Öğrenci mektubu: Biz bu ülkenin gelecekleriyiz, bu nedenle geçiştirilmemeliyiz
Hatay'dan Evrensel'e mektup yazan öğrenciler uzaktan eğitimde yaşanan sorunları ve eğitimin genel durumuna dair gözlemlerini paylaştılar.
Görsel: Unplash
Ali Baran Mansuroğlu
Hatay’dan 9. sınıf öğrencisi
Bu sene 8.sınıftan 9.sınıfa geçen biri olarak uzaktan eğitim ve son dönemdeki eğitim durumu açıkçası benim ve konuştuğum gerek yaşıtım olsun gerek büyüğüm ya da küçüğüm olan insanlar tarafından büyük bir muamma.
Öncelikle eski bir 8. sınıf öğrencisi olarak belirsizlik bizim için temel problemlerden biri. Liseye hazırlık sınıfında iseniz ya da bitirmişseniz plan, programın ne denli önemli olduğunu bilirsiniz. Sürekli değişen canlı ders saatlerinin bir de sisteme geç kaydedilmesi bizi bir anda “Aaa bugün x dersi varmış!” demeye maruz bırakıyordu. Bu da hazırlıksız yakalanmamıza veya günlük düzenimizi bozmamıza neden oluyordu. 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemine geçtiğimiz ilk gün ise ders saatlerini gösteren iki adet tablo ile karşılaştık. Maalesef EBA sisteminde net değiliz. Diğer sıkıntılardan biri de EBA’nın kendisiyle alakalı sorunlar. Özellikle çokça dersten kopmalar, ekranın donması ve bazı günler derse öğretmenlerimizin sistemsel sorunlardan dolayı girememesi açıkçası canlı dersten soğutan problemlerdi.
Bu problemler ışığında uzaktan eğitimin altyapısının pek de iyi olduğunu düşünmüyorum. Şahsen daha iyi sonuçlar için öğrencilerle etkileşimin daha da artması gerektiğini düşünüyorum. Evet öğretmenlerimiz, uzmanlar daha çok tecrübeye sahipler fakat damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Alınan her karar yapılan her değişiklik bizi etkiliyor. Bu sebepten ötürü öğrenciler daha yaratıcı ve daha düşünülmüş fikirler verebilirler. Zaten olağanüstü bir dönemdeyiz. Bu dönemi en az kusurlu çözümle atlatmak hepimizin isteği.
Uzaktan eğitimi bir kenara bırakırsak belirsizlik yeni dönemde alınan kararlarda da kendini gösterdi. Sürekli ertelenen tarihler, yeni karar alınıp ardından yeniden değişmesi… Ayrıca bunun çok kısa bir sürede olması biz öğrenciler açısından pek olumlu karşılanmadı. Çok garip bir durumun içerisindeyiz. Bunu biliyoruz fakat net bir tavırla salgının yavaşlamasını azaltmak adına EBA, daha güçlü, ayakları sağlam bir platform haline getirilerek bir dönemi uzaktan bu şekilde geçirmek sanki daha ideal gibi duruyor benim açımdan. Ne var ki dediklerimin, dediklerimizin ve diyeceklerimizin alınan kararlarda bir payının olması lazım. Bu da bizi tekrar öğrenciyle etkileşimin artması konusunun önemini gösteriyor. Toparlamam gerekirse biz öğrenciler her şeyin en iyisini ve en nizamisini hak ediyoruz. Biz bu ülkenin gelecekleriyiz, bu nedenle geçiştirilmemeliyiz. Uzaktan eğitimdeki sorunlar bence daha fazla gün yüzüne çıkmalı daha fazla manşet olmalı. Bizden çıkan kıvılcımın ateşe dönmesini sağlamak için bunları konuşmalı, konuşturmalıyız.
‘En iyisini yapacağız dediler ama hiç görmedik’
Baran Geçmen
Hatay’dan 9. Sınıf Öğrencisi
Bu seneki eğitim sistemi çok karmaşıktı ve hiçbir faydası olmadı. Bu sene LGS’ye girenlerin çoğu bekledikleri sonuçları görmedi; kimse emeğinin karşılığını alamadı. Bu sene koronavirüs yüzünden uzaktan eğitime geçildi. Biz öğrencilere “Sizler için en iyisi yapılacak” dediler. Ama bu en iyisini biz hiç görmedik. Ders saatlerinin sürekli değişmesinden dolayı düzgün bir çalışma planı yapamıyorduk. Bu da bizim zararımıza oluyordu. Uzaktan eğitimde verilen canlı ders faydasız ve saçmaydı. Bu nedenle biz verim alamıyorduk. Dersler çok kısaydı, hocalar dersi açamıyordu, biz EBA’ya giriş yapamıyorduk. Bu tür sorunlar hep konuşulsa da çözüm bulmadılar ve bu yine bizlerin zararına oldu. Her ay sınavda çıkacak soru tarzında sorular yayımlıyorlardı. Ve bizlere bu soruların sınava yönelik olduğunu ve bunlara çalışmamız gerektiğini söylediler. Biz de onları dinledik ve çalıştık. Ama sınava girince fark ettik ki yayımladıkları soruların sınavda çıkanlarla alakası yok. Bu nedenle bizler normalde alacağımız puandan daha düşük aldık. Bu sene ‘nitelikli’ liselere girişte zorlandık. Yüksek puan alan kişiler açıkta kaldı. Kimse istediği okula yerleşemedi ve bu psikolojimizi kötü etkiledi. Bu sene LGS’ye giren biri olarak eğitim sisteminden hiç memnun olmadım. Öğrencilerin itirazlarını dikkate alın ve bizlerin yararına olacak işler yapın.