30 Ağustos 2020 00:15

Esenyurt’tan bir grup depo işçisi: Bu ülke emekçiler için vergi cehennemi

Esenyurt’tan bir grup depo işçisi yazdı: Bizler vergilerin altından kalkamıyor ve her geçen gün artan vergiler sayesinde barınma, beslenme ve sağlık haklarımızı karşılayamıyoruz.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Esenyurt’tan bir grup depo işçisi
İstanbul

Pandemi günlerinde giderlerimizi karşılamakta zaten güçlük çekerken, bir de vergiler boynumuzu bükmüş durumda. Her ay sadece asgari ücretten ortalama 1304 lira vergi adı altında kesilmekte. Zaten evimize aldığımız tuzdan peçeteye kadar bir de KDV vermekteyiz.

Peki verdiğimiz vergiler nereye mi gidiyor? Tabii ki büyük patronlara. Vergi afları da onlara gidiyor. 2018 yılında devlet tarafından silinen toplam vergi miktarı 3.31 milyar lira. Bizim bindiğimiz halk otobüslerine dahil her geçen gün zam yapmaktalar. Kısaca içinde bulunduğumuz döneme bir bakalım. Sokağa çıkma yasakları uygulandı, işçiler buna rağmen çalıştı ve bazı işçilere kısa çalışma ödeneği (günde 39 lira) verildi.

İşsiz kalanlara -hiçbir koşul aranmadan- ödenmesi gereken bir işsizlik fonu varken, işsizlik maaşı çeşitli bahaneler ile çoğunlukla verilmezken bizlerden toplanan toplam 131 milyon liranın 24 milyonu patronlara teşvik olarak verilmiş durumda. Peki bir işe yaradı mı? Hayır her geçen gün işsizlik artmaya başladı. İşçiler her geçen gün fabrikalarda salgın ile boğuşurken, patronlar kendilerini köşklerinde iyi izole ederek, söyleyerek #evdekal çağrısında bulundu. Hatırlayalım; Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kurumun #evdekal çağrılarına Sabancı ailesinden Hacı Sabancı boğazda bulunan yalısından çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından yayımlayarak destek vermişti. Takipçilerinden birinin, “İnanamıyorum size. Devlet dışarı çıkmayın diyor, siz dışarıdasınız spor bahanesiyle. Pes yani” şeklinde tepki göstermesi üzerine Hacı Sabancı, “Sakin ol champ. Evdeyim” şeklinde yanıt vermişti. Peki ya işçiler? Önlemler şirketlerde masraf olarak görüldü. Birçok önlem alınmadı ya daha kısmi önlemler ile geçiştirilmeye çalışıldı. İşçiler de çalışıp hayatlarını riske attılar. Peki o zaman neden işçi ve emekçilerden toplanan vergiler onlara teşvik olarak veriliyor? 

Bizler vergilerin altından kalkamıyor ve her geçen gün artan vergiler sayesinde barınma, beslenme ve sağlık haklarımızı karşılayamıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Çiğli OSB’de vakalar artıyor, fabrikalar üretime devam ediyor

SONRAKİ HABER

Piyasa tüccara kaldı, saman fiyatları katlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa