01 Eylül 2020 09:04
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2020 09:51

IŞİD Emiri Mahmut Özden 4 yılda 4. kez yakalandı, İçişleri Bakanı Soylu övündü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, IŞİD'in Türkiye sorumlusu Mahmut Özden'in Adana'da yakalandığını ve tutuklandığını söyledi. Özden daha önce de gözaltına alınmış fakat serbest bırakılmıştı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “IŞİD’in Türkiye Emiri’ni yakaladık” dediği Mahmut Özden’in, 2017’den beri her yıl yaz aylarında yakalandığı ortada çıktı. 4 yılda 4 kez “Adana Emiri” olarak yakalanan Mahmut Özden’in bu kez “Türkiye emiri” olarak yakalanması bakanlık tarafından büyük bir başarı gibi sunulmak istendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, IŞİD’in ‘Türkiye Emiri’ olarak Mahmut Özden’in yakalanarak tutuklandığını açıkladı. Ele geçirilen dijital materyallerde siyasilerin ve devlet adamlarının kaçırılıp Suriye’ye götürülmesi gibi planların da ele geçirildiğini belirten Soylu’nun “Örgütün hiç yapmaması gereken eylemleri planladığını görüyoruz. Arkasına bakmak lazım, kimin ve nerelerin motivasyon sağladığına bakmak lazım” sözü ise dikkat çekti.

2017’DE YAKANLANDIĞINDA ÖPÜCÜK ATIYORDU

Basında hızla geniş yer bulan habere ilişkin detaylar ortaya çıktıkça, Mahmut Özden’in aslında uzun süredir aranan bir IŞİD yöneticisi olmadığı anlaşıldı. Emniyetin daha önce birçok kez yakalayıp serbest bıraktığı Mahmut Özden, 2017 yılının Temmuz ayında Adana’da yapılan bir operasyonda ikisi çocuk 12 kişi yakalanmıştı.Operasyon sırasında 36 yaşındaki şüpheli S.Y.'nin evinde yakalanan Endonezyalı 14 yaşındaki E.U.'nun ise para karşılığında zorla evlendirildiği ortaya çıkmıştı. 8 kişinin ortaya çıktığı o operasyonda da ismi “Adana Emiri” olarak geçen Mahmut Özden, gözaltına alınırken gazetecilere öpücük atmıştı. Özden bu soruşturmada tutuklanmadı.

KADILIK YAPTIĞI SÖYLENİYORDU

Mahmut Özden 2108 yılı Temmuz ayında da yakaladı. 7 ay boyunca teknik ve fiziki takiple örgütün izlendiği belirtilen soruşturma kapsamında, Suriye'de patlama ve çıkan çatışmalarda yaralanan sivillerin Hatay üzerinden Adana'ya getiren şüphelilerin devlet hastanelerinde ücretsiz olarak tedavi ettirdiği kişileri dolandırdığını ifade edilmişti. Soruşturmaya göre “Adana Emiri” olarak yakalanan Mahmut Özden'in çevresindekilerin anlaşmazlıklarını çözmek için kadılık görevi üstlendiği de basına yansımıştı. Ayrıca şüpheliler yakalandıklarında, IŞİD sanıklarının başka davalarda yaptığı gibi hakim ve savcının önünde ayağa kalkmayarak, "Biz sadece Allah'ın huzurunda ayağa kalkarız" demişlerdi.

GEÇEN YIL DA HARAÇTAN ALDILAR

Mahmut Özden, son olarak 2019’da yapılan bir operasyonda yakalandı. Yine Adana’da emniyet ve MİT’in ortak yaptığı belirtilen operasyonda sonucunda gözaltına alınan Özden ve arkadaşlarının esnafı “işyerlerinize saldırırız” diye korkutup haraca bağladıkları açıklandı. Operasyonun ardından Özden’in, bir fırından daha önce seri numaraları alınan 3 bin 500 liralık haracı alırken, suçüstü yakalandığı bildirildi. Baskında düzenlenen adreslerde yapılan aramalarda da; 2 adet ruhsatsız av tüfeği, 18 dolu fişek, bir adet kurusıkı tabancanın yanı sıra örgüt adına haraç olarak toplandığı değerlendirilen 9 bin 750 lira nakit paraya da el konulmuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MHP MYK üyesi Selami Şişman, Şirin Payzın'ı tehdit etti

SONRAKİ HABER

1 Eylül: Savaşın kazananı bir avuç iktidar, kaybedeni emekçiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa