Kocaeli Üniversitesi öğrencileri: Üniversiteler önlem alınmadan açılmamalı
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri ile eğitim modeline dair beklentilerini konuştuk.
Fotoğraf: DHA
Cemre KAVALA
Kocaeli
YÖK, "Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci" genelgesinde uygulamalı derslerden, sınavlara kadar nasıl yapılacağı tarif edilirken tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi uygulamalı derslerin yoğunlukta olduğu bölümlerde eğitimlerin yüz yüze yapılacağı açıklandı. Bazı üniversitelerin de eğitimde hibrit model ile eğitim verileceğini açıklaması üzerine Kocaeli Üniversitesi öğrencileri ile eğitim modeline dair beklentilerini konuştuk.
"TEKNİK DESTEK SAĞLANMALI"
Matematik bölümü öğrenci olan Çağla vaka sayılarında artıştan dolayı okulların açılmasına sıcak bakmıyor. Salgının başında Kocaeli'nin en riskli 5 şehir içinde yer almasından dolayı endişelerinin oldukça fazla olduğunu belirten Çağla "Türkiye'nin dört bir yanından 80 bin küsur öğrenci geliyor üniversiteye. Bir kısmı evde kalsa da bir kısmı yurtta kalıyor bir kısmı da servisle gidip geliyor. Bu noktada virüsün yayılma hızı daha da yükselebilir" dedi. Çağla pandemi hastanesi olarak kullanılan üniversite hastanesinin kampüsle yan yana olmasının da endişelerini arttırdığını ekliyor.
Devlet üniversitelerinin altyapılarının online eğitimde çok eksik kaldığını söyleyen Çağla "Modern dünya düzeni ilk defa böyle bir pandemi ile karşı karşıya kaldı. Tabiki de bir anda online sisteme geçmek kolay olmayacaktı ancak hocalarımız da üniversiteler de bu konuda çok geride kaldı. Geçen dönemden edinilen tecrübeler ile imkânı olmayan öğrencilere teknik destek sunulmadan online eğitimde ilerlemek mümkün gözükmüyor. Bu yüzden teknik destek sağlanmalı" diye vurguladı.
"EŞİT EĞİTİM İÇİN YENİDEN DÜZENLEME YAPILMALI"
Yiğit çevre mühendisliği öğrencisi. Net bir tarihin olmaması ve eğitimin nasıl olacağına dair belirsizlikler olması nedenyile içinin rahat olmadığını söylüyor. Okullarda alınacak önlemlerin açıklanmamasının belirsizlik yarattığını belirten Yiğit "Pandeminin başından beri alınan önlemler yeterli değildi. Topluma güven vermediği için okullara dair de şüphelerim var" dedi. Uzaktan eğitime dair de şüpheleri olduğunu söyleyen Yiğit "Final döneminde okulun altyapısının yeterli olmadığını görmüş olduk. Şimdi de yeterli olanakların sağlanacağını düşünmüyorum. Final dönemi sosyal medya aracılığı ile sesimizi duyurarak gerekenin yapılmasını sağlayabildik. Bu konuda da okula güvenemiyorum" diye ekledi. Yiğit uzaktan eğitimin öğrenciler içinde eşitsizliği ortaya çıkardığını, bir çok öğrencinin verimsiz bir dönem geçirdiğini de belirterek "Herkesin eşit bir eğitim alması için bilgisayar, tablet ve internet altyapısı yönünden herkesin aynı seviyede olmasını, yüz yüze eğitim yapılacaksa kampüsün sınıfların ve ortak kullanım alanlarının yeniden düzenlenmesi ve önlemlerin alınmasını talep ediyorum" diye belirtti.
"TOPLU BULUNDUĞUMUZ HER ALAN RİSKLİ"
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğrencisi Ali de okulların açılmasını vaka sayılarının giderek arttığı bu günlerde riskli buluyor. Özellikle yurtlarda kalacak öğrencilerin büyük risk altında olacağını söyleyen Ali "Bu durum sadece yurtlarla sınırlı da değil. Otobüsler, kantinler, kafeler, yemekhane. Toplu olarak bulunduğumuz her alan riskli. Nasıl önlem alınacak belli değil" diye konuştu. Ali, önlemler alınsa dahi yeterli olacağını düşünmüyor. "Okul dışındaki alanlarda da yeterli önlemler alınmıyor. Sonuçta virüs sadece okulda bulaşan bir şey değil" diyor.
Yeterli önlemler alınmadan ve aşı bulunmadan okulların açılmasını doğru bulmadığını söyleyerek "Kocaeli gibi gün içinde Sakarya, Istanbul gibi yakın şehirlerden çok fazla insanın bir araya geldiği bir şehirde risk her zaman bulunur. Bunun için gerekli önlemler alınmadan okul açılmamalı" dedi. Online eğitim için de altyapının geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Ali "Alt yapı yeterli olmadığı sürece bizi strese sokan, verimsiz bir durum yaşanıyor. Tüm bunları düşünerek bir karar alınması gerekiyor" diye belirtti.