29 Ağustos 2020 14:28

TTB-UDEK ve Uzmanlık Dernekleri uyardı: Salgın ağırlaşıyor tükeniyoruz

TTB-UDEK ve Uzmanlık Dernekleri, Kovid-19 salgınında vaka sayılarının ve ölümlerin artması üzerine "Salgın ağırlaşıyor, tükeniyoruz" başlıklı ortak bildiri yayımladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede kamusal tedbirlerin kalkmasının ardından salgın tüm ülkeye yayılırken, vaka ve ölümler de artmaya devam ediyor. Kovid-19 salgınının giderek ağırlaşması ve kayıpların artması üzerine Türk Tabipleri Birliği-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) ve Uzmanlık Dernekleri ortak bir bildirge yayımlayarak uyardı: Salgın ağırlaşıyor, tükeniyoruz!

Sağlık çalışanlarının sağlığının toplum sağlığının garantisi olduğuna dikkat çekilen bildirgede, "Hastalarımız her geçen gün artıyor. Salgınla mücadelede sağlık sistemimizin bu yükü kaldıramaz hale gelmeye başladığını görüyor ve sağlık çalışanlarının tükenmesinden kaygı duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.

KAYIPLARIMIZ ARTIYOR

"Hekimler olarak, salgının giderek ağırlaştığını her gün artan kayıplarımızın üzüntüsünü yaşayarak görüyoruz" denilen bildirgede salgınla mücadelede yaşanan güçlüklere karşı bireylere yönelik uyarılara odaklanılmasının yeterli olmadığı belirtildi. Salgın yönetiminde merkezi otoritenin toplumsal yaşamı ve çalışma yaşamını düzenleyen yeterli önlemler alması, inisiyatifin sadece illere bırakılmaması ve sahada mücadele edenlerle, verilerin hızlı ve düzenli olarak paylaşılması istenerek "Yaklaşan mevsimsel grip salgını nedeniyle durumun daha da zorlayıcı olacağı açıktır. Bu zorlayıcı koşullarla başarılı bir mücadele için toplumun tüm kesimlerinin desteği şarttır. Ancak bu desteği alabilmek için şeffaf, güven veren ve tutarlı bir salgın yönetimi gerekir" denildi.

Aylardır zor koşullar altında çalışan sahadaki insanların sağlığı, pandeminin kontrol altına alınması için şu hususların hızla yaşama geçirilmesi istendi:

  • Kovid-19 tedavi süreçleri uzmanlık derneklerinin ülkemizde biriken veriye dayanan uluslararası bilimsel kanıtlar üzerinden oluşturduğu rehberler doğrultusunda güncellenmeli
  • Ülkemizde PCR testleri başta olmak üzere yapılacak testlerle ilgili bir risk değerlendirmesi, plan ve programına ihtiyaç vardır.
  • Sağlık çalışanlarının SARS-CoV-2 testlerinin gerçekleştirilmesi, toplumdaki diğer bireylerin bakımının devamı için kaçınılmaz olarak önceliklidir.
  • PCR testlerinin sonuçları laboratuvarların aşırı iş yükü ve planlamadaki sorunlar nedeniyle gecikebilmektedir. Kit, işleyiş, otomasyonu gibi konularda uzmanlık derneklerinin çözüm önerileri dikkate alınmalıdır.
  • Eylül dönemiyle başlayacak grip döneminde hastalık yükünden korunmanın en önemli yolu risk gruplarına grip aşısının sağlanması ve uygulanmasıdır.
  • Sağlık çalışanları, her zamankinden daha fazla risk altındadırlar. Bedenleri yorgun ve moralleri bozuktur. Bu nedenle tüm sağlık çalışanlarının çalışma ortamı ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalıdır.
  • Kovid-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli çalışanların çalışma saatleri ve iş yükleri fiziksel ve ruhsal sağlıklarını koruyacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Sağlık çalışanı ebeveynlere, ücretsiz kreş, çocuk bakım desteği ya da ücretli idari izin gibi olanaklar sağlanmalıdır.
  • Temel ücretlerinde emekliliğe de yansıyacak şekilde düzenleme yapılmalı; çalışanların hastalık izni ve rapor nedeniyle ücretlerinde kesinti uygulamasına son verilmelidir.
  • Kovid-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cudi Dağı’nda çıkan yangını köylüler kendi imkanlarıyla söndürmeye çalışıyor

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş: Bakanlık gerçek koronavirüs verilerini açıklamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa