YKS'de ilk bine giren öğrenci, hatalı tercih nedeniyle yerleşemedi
YKS'de sözel alanında ilk 1000’e giren Orhancan Ayhan, hatalı işlem nedeniyle tek tercihi olan ODTÜ Tarih bölümüne yerleşemedi. Şimdi yedek tercih şansını deneyecek.
Orhancan Ayhan, babasına ait iş yerinde çalışırken | Fotoğraf: DHA
Emre GÖKMEN
İzmir
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava giren öğrenciler hangi şehirde, hangi üniversite ve bölümde okuyacağını öğrenerek, geleceğine dair planlarını bu sonuçlara göre yapmak için yola koyuldu.
2020 YKS’si öğrenciler için oldukça zor ve kaygılı bir dönem olarak Türkiye seçme ve yerleştirme sınavlarının tarihine damga vurdu. Dönemin ortasında değiştirilen müfredat, önce ileri bir tarihe alınıp sonra turizm nedeniyle tekrar geriye çekilen sınav tarihi, pandemi döneminin kendisi ve gelecek kaygısının daha da arttığı bu dönemde öğrencilerin bir kısmı istediği bölüm ve üniversiteye yerleşse de önemli bir kısmı istediği yerlere gidemedi.
İzmir’de Tire Kutsan Anadolu Lisesinden bu sene mezun olan Orhancan Ayhan, YKS sözel alanında ilk 1000’e girerek dereceli bir puan aldı. Tek tercih yaparak ODTÜ Tarih bölümünü seçti. İlk 1000’e girmesine rağmen üniversiteye yerleşemeyen Ayhan, tercihini rehber öğretmeni ile yaptığını ve tercih işlemleri tamamlandıktan sonra hocasının son bir kez daha "onayla" butonuna basmadan tercihleri kaydettiğini, bu nedenle tercihinin sonuçlanmadığını söylüyor.
"ODTÜ TEK TERCİHİM, AKADEMİSYEN OLMAK HAYALİMDİ"
Hocasına güvendiği için ve iş yerinde sürekli telefona bakamadığı için kendisinin de kontrol etmeyi ihmal ettiğini söyleyen Ayhan, “İzmir’den Ankara’ya gitmek için yol hazırlıklarına bile başlamıştım. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi hayalimdeki üniversitelerdi ama ODTÜ’de daha çağdaş ve idealist bir tarih bölümü olduğu için oraya gitmek istedim. ODTÜ’yü kazandıktan sonraki hedefim akademisyenlik yapmak, makaleler yazmaktı” dedi.
Sene içerisinde okulun kurslarıyla derslerine destek sağlayan Ayhan, aynı zamanda babasıyla birlikte kendilerine ait olan oto lastikçisi dükkanına baktığını söylüyor.
Pandemi sürecinde sınav çalışmalarının olumsuz etkilendiğini dile getiren Ayhan, “Okullar kapandıktan sonra çalışma düzenim bozuldu. Okulda hocalara soru sorma imkanımız vs. oluyordu fakat kapandıktan sonra WhatsApp’tan iletişim kurabildik. O da yeterli olmuyordu. Pandemiden önce hedefim ilk 700’e girmekti ama salgın koşullarının etkisiyle istediğim hedefe ulaşamadım” diye konuştu.
“984. sıradan ODTÜ’yü kazandım ve burslu okuyabilecektim” diyen Ayhan, “Yedek tercih şansımı deneyeceğim ama sınava tekrar girmeyi ve bu dereceyi bir daha yapabileceğimi düşünmüyorum. Çünkü sınav hazırlık dönemim işkence gibiydi. Tekrar bunları göze alamam” diye ekliyor.
"OLUMLU SONUÇ ALAMAZSAM..."
Sınav sistemine dair 10. ve 12. sınıfta olmak üzere iki ayrı sınavın olmasının daha iyi olabileceğini söyleyen Ayhan, “Sınavda TYT süresi AYT’den fazlaydı. Daha sonra 30 dakika ek süre koydular ama Türkçe sorularından yine zaman kalmadı. Süreler daha uzun ve eşit olmalı” dedi.
Pandemi gibi bir sürece denk gelmeseydi çok daha iyi bir sıralamayla üniversiteye gidebileceğini vurgulayan Ayhan, yaşadıklarının hayatını çok önemli bir noktadan etkilediğini ve yedek tercihlerinden sonuç alamazsa baba mesleğiyle hayatına devam edeceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.