"5 milyon emekli çalışmak zorunda, çünkü geçinemiyor"
Emekliye verilen yüzde 5,6 zammın cebe girmeden eridiğini söyleyen Emekli-Sen Körfez Şube Başkanı Ali Oral, 5 milyon emeklinin geçinemediği için çalışmak zorunda kaldığını belirtti.
Fotoğraf: Pixabay
Metin DOĞAN
Kocaeli
Türkiye’de sayıları milyonları bulan emekliler, aldıkları maaşla geçinmekte zorlanıyor. 5 milyona yakın emeklinin çalışmak zorunda kaldığını söyleyen DİSK Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Körfez Şube Başkanı Ali Oral ile emeklilerin durumu üzerine konuştuk.
Üyeleri arasında en düşük emekli maaşının 1500 TL olduğunu söyleyen Oral, en düşük emekli maaşının açlık sınırının üzerine çıkarılmasını ve vergiden muaf tutulmasını talep ettiklerini söyledi. “5 milyon emekli çalışmak zorunda kalıyor, bayramda torununa harçlık veremiyor çünkü geçinemiyor” diyen Oral, kronik hastalıkları bulunan ve bu yüzden çalışamayan emeklilerin de çocuklarından destek alarak yaşama tutunmaya çalıştığını belirtti.
EMEKLİYE VERİLEN YÜZDE 5,6 ZAM ELE GEÇMEDEN ERİDİ
Türk lirasının dolar ve avro karşısında değer kaybetmesinin ve ekonomik krizin emeklilere yansımasını sorduğumuz Oral, “Dövizin anormal yükselişi, zaten geçim sıkıntısı çeken dar gelirli emeklileri daha da zora soktu. Emeklilere verilen yüzde 5,6’lık zam elimize geçmeden eridi gitti. Bu ekonomik zorluklar emeklileri eve kapattı. Çoğunun ceplerinde kahvehaneye gidip bir bardak çay içmeye paraları dahi yok. Bu konumda olanların hemen hepsinin ruhsal problemleri var, dış dünyayla ilişkileri neredeyse yok gibi” dedi.
Gazete ve televizyonlarda sık sık ‘emekliye müjde’ haberlerini hatırlatan Oral, “Emekliye bu müjdelerden yansıyan herhangi bir katkı yok. Havuz medyası bu tür asılsız haberleri yapıyor ama sonucunu göremiyoruz” ifadelerini kullandı.
EMEKLİ TOPLU SÖZLEŞME YAPMAK İSTİYOR
Emeklilerin hakları ve talepleri için sendikalaşması gerektiğini söyleyen Oral, taleplerini şöyle sıraladı:
“İnsan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz. En düşük emekli maaşı açlık sınırının üzerinde olmalı. Tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz yaralanmak istiyoruz. Bizlerden kesilen muayene ve ilaç katkı payının alınmamasını talep ediyoruz. Her yıl refah payından yararlanmak istiyoruz. Yönetenlerin bizlere ‘yük’ diye bakmayıp 25-30 yıl alın teri dökerek ülke ekonomisine ciddi katkılar koymuş olanlara hak ettiğini vermesi lazım. Yılda 4 tam ikramiye ve bu ikramiyelerin yılda iki kez belirlenen enflasyon farkının yansıtılarak artırılmasını talep ediyoruz. Ve sendikamızın emekliler adına toplu iş sözleşmesi yapabilmesini istiyoruz. Bunun Avrupa’da örnekleri mevcut.”