01 Eylül 2020 09:16
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2020 11:56

1 Eylül: Savaşın kazananı bir avuç iktidar, kaybedeni emekçiler

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla çeşitli sendikalar, kitle örgütleri ve siyasetçiler açıklamalar yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sendikalar ve kitle örgütleri 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla açıklamalar yaptı. DİSK, işçi sınıfınının özleminin savaşların son bulması olduğunu belirtirken; İHD ise barış sürecinin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada savaşlarda kazanan tarafın “bir avuç iktidar” olduğu belirtilerek, emekçilerin ise kaybettiği ifade edildi.

Açıklamada, “Kapitalist küreselleşme, emeğin haklarını ve demokrasiyi tahrip ederken, emekçileri birbirinin rakibi haline getirmek, bölüp yönetmek için savaşlar ve çatışmalar kışkırtıldı. Barış değil emperyalist müdahale ile işgal ve savaş yaygınlaştı” denildi. Savaşlarda en fazla işçilerin ve yoksul halkların zarar gördüğüne işaret edilen açıklamada, “Kaynakların savaşa ayrılmasıyla, ekmeğimiz küçülürken zenginlerin kasaları doldu. Savaşlarda, emeğin hakları, demokrasi ve özgürlükler tahrip edildi, insan hakları, hukuk ve adalet hiçe sayıldı. Çevre ve doğa yok edildi. Savaşlarla evi barkı yıkılan mülteciler, sermaye için ucuz emek, iktidarlar için ırkçılığı kışkırtma aracı olarak kullanıldı” denildi.

İşçi sınıfının özlemlerinin savaşların son bulması olduğu belirtilen açıklamada, “Barışı kazanmak için mücadeleye ve özellikle de antiemperyalist bir temelde işçi sınıfının uluslararası dayanışmasını yükseltmeye her zamankinden daha büyük ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.

İHD: ‘BARIŞ SÜRECİ İNŞA EDİLMELİDİR’

İHD de 1 Eylül’e dair yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada Türkiye’de uzun yıllardır süren çatışmalara dikkat çekilerek “Kalıcı barış için çatışma nedenleri ortadan kaldırılmalıdır” denildi.

Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için barış sürecinin inşa edilmesinin gerekli olduğu belirtilen açıklamada, “Barışın inşası için Abdullah Öcalan ve arkadaşlarının tutulduğu İmralı Hapishanesindeki tecridin kaldırılması ve CPT raporlarının gereğinin yerine getirilmesi, kayyım uygulamalarına son verilerek görevden alınan tüm belediye eş başkanlarının görevlerine iade edilmesi, infaz kanunundaki ayırımcı düzenlenmenin iptal edilerek siyasi mahpusların salıverilmesi gerekmektedir. İHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)


SEZGİN TANRIKULU: BARIŞSIZ BİR BARIŞ GÜNÜ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “AKP hükümetleri döneminde artarak yaşanan hak ihlalleri ile birlikte kutlanamaz hale gelen barışsız bir Dünya Barış Günü” dedi.

‘Küresel Barış Endeksi’ne göre Türkiye’nin dünyada 150’nci sırada olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, “Ekonomi ve Barış Enstitüsü (Institute for Economics & Peace) tarafından 2007 yılından beri her sene yayınlanan Küresel Barış Endeksi (KBE) dünya çapında 163 bağımsız ülkenin göreceli barış durumunu ve güvenlik seviyesini ölçüyor” dedi.

Hesaplamada üç ana temada 23 ölçütten yararlanıldığını, bunların “sosyal güvenlik ve emniyet”, “süregelen iç ve dış çatışmalar” ve “militarizasyon (askerileştirme)” olduğunu belirten Tanrıkulu, şu açıklamayı yaptı: “Covid-19 Salgınının küresel etkisi altında hazırlanan son rapor haziran ayında yayınlandı. 2020 Küresel Barış Endeksi, salgına rağmen son bir yılda ortalama barışçıllığın yüzde 0,34 azaldığını gösterdi. Bu kapsamda son 12 yılda 9’uncu defa dünya barışı azaldı. Rapora göre geçen yıl içinde 81 ülkenin durumu iyileşme gösterirken, 80 ülke daha kötüye gitti. Listede 150’nci sırada bulunan Türkiye, en az barışçıl 25 ülke içindeki tek Avrupa devleti olarak kaydedildi.”

Hak temelli çalışan sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalara da değinen Tanrıkulu Türkiye’de 2020 yılının ilk yedi ayında en az bin 672 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiğini söyledi.Tanrıkulu’nun açıklamasına göre 2020’nin ilk 7 ayında “Yargısız İnfaz, Dur İhtarı, Rastgele Ateş Açma Olayları” başlığı altında 1’i çocuk 9 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi. Cezaevinde yaşanan ölüm 19, silahlı çatışmalarda 244, kuşkulu asker ölümleri ise 4 olarak yer aldı. 2020’nin ilk 7 ayında yaşanan diğer yaşam hakkı ihlalleri ise şu şekilde sıralandı:

  • Mülteciler: 92
  • Kara Mayınları, Sahipsiz Bomba ve Patlayıcılar: 1 (çocuk)
  • Kadın Cinayetleri:182
  • İş Cinayetleri:1.098

(HABER MERKEZİ)


SELÇUK MIZRAKLI: AYDINLIK GÜNLER MÜCADELEMİZDE

Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla, “Aydınlık günler elimizde, yüreklerimizde ve mücadelemizdedir” mesajı paylaştı.

Mızraklı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi: "Barış; özgürlüktür, eşitliktir, adalettir, haktır. İnsanca yaşam koşullarıdır. Her onurlu insan barışın aydınlığına bir kibrit aydınlığı, bir meşale aydınlığı taşıyabilir. Yaşamlarımızı karartmak isteyenlere bir ışık çakarak itirazımızı yükseltelim. Bencillik ve korkunun esaret, itiraz ve cesaretin özgürlük olduğunu bilerek yarınlarımıza sahip çıkalım. Aydınlık günler elimizde, yüreklerimizde ve mücadelemizdedir. Yolunuz açık ve aydınlık olsun.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD Emiri Mahmut Özden 4 yılda 4. kez yakalandı, İçişleri Bakanı Soylu övündü

SONRAKİ HABER

Sabun dahi olmayan okullar “yeni döneme” hazır mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa