Ümraniye’de riskli alan kararına tepki gösteren halk “barınma hakkı” için eylem yaptı
İstanbul Ümraniye’de riskli alan ilan edilen 6 mahallede yaşayan halk, barınma haklarına sahip çıkmak için eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Ümraniye’ye bağlı Elmalıkent, Topağacı, İnkılap, Dumlupınar, Hekimbaşı ve Kazım Karabekir mahallelerinde yaşayan halk, barınma hakları için bir araya geldi. Mahallelerinin riskli alan ilan edildiğini söyleyen vatandaşlar, barınma hakları ellerinden alınarak İstanbul'un başka bölgelerine sürgün edilmek istendiklerini ifade etti.
2-B Platformu adına açıklamayı okuyan Gülseren Doğan, “AKP'li Belediye Başkanı İsmet Yıldırım belediyedeki meclis çoğunluğuna dayanarak; oturduğumuz mahalleleri risk alanı ilan ederek burayı yağma ve talana açmak istiyor. AKP'li, MHP'li, CHP'li, HDP'li her kesimden insan bu uygulamadan rahatsız. Yaşam hakkından ve barınma hakkından asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
20 yıldır Ümraniye’de ranta dayalı yapılaşma nedeniyle sorunlar yaşandığını ifade eden Doğan, riskli alan ilan edilen altı mahalleye 16 yıldır çivi bile çakılmadığını söyledi. Deprem riski göz önüne alındığında bugüne kadar buradaki imar sorununun çoktan çözülmesi gerektiğini söyleyen Doğan, “İnsanlar can kayıplarına neden olabilecek çürük yapılarda yaşamaya mahkûm edilmişler ve bu durum devam etmektedir” diye konuştu.
RİSKLİ ALAN KARARI ERDOĞAN’IN TALİMATI
Cumhurbaşkanı talimatı üzerine bölgenin riskli alan ilan edildiğine de değinen Doğan, “Kapalı kapılar ardında mülklerimiz ile ilgili karar alınmaktadır. Mülkiyet hakkımız, bireysel hak arama yolumuz elimizden alınıyor. Belediye Başkanı Yıldırım’ı acilen bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz” dedi.
Doğan son olarak bölgedeki kentsel dönüşüm projesinin halkın bizzat söz hakkının dikkate alındığı bir şekilde hazırlanmasını istedi.
TALEPLER:
Bölge halkının talepleri şu şekilde:
- Mevcut iptal edilen imar planının revize edilerek kademeli imarı mümkün kılacak bir çözümün oluşturulması.
- Donatı alanı, yol, kamusal alan vb. bölgelerde kalacak maliklerin mağduriyet yaşamaması adına acil çözüm üretilmesi.
- Maddi imkanı olmadığı için mülklerinin tamamen ellerinden kayıp gitmemesi adına çeşitli inşaat firmaların 2B bedellerini ödemesini kabul eden anlaşmalardaki mağduriyetlerin çözüme kavuşturulması.
- Mümkün olan alanlarda acil oyun parklarının yapılması.
- Bölgede her mahallede en az bir adet kreş yapılması.
- Mahkemelerde devam eden davalar için yerel Belediye’nin müdahillik konusunda atmış olduğu olumlu adımın daha kuvvetli bir şekilde devam etmesi. (İstanbul/EVRENSEL)