Çiğli OSB’de vakalar artıyor, fabrikalar üretime devam ediyor
İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikalarda çalışan işçiler, koronavirüs vakalarının her geçen gün arttığını ancak fabrikaların üretime devam ettiğini aktardı.
Fotoğraf: Evrensel
Çiğli OSB’de yer alan otomotiv parça üreticisi Alman ZF Lemförder fabrikasında 2 olan vaka sayısının bir haftada 12’ye çıktığını belirten işçiler tedirginlik yaşarken, fabrikada üretim devam ediyor. Gimas Metal fabrikasında ise 1 işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı ve işçinin evinde karantina altına alındığı öğrenildi.
Çiğli’deki DYO fabrikasında ise 2 işçinin koronavirüs testi pozitif çıkınca gece vardiyasında çalışmanın durdurulduğu öğrenildi. Fabrikada çalışan işçiler sendika ve fabrika yönetiminin kriz masası oluşturduğunu ancak kendilerinin yeterli bilgiyi alamadıklarını belirtti. Vaka çıkan bölümlerin ve bazı işletmelerin birkaç gün çalışmayacağını duyduklarını söyleyen işçiler, “Biz de bilinmezlik içinde bekliyoruz” dedi.
"BU ÇALIŞMAYA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DAYANMAZ"
Yine Çiğli OSB’de bulunan ve Iglo, Pınar, A 101 Marketler Zinciri ile İzmir’deki beş yıldızlı otellerin ana tedarikçiliğini üstlenen Metropol Gıda’da ise 15 işçide koronavirüs pozitif çıktığı belirtildi. Bu durum üzerine fabrika, tüm işçilere test yapılacağını duyurdu. Ancak işçiler hem pandemi süreci boyunca hem de artan vakalara rağmen hâlâ yoğun tempoda çalıştırıldıklarını dile getiriyor. Görüştüğümüz bir Metropol Gıda işçisi, “Hazır gıda işi olduğu için pandemi sürecinde çok yoğun çalıştık. Dur durak bilmedik. O kadar yoğunluğa ne bağışıklık sistemi dayanır, ne sinir sistemi. Şimdi de virüs patlak verdi işte. Fabrika yoğun alışveriş yapılan yerlere üretim yapıyor. Hem biz hem de alışveriş yapan herkes risk altında. Ne olacak bilmiyoruz” dedi.
EMEP: İŞÇİLER VİRÜSÜN ÖNÜNE ATILIYOR
Emek Partisi (EMEP) Çiğli İlçe Örgütü, salgın süresi boyunca işçilerin sağlık ve hijyen tedbiri olmadan çalıştırılmaya devam edildiğini belirtti. “Çiğli’de sadece son 1 haftada başta ZF Lemförder, DYO, Metropol Gıda, Gimas Metal olmak üzere birçok fabrikada en az 32 işçide koronavirüs tespit edilmiştir. Fabrikaların yanı sıra Çiğli’nin mahallelerinden de her geçen gün daha da artan koronavirüs haberleri gelmeye devam ediyor” denilen açıklamada, iktidarın salgın boyunca patronların kârına kâr katması için elinden geleni yaptığı ancak işçi ve emekçilerin hastalanmaya ve hayatlarını kaybetmeye devam ettiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, Çiğli OSB’de Akar Tekstil’de ortaya çıkan pozitif vakalara karşı işçilerin patronu tedbir almaya zorladığı ancak hem Akar’da hem de Çiğli’de gerekli tedbirler alınmadığı için vakaların hızla arttığına vurgu yapıldı.
"ÜRETİME ARA VERİLMELİ"
Salgının sadece bireysel önlemlerle baş edilecek bir salgın olmadığına işaret edilen açıklamada “Yaşanan bu salgının önüne geçilmesi için herkese yaygın test taramaları yapılmalı, maske, eldiven ve dezenfektanlar ücretsiz dağıtılmalıdır. Zorunlu üretim alanları haricindeki bütün fabrika ve işyerlerinde üretime ara verilmeli ve bu süre boyunca işçiler ücretli izinli sayılmalıdır. Koronavirüs dayanak yapılarak gündeme getirilen ve salgını fırsata çevirmeye çalışılan esnek çalışmayı yaygınlaştıran uygulamalardan vazgeçilmeli, işten atmalar gerçek olarak yasaklanmalıdır” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)
{{412426}}