30 Ağustos 2020 23:30

Sennur Sezer ödülleri 1 Eylül'de verilecek: Barışın sesiyle dünyaya sesleneceğiz

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödüllerini kazanan Sultan Gülsün, H. Murat Doğan, Emre Şahinler, Gülizar Aytekin ve Okan Alay'a ödülleri yarın düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Soldan sağa: Sultan Gülsün, Sennur Sezer, Hıdır Murat Doğan; Kolaj: Evrensel 

Paylaş

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri, yarın Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlenecek törende sahiplerini bulacak. “Lillipütyen” isimli dosyasıyla şiir ödülüne değer görülen Sultan Gülsün; “Biraz Ormanda Saklanacağım” isimli dosyasıyla öykü dalında birinci seçilen Hıdır Murat Doğan’a ödülleri takdim edilecek. Şiir dalında Seçici Kurul Özel Ödülü “Porselen Güvercin” dosyasıyla Emre Şahinler’e; öykü dalında Jüri Özel Ödülü ise “Korkuluk” adlı dosyasıyla Gülizar Aytekin ve “Kaldığı Yerden” adlı dosyasıyla Okan Alay’a verilecek. Gıda-İş Sendikası ve Manos Kitap tarafından organize edilen etkinlik saat 18.00’de başlayacak. Her yıl Sennur Sezer’in doğum günü olan 12 Haziran’da verilen ödüller bu yıl pandemi nedeniyle 1 Eylül tarihine ertelenmişti. 

"BARIŞ MÜCADELESİNİN NEFERLERİNDENDİ"

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri’nin düzenleyicileri Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ve Manos Kitap Editörü C. Hakkı Zariç ödül törenini anlattı. 

Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan: Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri bu yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sahiplerine verilecek. İşçilerin ve emekçilerin şairi Sennur Sezer; yaşamı boyunca barış mücadelesinin önemli neferlerinden biri oldu. Dilsiz Dengbêj’in, Dersimli Gülo’nun, Ermeni Karabet’in, Boşnak Gelin’in şairi 2012 yılında yazdığı Dünya Şiir Günü bildirisinde dediği gibi: ‘Şiirinde güzel seslerin yer almasını isteyen şairin işi zordur. Çünkü açlığı, savaşları durdurmak için uğraşmak zorundadır. O şairlerin seslerini duyarız, çocuk seslerine kulak verdiğimizde.’ Ödül töreninde bir kez daha Sennur Sezer’i anacağız, onun sesine kulak vereceğiz. 

"ÖZGÜRLÜĞÜN VE BARIŞIN ŞİİRİNİ YAZDI"

Manos Kitap Editörü C. Hakkı Zariç: Daha önceki yıllarda Sennur’un doğum gününde yaptığımız ödül törenini, bu yıl -pandemi nedeniyle- 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ertelemek zorunda kaldık. Bu yıl da memleketin birçok yerinden toplanıp bir araya geleceğimiz bir tören düzenleyecek, şairler ve yazarlarla barış için sesimizi yükselteceğiz. Bütün hayatını bir yazın emekçisi olarak sürdüren şairin kızları ve oğullarının yan yana olacağı gecede barışın sesiyle dünyaya sesleneceğiz. Özgürlüğün ve barışın şiirini yazan Şiir İşçisi Sennur Sezer’in bir sözle kurulduğunu düşündüğü dünya, o sözün etrafında kendini var etmeye devam ediyor, evet. O sözün temsilcileri, o söze emek verenler, o sözle dünyayı güzel kılmaya çalışanlar çoğaltıyor hayatı. Biz de o sözü ve şairi barış şiirleriyle anmaya ve anlatmaya çalışacağız.

BİRİNCİ OLAN DOSYALAR KİTAPLAŞTI 

ŞAİR Sultan Gülsün “Lillipütyen” ve Yazar Hıdır Murat Doğan’ın, “Biraz Ormanda Saklanacağım” isimli dosyaları kitaplaştırıldı. Törende; Doğan ve Gülsün Manos’tan çıkan kitaplarını okurları için imzalayacak. 

Şiir ödülünün gerekçeli kararında “Sultan Gülsün ‘Lillipütyen’ adını verdiği özgünlüğü arayan isyankar dosyasında, kendine ait bir dize kurgusu ve dil arayışıyla, imgelere ve kitaplara sığdıramadığı etik yoklama huzursuzluğuyla, normları, ardından ne yapacağını düşünmeksizin yıkma çabasıyla A. Hicri İzgören, Orhan Alkaya, Nalan Çelik, Gülce Başer ve C. Hakkı Zariç’ten oluşan seçici kurulu etkiledi.” ifadeleri yer almıştı. 

Öykü ödülünün gerekçeli kararında ise “Sade ve fazlalıktan uzak anlatım dilini, çağımız insanının içinde taşıdığı boşluğu, karanlığı, ‘Renksiz, yapay ve eğreti olmamışlığı’ anlatmakta ustaca kullanabilmiş, ‘Durup fırtınanın dinmesini bekleyen’ insanın hissettiği tek başınalığı ve zamansızlığı öykülerinde başarıyla işleyebilmiş olması itibariyle, Adnan Özyalçıner, Ayşegül Tözeren, Jaklin Çelik, Sibel Öz ve Ahmet Tulgar’dan oluşan jüri tarafından birincilik ödülüne değer görüldü.” ifadelerine yer verilmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CIPOML: Kadınları nefessiz bırakan politikalara karşı birleşelim!

SONRAKİ HABER

Aytaç Ünsal'ın babası seslendi: Sesimi, feryadımı duyun, 32 yaşındaki oğlum ölmesin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa