2 Eylül 2020 00:47

Mektup: Evi karantinaya almaları bile üç gün sürdü

Kayseri'den bir metal işçisi Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ve yaşadıklarını anlattı. Kayseri'den düğün salonu emekçileri ise mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Mektup: Evi karantinaya almaları bile üç gün sürdü

Fotoğraf: Prasesh Shiwakoti (Lomash)/Unsplash

Metal İşçisi
Kayseri

Merhabalar, ben genç bir metal işçisiyim. Metal iş kolu üzerine birçok farklı fabrikada çalıştım. Son zamanlarda herkesin bildiği üzere salgın hepimizi kötü etkiledi. Pandemi dönemi ile çalışmış olduğum işyeri kapandı. İşsiz kaldım. Ekonomik kriz, salgın derken mecbur başka bir iş bulmak zorundaydım. Bir tekstil fabrikasında iş buldum. Bu benim için bir fırsattı. Aileme bakmak, geçimimi sağlamak zorundayım.

Ne yazık ki bu iş kolunda salgına yakalandım. Testim pozitif çıktı ve çilem yeni başladı. Sağlık Bakanlığını arıyorum. Polise git diyor. Polisi arıyorum “Biz bilmeyiz” diyorlar. Hafta sonu il sağlık müdürlüğünü aradım. Ses çıkmadı. Hemşire bana “Bugün hafta sonu hafta içi uğrarız” dedi. Virüs hafta sonu mesai yapmıyor mu ki? Ama ben biliyorum ki o hemşire “Yoğunluk var. Yetişemiyoruz” diyemiyor. “Hafta sonu gelemeyiz” diyor. Rakamlar gizleniyor. Gelip evimi karantinaya almaları bile 3 gün sürdü. Anlayacağınız üzere ölmeden kimse ilgilenmiyor.


Mağduriyetimiz giderilsin

Düğün Salonu Emekçileri
Kayseri

Bizler düğün salonu emekçileri olarak sesimiz duyurmak istiyoruz. Pandemi gerekçesiyle düğünler iptal edilirken peki emekçilerin durumu ne olacak. Düğün salonlarında çalışan işçiler evine ekmek götürmesin mi?

Salonlarda ateş ölçülüyor, maske ve dezenfektan temin ediliyor. Konukların telefon numaraları alınıyor. Fiziki mesafe aralığı korunuyor. Oyun pisti 8 ile 10 kişi mesafe aralıklı uygulanıyor. Zaman dilimi iki saat oluyor.

Garsonlar, fotoğrafçılar, bulaşıkçılar, müzisyenler... Binlerce kişi bu işten ekmek yiyor. Tatil beldeleri ve oteller binlerce insanı konaklatabiliyorken şehirlerdeki toplu taşıma araçlarına insanlar üst üste binerken, alışveriş merkezleri aynı şekilde kalabalıkken düğün salonlarına sıkıntılı denmesi çelişki değil mi?

Eğer önlem adı altında yapılıyorsa düğün salonu çalışanlarının mağduriyeti giderilmelidir. Bu önlemler alınırken ekmeğimize dokunulmamalıdır.

Evrensel'i Takip Et