01 Eylül 2020 23:45

Meslek liseliye uzaktan eğitim sanayi demek

Meslek liselerinde ve çıraklıkta okuyan öğrenciler, uzaktan eğitimin kendileri için sanayide çalışmak anlamına geldiğini söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uğur DÜZGÜN
Sinancem ALİKOÇ
Ankara

Okulların koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan eğitime başlaması ve yüz yüze eğitim konusundaki belirsizlikler meslek liselerinde farklı kaygılara neden oluyor. Geçtiğimiz dönem okullar kapalıyken sanayide çalıştıklarını anlatan meslek liseliler, fabrika ve atölyelerde bu yıl staj imkanı bulamadıklarını söylüyor. Meslek liselerinde ve çıraklıkta okuyan öğrenciler, uzaktan eğitimin kendileri için sanayide çalışmak anlamına geldiğini söylüyor.

Meslek liselilerin çoğu yaz aylarını ve pandemi sürecini kayıt dışı çalışarak geçiriyor. Özellikle mobilya, bilişim gibi bölümlerde öğrenim görüp staj yapmak isteyen meslek lisesi öğrencileri staj yeri bulmakta oldukça zorlanıyor. OSTİM ve Siteler gibi organize sanayi bölgelerindeki küçük işletmelerin çoğu, salgından etkilendikleri gerekçesiyle stajyer kabul etmiyor. Öğrenciler, Ankara’da meslek liselilerin gözdesi olan Türk Traktör, TAİ, Arçelik, Man gibi büyük işletmelerde stajyer alımının az olduğunu söylüyor. Staj imkanı bulan öğrenciler de iş öğrenmekten ziyade meydancılık yapmak zorunda kalıyor. Ayrıca staj yerlerinde özellikle OSTİM gibi sanayi bölgelerinde fiziksel ve psikolojik şiddet hâlâ yaygın. Birçok genç bu sebeple daha kurumsal iş yerlerinde stajyer olarak çalışmak istiyor.

OSTİM’de atölyede konuştuğumuz bir makine bölümü öğrencisi, OSTİM Şehit Alper Zor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde son sınıfa geçmiş. Yeni okul döneminin uzaktan olması durumunun muamma olduğunu belirterek, şu an çalıştığı yerde staj yapacağını söylüyor. Ancak şu an aldığı ücreti alırken staj yaparken alamayacağını belirten öğrenci, “Staj bulmak istiyorsan ya devletten aldığınla yetinip ücretsiz çalışacaksın ya da ucuza bir yere gireceksin” dedi.

Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir öğrenci de makine bölümünün diğer bölümlere göre daha kolay staj yeri bulduğunu fakat bu sene MAN, Türk Traktör, TAİ’nin virüs nedeni ile almadığını söyledi.

Üç ay boyunca staj yeri bulamadığını anlatan Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir bilişim öğrencisi, “Gittiğim yerlerden birçoğu dönem itibari ile staj alımı yapmıyorlar. İnternet kafelerden tut, bilgisayar parçası üreten birçok yere gittim. Yine de staj yeri bulamadım” diyor.  Aynı bölümden arkadaşı ise spor salonunda staj yapacağını ve çoğu arkadaşının bölümleri ve hayalleriyle alakasız yerlerde staj yapmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor.

Anafartalar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir öğrenci de bilişim bölümü ile ilgili işler yapamadığını belirtirken “Staj bulabilmek için 5 ay uğraştım. Stajımı PTT’de yapacağım. Bu konuda şanslıyım diyebilirim. Ancak kargo işleri ile bizim bölümün pek bir alakası yok. 5 ay süresi içerisinde çalıştığım yerler oldu. Siteler’de bir atölyede gün boyu demir presledim. Kendi bölümüm ile yine hiçbir alakası yok. Stajdan sonra da yine benzeri işler yapacağım” diyor.  

Ostim’de çalışan ve staj yeri arayan Ostim Şehit Alper Zor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir öğrenci, makine bölümünde daha çok alan olduğunu ama bilişimdeki arkadaşlarının çok zorlandığını, hatta Türk Traktör ve TAİ’ye bile bu sene staja giren olmadığını söyledi.

"UZAKTAN EĞİTİM, MESLEK LİSELİ İÇİN ÇALIŞMAK DEMEK"

Atölyede çalışan bir işçi.

Staj zorunluluğu olmayan meslek lisesi öğrencileri ise dersler uzaktan olmasına rağmen çalışmak zorunda kalıyor. Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden metal bölümü öğrencisi okulların açılmamasının kendisi için faydalı olduğunu söylüyor: “Benim çalışmamak gibi bir ihtimalim yok. Bu nedenle okullar açıldığı takdirde daha fazla yorulmuş olacağım.”

OSTİM’de çalışan Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir öğrenci, okulların yüz yüze açılması gerektiğini düşünüyor. Nedenini sorduğumuzda okullar açıldığında en azından daha az yorulacağını, pandemide ve yaz tatilinde çalıştığını ifade ediyor.

İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde mobilya bölümünde okuyan bir öğrenci de bir aydır iş bulamadığını ifade ediyor. Okuduğu bölümden iş bulamadığı için garsonluk türü işler bulmaya çalıştığını söylerken, Ahmet Yesevi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mobilya bölümünden bir başka öğrenci de “Bizim bölümde iş yok, staj yeri yok... Şu an Ostim’de bir kafede garsonluk yapıyorum. Ekmek parası için her işi yapmak durumundayım” diyor.

"ÇIRAKLIK EĞİTİMİ SANAYİDE DEVAM EDEBİLİR"

Çıraklık, yani mesleki eğitim merkezleri tüm lise dönemi boyunca yarı okul yarı staj biçimiyle bir müfredata sahip. Mezun olan öğrencilere hem lise diploması hem de kalfalık belgesi veriliyor. OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi öğrencisi bir genç okulunu “sanayinin arka, ön, yan her yerden bahçesi” şeklinde tanımlıyor. Motor bölümünden bir genç de zaten okulda eğitim olmadığını, bütün eğitimi sanayide gördüklerini söylüyor. Bir makine bölümü öğrencisi ise “Zaten kültür dersleri yok, atölye derslerini uzaktan veremezler mecbur sanayiye gideceğiz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Porsuk Barajı’nda ani su çekilmesi nedeniyle balık ölümleri yaşandı

SONRAKİ HABER

20 bin sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa