Piyasa tüccara kaldı, saman fiyatları katlandı
Van'daki besiciler, piyasanın karaborsacıların elinde olduğuna dikkati çekerek bu kışın zor geçeceğini söyledi.
Fotoğraf: MA
Kuraklık nedeniyle ot ve saman ihtiyaçlarını farklı kentlerden karşılamak zorunda kalan Vanlı besiciler, piyasanın karaborsacıların elinde olduğuna dikkati çekerek, bu kışın zor geçeceğini söyledi.
Bazı bölgelerde bu yıl yaşanan kuraklık ve mevsiminde yağmurun yağmaması, kimi kentlerde ot ve saman sıkıntısının yaşanmasını beraberinde getirdi. Hayvancılığın en fazla yapıldığı kentlerden olan Van’da bulunan Van Gölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hasan Ünver, hayvan besleyenler için bu kışın zor geçeceğine dikkat çekti.
MALİYET ARTIYOR
Girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçtiklerine dikkat çeken Ünver, yağmurların mevsiminde yağmaması ve koronavirüs salgını nedeniyle bu sıkıntıların bu yıl daha arttığını kaydetti.
Ünver, “Hem alıcı hem de satıcı açısından sıkıntılar var. Biz bir yandan artan saman ve ot fiyatlarıyla cebelleşirken, her şeye zam gelmesi bizi ekonomik olarak çökertti. Van’da bu yıl insanlar artık saman satamıyor çünkü saman az. Buna insanların tarımdan vazgeçmesi de eklenince zorluklar baş göstermeye başladı. Biz bu nedenle farklı kentlerden saman alarak burada satıyoruz. Dışarıdan aldığımız için de maliyet yüksek oluyor ve satamıyoruz” diye konuştu.
GEÇEN YIL 10-15 BİN TL OLAN SAMAN BUGÜN 20 BİN TL
Samanı Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman gibi illerden aldıklarına değinen Ünver, yüksek saman fiyatlarının en çok hayvan yetiştiricilerini etkilediğini kaydetti.
Ünver, “Yeşil saman fiyatlarının tonu ortalama 1700 TL ile 1800 TL arası değişiyor. Mercimek samanı 1600 TL ile 1700 gibi bir fiyatı buluyorken, beyaz saman ise 850 TL ile 900 TL olarak piyasada satılıyor. Bu fiyatlar çok pahalı. Bu durumdan dolayı hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar hayvan besiciliğinden vazgeçiyor. Bu durum haliyle bizi de etkiliyor. Bir tır saman aldığımızda 20 bin TL ödüyoruz, ama geçen yıl aynı tıra 10 bin ile 15 bin TL arası ödüyorduk. Bu durum bile geldiğimiz durumu ortaya koymaya yetiyor. Bunların yanı sıra işçilik ve mazot da pahalı olunca tam bir çıkmazın içerisine giriyoruz” ifadelerini kullandı.
PİYASA KARABORSACIDA
Esnaf Süleyman Bulut ise, fiyatları denetleyecek bir mekanizmanın olmaması nedeniyle saman piyasasının karaborsacıların elinde olduğunu söyledi. Hava durumunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu yıl verim elde edilemediğini ifade eden Bulut, “Yağmur zamanında yağmadığı için yeşillenme bu yıl fazla olmadı. Bu yüzden samanımız Diyarbakır ve Batman’dan geliyor. Orada da kendilerine göre fiyat yükseltiyorlar. Haziran ayı başlarında kilosu 55 kuruş ile 60 kuruş olan saman şu an 80 kuruşa yükselmiş. Fiyatlar artınca da besicilik yapanlar daha çok zorlanıyor. Geçen yıllara ve mevsime göre fiyatlar çok pahalı. Bu sorunun bir çözüme kavuşması lazım. Herhangi bir denetlenme ve fiyat belirleme kurumu da olmayınca bu sorunlar ortaya çıkıyor. Saman fiyatlarını karaborsacılar belirliyor. Bu durumda en çok kazananlar da onlar. Bizim gibi ortada kalan satıcılara ise kilo başı 20 ya da 100 kuruş kalıyor. Bu sorunun bir çözüme kavuşması lazım. Bir torba saman geçen yıldan bu yana yüzde yüz arttı” diye konuştu.
KENTTEKİ ÇİFTÇİLERE ÖNERİ
Bölgede hayvancılıkla uğraşan yurttaşların tedbirlerini önceden alması gerektiğini dile getiren Bulut, “Mesela Diyarbakır ve Batman’da yağmur yağmazsa bile sulama sitemleri kurarak tekrar ürün alabiliyorlar. Bu yüzden ekinlerinin karşılığını da almış oluyorlar. Biz de bu durum yok. O yüzden fiyatlar da haliyle artıyor. Eskiden şehir içinde daha çok ot satıyorduk. Ancak belediye bu yıl şehir içinde ot satımını yasakladı. Ahırlar hepsi yıkıldı. Bu hem bizim için hem de bu işi yapanlar için sorun. Ekonomimiz sadece saman üzerinde dönüyor ama bu şekilde devam ederse o da biter” ifadelerini kullandı. (Van/MA)