ASM çalışanları artan iş yüküne tepkili: Randevu sistemine geçilmeli
Pandemi nedeniyle hastanelerin poliklinik hizmeti vermemesi üzerine iş yükü artan aile sağlığı merkezi çalışanları, randevu sisteminin hayata geçirilmesini istiyor.
Fotoğraf: Yusuf Çınar/DHA
Eda AKTAŞ
İzmir
Pandemi döneminde hastanelerin poliklinik hizmeti vermemesiyle birlikte aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanlarının iş yükü arttı. Aşı takip, gebe ve bebek izlem, birinci basamak poliklinik hizmetinin yanı sıra ASM çalışanları, özellikli izlemle birlikte daha fazla çalışır hale geldi. ASM çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Birol Kocaman ile konuştuk.
Kovid-19 pozitif çıkan ya da şüphesi olduğu için rapor alıp çalışamayan aile hekimlerinin ücretlerinde yaşanan kesintilerden söz eden Kocaman, “Kovid pozitif olup rapor alınınca yerine başka bir hekim gönüllü vekalet ediyorsa ücret kesintisi olmuyor ama sağlık bakanlığından bir görevlendirme yapılıyorsa ücret kesintisi yaşanıyor. Aslında Aile Hekimliği uygulama yönetmeliğinin handikabı bu. Aile Hekimliği sisteminde aile sağlığı çalışanlarının ücretli izin hakkı yok. İzinde ücret kesintisi yaşamamak için yerime gönüllü vekalet edecek başka bir hekimi bulmam lazım. Bu sistemin pandemi döneminde de devam ettirilmesi kabul edilir değil. Arkadaşlarımız hastalıktan dolayı izin kullanmak zorunda kalmışlardır” diyerek ASM çalışanlarının izin sisteminin yeniden düzeltilmesini talep etti.
KOCAMAN: UYGULAMALAR DOĞRU DEĞİL
Sağlık Bakanlığının ASM çalışanları için özellikli izleme oranına göre ek ödeme vereceğini duyurduğunu söyleyen Kocaman, “Pandemi başladığından bu yana Kovid pozitif vatandaşlara filyasyon çalışmaları yapıldı. Yapılan filyasyondan sonra özellikli izlem sistemi kuruldu. Özellikli izleme sistemi Kovid-19 pozitif ya da bir vaka ile temas halinde olan kişiyi 14 gün izole olduğunu takip etmektir. Biz hastaları arıyoruz uyarılarımızı yapıyoruz. Hastalar evde olduklarını söylüyorlar ama bunun doğruluğunu kanıtlamak zor oluyor. Çünkü tüm önlemler bu kadar gevşetilmişken insanların evinde mi yoksa başka bir yerde mi olduğunu bilmemiz çok zor. Bilimsel olmayan bu sistem üzerinden ek ödeme verilmesini doğru bulmuyoruz” diyerek yeni bir performans sisteminin kurulduğunu söyledi.
‘KOVİD POZİTİF HASTA RAPOR İÇİN ASM’LERE GELİYOR’
Pandemi sürecinde ve devamında aşı takip, gebe ve bebek izlem, birinci basamak poliklinik hizmetini vermeye devam ettiklerini dile getiren Kocaman, “Ek ödeme verilecekse yaptığımız işlerimizden dolayı verilmeli. Bizden özellikli izleme gibi bilimsel olmayan çalışmayı isteyip iş yükümüzü arttırmasınlar, ek ödeme de vermesinler” dedi.
ASM’lerdeki bir diğer sorunun da hastanelerde Kovid-19 pozitif tanısını konan hastalara raporların aile hekimleri tarafından verilmesi olduğunu belirten Kocaman, “Hastayı biz görmüyoruz, tanıyı biz koymuyoruz ancak raporu bizden istiyorlar. Ayrıca pozitif hastanın önlemsiz bir şekilde ASM’lere gelmesi bulaş riskini de arttırıyor. Raporların hastanelerden verilmesi bu riski azaltacaktır” diye konuştu.
KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI
Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmasını ve yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının da görev şehidi sayılmasını istediklerini söyleyen Kocaman taleplerini şu şekilde sıraladı: “Önümüz kış, hasta sayıları artacak. Bakanlık kanalı üzerinden ASM’lerin randevu sistemine geçirilmesini istiyoruz. Randevu sistemi kapıdaki yığılmaları azaltacaktır. Ayrıca okullar için istenen raporlar ve çocukların yaşlarına göre yıllık izlemlerimiz var. Biz onların da bu dönem ertelenmesini istiyoruz. Ayrıca acil ve öncelikli olmayan durumlarda ehliyet raporlarının da ertelenmesi gerekli. Biz bunları talep ederken işten kaçmak için söylemiyoruz. Hastalara daha sağlıklı hizmet verebilmek ve bulaş riskini hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından azaltmak için bu önemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz.”