Eğitim Sen İzmir Şubeleri: Sağlık ve eğitim hakkımıza sahip çıkacağız
21 Eylül'de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanırken, Eğitim Sen İzmir Şubeleri, “Sağlık ve eğitim hakkımıza sahip çıkacağız” diyerek basın toplantısı düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
Yeni eğitim-öğretim yılı bugün uzaktan eğitimle başladı. Uzaktan eğitimin 18 Eylül Cuma gününe kadar sürmesi, 21 Eylül'de ise yüz yüze eğitime geçilmesi planlanıyor. Eğitim Sen İzmir Şubeleri, “Sağlık ve eğitim hakkımıza sahip çıkacağız” diyerek basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube binasında gerçekleştirilen basın toplantısında KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam konuştu.
Pandemiden dolayı Türkiye’de 18 milyonu aşkın öğrencinin, 1 milyonu aşkın da eğitim emekçisinin yüz yüze eğitim öğretime ara verdiğini hatırlatan Beyazadam, “Salgının geldiği aşama kaygılarımızı artırmaya devam ediyor. Mesleki çalışmaların uzaktan yapılmasının mümkün olmasına rağmen yüz yüze yapılmasında ısrar edilmesi ve yeterli önlemler alınmadan öğretmenlerin okullara çağrılması salgınla mücadelede yaşanan eksiklikleri göstermektedir” dedi.
“HER GEÇEN GÜN FARKLI OKULLARDAN VAKA HABERLERİ GELİYOR”
MEB’in ve okulların yüz yüze eğitim için hazırlıksız olduğunu ifade eden Beyazadam, “Pek çok işyerinden Kovid-19 tanısı konulan veya şüphesi bulunan eğitim emekçilerine ait bilgiler şubelerimize gelmeye devam etmektedir. Karabağlar Tahir Merzeci Orta Okulu, Karabağlar Şehit Muhtar Mete Sertbaş Orta Ookulu, Bornova Gül Sefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi, Şehit Erol Olçok AİHL/OO, Şehit Onbaşı Ali Güner Yeşilbağ Orta ve İlkokulu, Kemalpaşa Armutlu Veli Üzümcü İlk Okulu, Buca Anadolu Lisesi, Meşkure Şamlı Orta Okulu, Çakabey İmam Hatip Orta Okulu, İsmail Şekip Uyal Orta Okul pazartesi gününden bu yana tanı konulan veya temaslı çalışanların bulunduğu okullardır” diyerek her geçen gün farklı okullardan vaka haberlerinin geldiğini söyledi.
“MEB SÜRECİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTMELİ”
Beyazadam, “Önceliğimiz okulların bir an önce açılması ve çocukların daha fazla yüz yüze eğitimden uzak kalmamasıdır. Biliyoruz ki yüz yüze eğitimden ayrı kalınan süre uzadıkça okul terk oranları artmakta, çocuk işçiliği yaygınlaşmakta, çocukların köktenci gruplar tarafından kullanılmasının oranı yükselmektedir. Çocuğun üstün yararı ve ortak geleceğimiz için okulların bir an önce açılması gerekir” diyen Beyazadam, MEB ve siyasi iktidarı bu konuda yeterli kaynak ayırmaya, gerekli önlemleri biran önce almaya ve süreci şeffaf bir şekilde yürütmeye çağırdı.
“Milli Eğitim Bakanlığına ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bir kez daha sesleniyoruz” diyen Beyazadam taleplerini şu şekilde sıraladı:
- 31 Ağustosta okula çağırılan öğretmenlere haftalık test yapılsın,
- Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu alınsın,
- Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsinOkullara sağlık personeli atansın, revir hazırlansın,
- Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrılsın. Bu işleri yapacak personel alınsın,
- Öğretmenler ve öğrenciler için yeterli miktarda koruyucu malzeme hazırlansın,
- Okulların öğrenci ve öğretmen lavabo sayısı artırılsın,
- Öğretmen odaları, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri ile okul pansiyonları ve kapasiteleri fiziki mesafeye uygun hale getirilsin,
- Öğretmenler ve öğrencilerin okula ulaşımı için gerekli önlemler alınsın,
- Ders içerikleri ve ders araçları yeni normale hazır hale getirilsin,
- Öğretmenler görev tanımları ve uzmanlık alanları dışında görevlendirilmesin (Filasyon ekibi, Mahalli Denetim Ekipleri vb),
- Pandemi koşullarında, personel ve ekipman yetersizliği açık iken okul bahçeleri düğünlere açılmasın. (İzmir/EVRENSEL)