSTENEN DÜZEYDE KONTROL ALTINDA DEĞİL"

Bir kişinin kaç kişiye virüs bulaştırdığını gösteren 'R0' değerinin salgının pik yaptığı dönemde 13'lere kadar vardığını, bu rakamın dünya genelinde 2-3 arası olduğunu vurgulayan Öztürk, "Şu anda belli bir zamandaki bulaştırıcılık sayısı 'RT', Türkiye'de yaklaşık 0,94-1 gibi. Demek ki bulaştırıcılık, risk toplumda hâlâ devam ediyor. Bu değeri 0,6'nın altına düşürmediğimiz takdirde salgını kontrol edemedik anlamına geliyor. Salgın henüz istenen düzeyde kontrol altında değil. Israr eden yeni vakalar da bunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

EKİM-ŞUBAT ARASINDA MEVSİMSEL GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI VAKALARI DA ARTACAK

Prof. Dr. Recep Öztürk, ekim, kasım ve aralık aylarında mevsimsel gribin Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre'de arttığına işaret ederek, gelecek aylarda salgın seyrinde Türkiye'yi bekleyen tabloya dair şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Kovid bu şekilde devam ederse, zaten hastanelerimiz belli bir oranda dolu olacak, o zaman İspanya, İtalya, Amerika gibi sağlık sisteminin cevap vermede büyük zorluk yaşamasıyla karşılaşırız. Sağlık çalışanları mart başından beri çok büyük fedakarlıkla hizmet veriyor. Sağlık personeli sonsuz bir enerjiye sahip değil, aynı zamanda risk içerisindeler, hastalanıyorlar, yorgunlukları var."

"AKTİF VAKA SAYISI BİR AYDA YÜZDE 50'DEN FAZLA ARTTI"

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aktif hasta ve entübe sayısındaki artışa dikkati çekerek, "30 Temmuz tarihi itibarıyla bugünün rakamlarını kıyaslandığımızda, bir ay öncesinde 10 bin 678 aktif vakamız varken, rakam 16 bin 997 oldu. Yani, yaklaşık bir ayda yüzde 50'den fazla aktif vaka sayısında artış var" dedi.

İlhan, "27 Ağustos itibarıyla tanı alan 1491 hastamız var ve o gün tanı alan 1500 hastanın 75'i makineye bağlanacak, entübe olacak anlamına geliyor. O nedenle çok dikkatli olunması gerekiyor. 30 Temmuz tarihi itibarıyla yaklaşık olarak bir ay öncesiyle bugünün rakamlarını kıyasladığımızda, bir ay öncesinde 10 bin 678 aktif vakamız varken bugün rakam 16 bin 997 oldu. Yani, yaklaşık bir ayda yüzde 50'den fazla aktif vaka sayısında artış var." 

Ağır hasta sayısında artış olduğuna işaret eden İlhan, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Hastaların virüs yükleri artık çok fazla. Üç pozitiften başlıyor, 4-5-6 pozitife doğru gidiyor. Yani, son dönem hastalara bakıldığında şunu görüyoruz; aynı soyadlı, düğün, nişan, taziye, asker uğurlama, sünnet gibi aynı etkinliğe katılmış vatandaşlarımızın çok olduğunu gözlemliyoruz. Bu, kişilerin korona hastalarıyla maskesiz, uygun fiziksel mesafe korunmadan, uzun süreli teması olduğu anlamı çıkıyor. Bu nedenle hastaların tedavi süresi uzuyor hem de entübasyona daha çok hasta gidiyor. Bu kişiler, daha yoğun bir şekilde temas ettiğinden daha yoğun enfekte oldukları anlaşılıyor. Böyle olunca iç organlarda tutulum da daha fazla oluyor.” (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanı Gül, Ebru Timtik’in fotoğrafının asıldığı İstanbul Barosunu hedef aldı

SONRAKİ HABER

Adli yıl açılış töreni bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa